Bejelentkezés

x
Search & Filters

Nemcsak a Led Zeppelin rajongóknak tartogat emlékezetes pillanatokat Robert Plant új albuma: 'Carry Fire' lemezkritika

Alighanem mindenki felkapja a fejét annak hallatán, hogy a Led Zeppelin legendája, Robert Plant újabb szólóalbummal jelentkezett, ugyanakkor az a kérdés is jogosan merülhet fel, hogy mit lehet várni tőle 2017-ben? A válasz nem egyszerű, ugyanis Plant nem könnyíti meg a dolgunkat: a Carry Fire egyfelől nagyon is biztonsági játék az énekes korábbi munkásságából, másfelől viszont izgalmas hatásokat is rejt, például keleti motívumokat.

A New World... minden bizonnyal megdobogtatja majd a Led Zeppelin rajongók szívét, hiszen egy igazi rock'n'roll nótáról van szó lendületes elektromos gitárokkal és dobbal, de az akusztikus Season's Song is elfért volna a Zep unplugged albumán. A Carry Fire legjobb dalai pedig - talán nem meglepő módon - azok, amelyek ezt a két világot egyesítik. Ilyen például a The May Queen, a Bones of Saints és a Bluebirds Over the Mountain, amelyben Chrissie Hynde (The Pretenders) fantasztikus hangja is hallható. És ha már a vendégeknél tartunk, nem Hynde az egyetlen: itt van még az albán csellista, Redi Hasa, a hegedűs Seth Lakeman és Plant teljes jelenlegi kísérőzenera, a Sensational Space Shifters, akik a legkülönfélébb hangszereken zenélnek, természetesen kiválóan.

 

 

A zenei alap mellett persze a szövegekre is érdemes odafigyelni, Plant ugyanis elsősorban a változás, az elmúlás és az élet körforgásának témáját járja körül. "A karneválnak vége, valaki lekapcsolta a fényeket", vagy az A Way With Words-ben, ahol "az évszakok változnak, és velük együtt a világ is" sor hangzik el, amelyekből egyértelmű, hogy mik járnak mostanság Plant fejében.

 

 

Ami pedig Plant hangját illeti, alapvetően a mélyebb tartományban marad, bár időnként magasabb hangokkal is megpróbálkozik, de azért senki ne várjon egy újabb Whole Lotta Love-ot. Ám ha ez nem is, a dalok hangzása azért rendesen megidézi a Led Zeppelint, különösen a Kashmir blues-keleties világát. Összességében jól sikerült album lett tehát a Carry Fire, ami a Led Zeppelin rajongóknak és mindenki másnak is tartogat emlékezetes pillanatokat.

 

 

A 'Carry Fire' album dallistája:

01. The May Queen
02. New World…
03. Season’s Song
04. Dance With You Tonight
05. Carving Up The World Again
06. A Way With Words
07. Carry Fire
08. Bones Of Saints
09. Keep It Hid
10. Bluebirds Over The Mountain
11. Heaven Sent