Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A siker titka mindig egy kézzel foghatatlan dolog" - B52 interjú

A B52 története 1 éve kezdődött, amikor is Jankai Béla úgy szerette volna megünnepelni a születésnapját, hogy barátaival egy igazi örömzenélést csap. Így alakult meg egy estére ez a formáció melynek tagjai Jankai Béla (billentyűk - vokál), Kálmán György (ének), Szűcs János (gitár), Járdány Barna (basszusgitár - vokál) és Pálmai Zoltán (dobok). Ez az örömzenélés aztán olyannyira jól sikerült, hogy a zenekar azóta is aktív, egyre több helyen lépnek fel, általában teltház előtt. A zenekar tagjaival az egyik próbájukon beszélgettünk a terveikről, a zenekarról és a zene szeretetéről.

Rockbook: Tavaly egy jól sikerült születésnapnak köszönhetően alakult a zenekar és egy nagy bulin debütáltatok. Béla, miért pont így szeretted volna megünnepelni a születésnapod?

Jankai Béla: Az emberek általában családi vagy baráti körben szokták ünnepelni a születésnapjukat és gondoltam, hogy nem olyan rég volt karácsony, így a családi összejövetelen már túl vagyunk… pár hónapja... Így adott volt a baráti kör. Meghívtam a zenésztársakat, barátokat egy közös bulizásra, meg persze zenélni a színpadra. Ez végül olyan jól sikerült, hogy azóta is együtt vagyunk.

Rockbook: Készül az album, egyre több fellépésetek van, mondhatjuk, hogy beindult a szekér. Szerinted mi lehet az oka, hogy egyre népszerűbbek vagytok?

Jankai Béla: Erről nagyon nehéz nyilatkozni, mert a siker titka mindig egy kézzel foghatatlan dolog. Valamin vagy valakin mindig múlik, de, hogy mind, azt nem tudom. Mint ahogy azt sem tudhatod, hogy mikor írsz egy olyan dalt, ami sláger lesz, ezt is nehéz megfejteni. Nem mondom, hogy a siker csúcsán vagyunk. Elindultunk egy úton, ezen szeretnénk tovább haladni. Remélem, hogy ez a haladás vagy felgyorsul, vagy legalábbis szinten marad, minden esetre, a nyári időszakra rengeteg felkérésünk van, több, mint ami a tavalyi évre összesen volt.

Rockbook: Mikorra Várható az album és új klip?

Jankai Béla: Már készen van az újabb klip, ami április 16-án debütált a Backstage Pub-beli koncertünkön. Ez a Csak a szél című dalhoz készült és érdekessége, hogy a rajongók által készített videókból vágtuk össze. Egy korábbi koncertünkre hirdettük meg a lehetőséget, hogy azok, akik rendelkeznek videokamerával, hozzák el, vegyék fel a koncertet és ezt a dalt, majd küldjék el nekünk. Reméljük, a végeredmény nektek is tetszik.

 


Rockbook: Az idei születésnapodra jöhet egy újabb banda?

Jankai Béla: Nem, most kicsit előre hoztuk a szülinapomat. 16-án ünnepeltük meg, mert szerencsére annyi felkérésünk van, hogy másképp nem tudtunk volna eleget tenni azoknak. Az a buli egyébként azért is különleges volt, mert a zenekar 1 éves születésnapja is ünnepeltük. Ráadásul azon szerencsés emberek egyike vagyok, akinek a születésnapja és névnapja között 2 nap különbség van, így egy másik formációmmal (a Triász, a szerk.) egy másik bulin azt is megtartjuk majd.

Rockbook: Mindannyian játszotok más zenekarokban is, van egyéb elfoglaltságotok. Hogy sikerül ezeket összehangolni, mindenre időt szakítani?

Szűcs János: Sehogy, nem lehet összeegyeztetni. Illetve nem egykönnyen. :) Szerencsére mindig meg tudjuk úgy oldani, hogy mindenre legyen időnk. Nyilván, ha egy zenekarból meg lehetne élni, akkor nem kellene így lavírozni, de eddig még meg tudtuk oldani.

Jankai Béla: Nehéz. Általában a koncertek 3-4 hónapra előre vannak szervezve, úgyhogy látjuk azokat az ütközéseket, amik lehetnek. Az egyéb munkáinkkal meg szerencsére össze tudjuk egyeztetni, mert például Gyurinak és nekem is olyan elfoglaltságaink vannak, amik igazíthatók. Szóval így megoldható. A nehezebb dolgot inkább az jelenti, hogy amikor egész héten sok a munka és hétvégén még van 3-4 koncert, akkor azért elfáradunk, de megpróbáljuk ezeket is túlélni. És hát a közönségtől kapott szeretet sok mindenben kárpótol minket.

Kálmán György: Az átlagembernek a hétvége 2 napból áll, nekünk ez sokszor inkább 3-4 nap, amikor is nem pihenés, hanem munka van. De nem panaszkodunk, hisz mindannyian szeretjük ezt csinálni.

Szűcs János: Egyébként meg most jutottunk el arra a pillanatra, ebben a szezonban, hogy most kezdjük érezni, hogy mennyivel nehezebb összehozni a dolgokat. Gyurinak és Bélának ott a Triász, nekem a Keresztes Band, közben pedig itt a B52, ami rendesen elkezdett ropogni, pörögni.

Jankai Béla: Igen, a júniusi hónapban például csak a B52-nek lesz 12 koncertje, ami akárhogy is számoljuk, nem kevés. Főleg, hogy egy hónapban általában 8 potenciális koncertnap van, a péntek meg a szombat. Na most a 12 az nem 8. :) És emellett még a Triásszal is lesz koncertünk, vagyis júniusban összességében kb 20 bulink lesz. Ami nem kis dolog manapság és ennek nagyon örülünk.

Rockbook: Elég régóta zenéltek mindannyian, jó pár zenekarban megfordultatok, volt ahol közösen is játszottatok. Emlékeztek még, miért is kezdtetek el zenélni?

Kálmán Gyuri: Jó kérdés….

Jankai Béla: Nekem anyukám énekesnő volt, így egész kicsi koromtól meghatározó része volt a zene az életemnek. Öt évesen el is kezdtem szorgalmasan tanulni, néha több, néha kevesebb kedvvel. 20 évig folytattam zenetanulmányokat, 16 évesen pedig már vizsgáztam, onnantól fogva én már hivatásos előadóművésznek számítottam abban a rendszerben, bár még az érettségim sem volt meg. Volt olyan, hogy kaptam egy szerződést 16 évesen egy éjszakai bárba, hogy zenéljek, holott oda 18 év alatt be se mehettem volna. Persze nem is vállaltam el.

Szűcs János: Hasonlóképp indultam, mint Béla. Apám zenész volt, így hamar bekerültem ebbe a világba. Elmentem egy próbájukra 6 évesen. Akkor még nem a pénz számított, meg nem is csajok, hanem az egésznek a hangulata. Aztán mivel otthon mindig jobb zenék szóltak, mint akkoriban a rádiókban ez magával ragadott. Később jött, hogy ha el tudtam játszani 15 nótát, akkor beraktak a műsorba, 30 nótánál már játsszam végig az estét, aztán arra eszméltem, hogy 12 évesen annyit kerestem két buli alatt, mint anyám havi fizetése. Az azért nem volt rossz, meg tudtam magamnak venni a cuccokat, ráéreztem a dolgokra. Ezek után meg már nem is lehet kiszállni, sodor magával.

Kálmán György: Én is nagyon fiatalon, 18 évesen kezdtem el énekelni. Volt egy zenekara egy haveromnak, amiben nem volt énekes. Én mondtam, hogy akkor én ezt most megpróbálnám és megpróbáltam, azóta itt vagyok.

Rockbook: Viszont te nem tanultál soha énekelni…

Kálmán György: Soha…. Rám férne, mi?

 


Rockbook: Ilyet nem mondtam. Hangszeren se tanultál?

Kálmán György: Azt sem, mondjuk, mai fejjel már sajnálom, hogy annak idején nem kezdtem el például gitárral foglalkozni.

Rockbook: És te Barna? Mióta zenélsz, hogy kezdted?

Járdány Barna: Őszintén? 5 éves korom óta, azt hiszem. Zenei oviba jártam, ott kezdődött minden. Először hegedültem, majd nagybőgőztem és most a basszusgitárt nyüstölöm. Hegedű volt nagyon sokáig, rengeteg ifjúsági zenekarban játszottam, ott kezdtem el nagybőgőzni is később. Majd sokáig játszottam szalonzenekarban is, egy 15 fős társaságban. Mikor vége lett az egyetemnek Béla barátom unszolására vágtam bele a rockzene világába és itt ragadtam.

Rockbook: Az lejön a színpadról, hogy nem csak kollégák és zenésztársak, hanem barátok is vagytok. Hogy ismertétek meg egymást?

Kálmán Gyuri: Szerintem Béla által ismerjük egymást. Mindenki játszott már vele valamilyen zenekarban.

Szűcs János: Igen, Béla a közös pont. Gyurival játszottak pár évet a Dinamitban, mi Varga Miklós bandájában játszottunk együtt, Barnával Zenehadtesteztek, Pálmai Zolival meg a Boxerben.

Járdány Barna: Igen, Bélával mindenki játszott már korábban itt ott, aztán jött a szülinapi buli, amire felkért minket, hogy álljunk össze így öten egy estére, ami olyan  ól sikerült, hogy most itt tartunk.

Rockbook: Merre repül még az idén a B52? Mik a tervek?

Jankai Béla: A fő csapás a nyárra a fesztiválok, rengeteg helyen fogunk fellépni. Például Alsóörsön a Harley fesztiválon, a Megyer Campen és még sorolhatnám. Augusztus 20-án pedig Csepelen, a helyi ünnepségen fogunk a Balázs Fecó féle Korállal együtt játszani. Ősztől pedig indul újra a klubszezon és őszre szeretnénk befejezni az albumot is. A koncertjeinkről egyébként a Facebook oldalunkon tudtok tájékozódni.

Rockbook: Ehhez akkor sok sikert kívánok és köszönöm az interjút!

További fotók az április 16-i, 1 éves szülinapi koncertről ide kattintva elérhetőek.

 

Máthé Kriszta

 
 

Címkék: 
B52