Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Precíz progresszió” - Dystopia: 'Building Bridges' lemezkritika

Több mint valószínű, hogy Szegeden új hidak épültek; a Dystopia legutóbbi lemezén hallható progresszív szerkezetű metal építmény is ezt hivatott képviselni. A saját stúdióval és hangmérnökkel rendelkező csapat (Vári Gábor: egyben alapító-tag, énekes-gitáros és Miracle Sound Szeged tulajdonos) nem teketóriázik, rögtön az első számmal már belecsap a lecsóba… pontosabban egy jóízű halászlébe. Okosan megírt dalokat hallhatunk a „Buliding Bridges”-en: átgondolt struktúra mentén menetel a neve ellenére pozitív kisugárzású disztópikus metal zene. Legelőször a „Silent Observer”-ben hallható finom gitárszólóra kaptam fel a fejem, majd a „Purge Yourself” fogós dallamai ragadtak meg. Erre készült amúgy az egyik videoklip is.
 
 
Gábor magabiztosan énekel, nincs mellényúlás, zenei és vokális téren hallható az összhang. A hatások között biztos ott van a Gojira, az AIC, a Faith No More és a Seattle grunge apraja-nagyja fémbe oltva, konkrét témanyúlást nem vettem észre, a „What Does The Beast Say?” az egyik kedvencem az albumról. De a már említett „Purge Yourself” is favorit. Hangzásilag nem tudok belekötni semmibe: arányos, kerek, telt a hangzáskép, kellőképpen megdörren. A mostani divatos túlvezérelt, túlhangosított trendnek nyomát sem lelni. Nincs üresjárat, a címadó dalban (és a 8. track-ben szintén) gyönyörű gitárszólókat hallhatunk a húros szekció által (Vári Gábor és Mezey Balázs munkája), le a kalappal előttük. Az alapok - Bajusz Péter basszeros és Rácz András dobos – szilárd pillérek a Dystopia-ban, hozzák, amit kell. Pontosak, precízek. A „The Remedy Engine” zárja a közel 38 perces korongot, fokozódó hangulat, megadallamos refrénnel, némi tekerés gitáron és már vége is a lemeznek. 
 
 
A booklet és külcsín mondhatni puritán, a Rorschach tesztre emlékeztető frontot Kókai Barnabás (Barber’s Art) jegyzi, belül megtalálhatóak a szövegek, egy-egy kis illusztráció kíséretében, se több se kevesebb, meg a szokásos infók. Az album amúgy a július-augusztusi HammerWorld mellékleteként jelent meg, de ha jól tudom, a zenekartól szintén beszerezhető. 
 
Végül még annyit, hogy a „Building Bridges” egy remekbe szabott, fogós dallamokban sem szűkölködő progresszív metal alkotás, olyan emberek is megpróbálkozhatnak vele, akik eddig nem hallgattak a rock zenénél súlyosabb muzsikákat.
 
A 'Building Bridges ' album dallistája:
 
01. Free-Fall 
02. The Door That Never Opened
03. Silent Observer
04. Purge Yourself 
05. Stranded and Confined
06. What Does the Beast Say 
07. Building Bridges 
08. Hate is Not a Part of Me 
09. The Remedy Engine  
 
 
A Dystopia Facebook oldala itt elérhető
 
Lupus Canis