Bejelentkezés

x
Search & Filters

„A punk, még ha néha baromságot is mond, legalább mondja határozottan, attól lesz fasza” – Fegyelmező Részleg interjúJúliusban a Fegyelmező Részleg is fellép a háromnapos Toxic Weekend fesztiválon, ahol a hazai punk és hardcore élvonala mellett több nemzetközi nagyágyút is láthat majd a közönség. A zenekar tagjai elárulták, mit várnak a rendezvénytől, de meséltek a bandáról, a punk apukák mindennapjairól, sőt, még a következő generáció ifjú titánjainak is üzentek.
 
Rockbook: Az emberek elfogadják a stílust? Hogyan kezelitek a támadókat?
 
Fegyelmező Részleg: A 80as évekhez képest mindenképp jobban elfogadják ezt a stílust, akkor a punk egy meghökkentő valami volt, azóta a világ jobban kinyílt. Később jobban előtérbe volt helyezve a náci ellentét, de valahogy azok eltűntek a látómezőnkből. Támadások most már inkább csak a szubkultúra egyes irányzatain belül vannak, ha egyáltalán vannak.
 
 
Rockbook: Ha csak az egyiket választhatnátok, mi a fontosabb, a jó zene vagy a jó szöveg?
 
F.R.: Mindkettő fontos. A zenekar pont ezért működik, mert a bandában vannak, akiknek kifejezetten a szöveg a lényeg és vannak, akik zeneileg szeretnék kihozni a számokból a maximumot. Ha mindenképp dönteni kell, akkor a jó szöveg a fontosabb egy punk zenekarnál.
 
Rockbook: Hogyan születnek az igazi punk-szövegek?
 
F.R.: Ezt nem tanulja az ember, hanem kialakul a múltbeli elődök által írt szövegek és a jelen mindennapok hatására. Törekedni kell arra, hogy mégis újszerűen hasson, nem mindig megy könnyen. Szerencsére a punk olyan stílus, hogy széles körből lehet meríteni több témából, sajnos mégis sok zenekar ugyanazokat az elcsépelt kliséket kerülgeti, az elvárásoknak megfelelő válaszokkal. A punk, még ha néha baromságot is mond, legalább mondja határozottan, attól lesz fasza.
 
 
Rockbook: Mi alapján választjátok ki a dalok tartalmát? Tervezés vagy véletlen?
 
F.R.: Semmiképp sem tervezés. Az esetek nagy részében valami inspirál: minden albumon van forradalmi lendületű, valami külpolitikai, társadalomkritikai és bandázós vagy épp személyes téma. Amik az évek során szembejöttek.
 
Rockbook: Az egykori punkok mára többnyire apukák. Hogyan érint titeket az idő?
 
F.R.: Idén mindenki 45 éves a zenekarban, nagy dolognak tartjuk, hogy még mindig nem a középkorú átlagfaterok átlag életét éljük. Frankó amikor hajnalban hazakeveredsz, de reggel már ugrál a nyakadba a gyerek, valahol ez is elég punk. Ha egy zenekar már lassan 20 éve létezik, akkor előbb utóbb megkapja, hogy bezzeg régen jobb volt, miért ilyen - miért olyan, stb. pedig valójában a tagok nem változnak, a világról alkotott véleményük nem változik, csak múlik az idő: a banda kiszolgált már 2-3 korosztályt. Nem mondom, hogy ez gyakori, de előfordult már, hogy előjön egy 17 éves ifjú titán és megmondta a tutit. Neki azt tudom mondani, hogy találkozzunk majd és beszéljük meg ezt 10-15 év múlva. Akkorra már lesz csaja, gyereke, felesége, válása, munkája, hitele, külföldre megy, stb. egyszóval könnyen megeshet, hogy abbahagyja az egészet, eltűnik valamerre. De ha mégis maradna a színtéren, akkor keressen bátran, mi itt leszünk még akkor is, minket megtalál. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a fiatal generáció nem szólhat be az öregeknek, igazából azt gondolnak, amit akarnak, a lényeg, hogy mi maradtunk, szóval lehet ezt nyomni 45 évesen is, lehet utánunk csinálni :D Szóval a fiataloknak azt üzenjük, hogy ne fogyjon el a lendület, ne adják fel az ilyen dolgaikat.
 
 
Rockbook: Van utánpótlás a punkban? Milyen az új korosztály?
 
F.R.: Valamelyest követjük a színtér zenekarait és mindig az idő mondja meg, hogy sikeres volt e vagy sem az új generáció. Sok mindent elárul, hogy a nagyobb punk rendezvényeken szinte mindig ugyanazok a régi bandák játszanak, pedig itt már régóta szó nincs arról, hogy a feltörekvő zenekarok ne kapnának lehetőséget. A mai napig létező régi punkbandák a megalakulásuk óta folyamatosan sikeresek, pedig anno nem volt YouTube, Spotify, Gacebook – ha jó cuccot tolsz, hamar elterjed. Ez valósul meg pl a hip-hopban, ahol az öregek mellett nagyon erős az utánpótlás is.
 
Rockbook: Miért a bandázást választjátok az új albumok helyett?
 
F.R.: 3 albumunk jelent meg és kb még egy albumnyi dal, ami számonként jött ki. Így is válogatnunk kell, hogy mi kerüljön bele a programba. Manapság más hatások jobban érik a Donátot. Egy teljes új album már nem várható, de pár jó dal azért még benne van a zenekarban.
 

 
Rockbook: Meddig fogjátok folytatni a zenélést?
 
F.R.: Mivel, hogy barátok vagyunk és egyszer sem kaptunk össze egymással, valamilyen formában és rendszerességgel koncertezni fogunk amíg bírjuk és azért még bírjuk egy darabig.
 
Rockbook: Mit terveztek a Toxic Weekendre?
 
F.R.: Azt tervezzük, hogy végig ott leszünk, végre újra van magyar punkfesztivál, ami nagyobbnak ígérkezik, mint az eddigiek. Nagyon megérdemli ez a közeg, hogy legyen egy ilyen közös nyaralás, amiből remélhetőleg hagyomány lesz és egyszer majd legendás lesz ez a pár nap és majd 10 év múlva 10-ből 9 azt hazudja majd, hogy „az első Toxic 2022-ben? Ja, azon ott voltam én is”. laugh
 
 
Toxic Weekend
2022. július 7-9.
Orfű - Panoráma Camping
 
Vigyázat, ahogy a rendezvény neve is mutatja, komoly buli várható!
 
Fellépő zenekarok:
 
Agnostic Front, The Exploited, Terror, Discharge, Cockney Rejects, Peter and The Test Tube Babies, A.M.D., Beerzebub, Böiler, Counter Clockwise, Don Gatto, Dirty Dawn, Fegyelmező Részleg, Francesco és a haverok, Hanoi, HétköznaPI CSAlódások, Kozmosz, Liberal Youth, Linx, Lopunk, Macskanadrág, nemecsek, PETOFI, Prosectura, QSS, Social Free Face, Stubborn, Tisztán a cél felé, Vodka For Kids
 
Jegyek:
 
3 napos bérlet - 19.990 Ft
napijegyek - 9.990 Ft
 
Jegyvásárlás a Tixa.hu honlapján. További infók itt!
 
 
BP