Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nagaarum eddigi legerősebb anyaga: Rabies Lyssa (2014) lemezkritika

Általában a legelső gondolatok a legjobbak. Veszprém levegőjében van valami. „Rabies Lyssa” – avagy lysszavírus - magyarul veszettség, jelen esetben a címe a soron következő Nagaarum anyagnak. A borítókép egy „lakatlan” kórházi ágyat ábrázol, az utca közepére helyezve, teljesen rendben van, kissé morbid. (Hol lehet ugyan a páciens? Tán elveszett?!?) Rövid internetes kutakodást követően részletes leírást kapunk a vírusról, annak tüneteiről, terjedéséről és gyógykezeléséről. Mindig halálos kimenetelű, többnyire az állatokat, de az embert is megtámadhatja, első körben gerinc- és agyvelő károsodást okoz. Az úgynevezett Milwaukee-protokoll kísérleti terápia segítségével az ember kigyógyítható belőle, ehhez az alábbi gyógyszerek hathatós kombinációja szükséges: amantadin, ketamin, fenobarbitál és midazolám.

A gyári nyomású lemez ismét a ruszki GSP Music égisze alatt jelent meg és szám szerint négy számot tartalmaz, 100 darab készült belőle, enyém a 29-es. Szokásos minimalista design, viszont most a szövegek viszonylag jól olvashatóan benne lapulnak a borítóban. A zene az ambient elemek mellett most sokkal inkább nagyzenekari képet mutat – a teljes hangszeres felépítést változatosan előadott énektémák színezik – a zene pedig valahol a szombathelyi Sear Bliss és a makói illetőségű Gire, illetve Thy Catafalque keverékeként írható le. Talán. Ezek inkább külső hatások, hangulati tényezők, nem pedig konkrét nyúlások. Ami mindegyik Nagaarum anyagon megfigyelhető az, az eredetiségre való törekvés, céltudatos progresszió. A lemez kettes dala különösképp jól megszerkesztett darab, van benne minden: szólószerű gitárharmóniák, tremolós (?) nyúzások, gyors/lassú/merengős részek, két-lábgép, kozmikus-űrfény hangulat, elszállós ének. Sőt még egy icipici grind is, a végén pszichedeliába torkolló billentyűfutamokkal. Kellemes kompozíció.

Hála a jó égnek s T.G. írói vénájának a 3 track „Embertornádó (hatalomátvétel)” - találó cím - is gyors témával indít, így nem fullad unalomba a lemez. Miközben az R.L.-t hallgatom, még két banda ugrik be valamilyen úton-módon, az egyik a Meshuggah (biztos vagyok benne, hogy T.G. művész úr kedveli az őrült svédek tekervényes fémagy-hálóját) a másik meg a mára már sajnos feloszlott kanadai Strapping Young Lad, amit ugyebár minden valamirevaló extrém metal rajongónak illik ismerni, már csak azért is mivel Devin Townsend zenekarvezető/dalszerző/énekes/gitáros/mágus/stb. nem akármilyen figura.

A „Rabies Lyssa” utolsó tétele, a „Kilépés (közös halál)” címet viseli és egyben méltó zárása a lemeznek, ha lehet azt mondanom, ebben a dalban még jobban kidomborodik az a vonal, ami a második, „Belépés (feléledés)” című trackben elkezdődött.

Úgy gondolom, ez idáig a legerősebb zenei alkotása a Nagaruum-nak, sőt azt vélem T.G. művész úr zenei tarsolyában sokkal több búvik meg, mint azt gondolnák, ezért kíváncsian várom a folytatást, hogy milyen irányba fog elmozdulni.

 

A Rabies Lyssa dallistája:

 

01. Körkép (Kr. u. 2019.: mozi jelenet)
02. Belépés (feléledés)
03. Embertornádó (hatalomátvétel)
04. Kilépés (közös halál)

 

Letölthető a www.nagaarum.com oldalról, illetve meghallgathato a http://nagaarum.bandcamp.com/ oldalon.

 

Weboldal: http://www.nagaarum.com/hirek.html

 

Facebook: https://www.facebook.com/nagaarumband/info?ref=page_internal

 

 

 

 


 

Lupus Canis
 

 

Címkék: 
Nagaarum