Bejelentkezés

x
Search & Filters

Új albumával izgalmas utazásra hív a Hollywoodoo: 'Végre' lemezkritika



Be kell vallanom, nem mostanában volt, hogy legutóbb hallottam a Hollywoodoo-ról, pedig Kívánj tízet! és a Karmolok, harapok idején ott volt a kedvenceim között a csapat, így örömmel értesültem róla, hogy 2017 végén új albummal jelentkeztek Trócsányi Gergelyék, avagy egy rossz szóviccel élve, Végre itt a Hollywoodoo új lemeze!
 
A teljes múltidézéshez hozzátartozik, hogy azért a 2003-es Karmolok, harapok óta ott volt még az Azistenlába, a Light és a 2011-es Érzések boltja EP, de így is eltelt hat év a legutóbbi kiadvány óta. A Hollywooodoo-nál annak idején is voltak lazább, könnyedebb dalok, bár én inkább a súlyosabb tételeket szerettem, és valamiért ezek is voltak a fejemben és a fülemben, így kicsit meglepett a Csillagos című nyitódal, ami talán még a Quimby világával is rokonítható kicsit és különösen Szakács Tibor trombitajátéka volt emlékezetes az elején, de mire a feléhez ért a dal, azon kaptam magam, hogy már én is dúdolom, és ahol sikerült megjegyeznem a szöveget, együtt éneklem Gergővel.
 
Az Egy perc és a Nem mozdul a rapes hangulatot idézik helyenként, mindkét dal állati jó szöveggel, ami az egyébként határozottan igényes booklet tanúsága szerint Nirnsee Krisztián gitáros és Trócsányi Gergely munkája. Előbbiből főleg a „nem kell, hogy kérdezz, nem kell, hogy érezz, mindent megért a pillanat” és a „nem vagyok védtelen, nem vagyok áldozat”, utóbbiból pedig a „megmondtad, mennyit érek, megmondtam, mennyit érsz” sorok találtak be nálam különösen.
 
Az Ezen a nyáron a címének megfelelően a legmelegebb évszak hangulatát idézi, egy lazább hangulatú nóta, bár a szövegben mélyebb gondolatok is megjelennek. És megjelenik egy jól ismert vendég is, Szekeres Andris, a Junkies frontembere. Némileg ezzel a dallal rokon a Legyen ott, az egyik személyes kedvencem a lemezről, szintén Krisztián szövegével, aki sok esetben mintha tényleg a fejembe látott volna a soraival, ebben a dalban például a „az éljünk úgy, ne csak úgy, mintha, legyen ott a szemünkben a szikra” megfogalmazással.
 
 
Az én világa című nótából nekem ismét a trombita maradt meg elsősorban, ami jó néhány zenekarral ellentétben a Hollywoodoo-nál nemcsak úgy „ott van”, hanem tényleg szerves része a dalok nagy részének és kifejezetten sokat is tesz hozzájuk, amiért minden elismerés megilleti a hangszert fújó Szakács Tibort.
 
Az Ébren, a Magába zárva és a Láttam hármasa a komolyabb hangvételű, kicsit lassabb hangulatot képviseli, de ezzel együtt is három kiváló szerzeményről van szó, amelyek tökéletesen illeszkednek az albumba, ami tulajdonképpen olyan volt számomra, mint egy koncert, hiszen hasonló íve van, ügyesen követik egymást a különböző hangulatú nóták, amelyek egy igazi nagy utazásra repítik el a hallgatót, aki garantáltan nem fog unatkozni.
 
Utolsóelőtti dalként itt van még a klippel is rendelkező Szerencse, amely a szövegét tekintve szintén inkább a komolyabb vonalhoz tartozik, da a dallam kellően lazává és befogadhatóvá teszi. Az Utazás a szív körül pedig – az előző, koncertes hasonlatnál maradva – tökéletes záróakkordja ennek a lemeznek, egyébként pedig egy olyan dal, amit akár hajnalban, adott esetben kevésbé szomjas állapotban is jól el lehetne ordibálni, ha éppen nyomja valami az ember szívét.
 
 
A Hollywoodoo új albuma tehát egy kifejezetten izgalmas és tartalmas kiadványa, ami a külsőségekre is igaz: a bookletet már említettem, de nagy örömömre a korongot egy hagyományos, nem papírtokban találjuk meg, és bár utóbbi is lehet igényes, azért ez így mégiscsak sokkal jobb. Ennél persze fontosabb, hogy maguk a dalok is igen magas színvonalat képviselnek, és garantálják, hogy egy percig se unatkozzunk. Nyilván, ha valaki folyamatosan követte a zenekar munkásságát, nem lepődik meg annyira, de ha valaki hozzám hasonló lemaradt valahol az előző évtizedben, bátran adjon egy esélyt az albumnak, mert biztosan nem fogja megbánni. A Végre háttérzenének is tökéletes, de érdemes odafigyelve hallgatni, mert nagyon jó dolgok vannak a szövegekben. Egy biztos, mostantól ismét rajta tartom a szemem a csapaton, és egyúttal azt is remélem, hogy a következő lemez nem újabb hat év múlva érkezik majd.
 
A Végre album dallistája:
 
01. Csillagos
02. Egy perc
03. Nem mozdul
04. Ezen a nyáron
05. Legyen ott
06. Az én világa
07. Ébren
08. Magába zárva
09. Láttam
10. Szerencse
11. Utazás a szív körül
 
A Hollywooodoo Facebook oldala itt elérhető
 
A 'Végre' album itt meghallgatható:
 
 
Tóth Mátyás