Bejelentkezés

x
Search & Filters

Wasabi Kht. - 'Klip, ahol több ezer kép van egymás után illesztve' (interjú)

A Wasabi Kht-nak nemrég jelent meg a nagylemezük, ami nagyon érdekes zenei megoldásokkal teszi izgalmassá a zenekar hangzását. A jazz-punk-rock hármas jellemzi őket, különböző világú muzsikusokról van szó. Most koncertturnén vannak, ahol bemutatják a lemez anyagát, a három éve alakult banda igyekszik mindenkihez eljutni.

Rockbook: Mikor alakultatok, mi volt az indíttatás, hogy a rockzenészek, jazz-énekes, basszeroslány hogy áll össze egy zenekarrá?


Wasabi Kht.:  2010 tavaszán kezdtem Hajdu Nellivel kettesben dalokat, aztán szép lassan zenekarrá bővültünk. A basszusgitáros Hain Réka lett, a dobos pedig Kludovácz Csaba. Az indíttatás csupán annyi volt, hogy valami más, szabadabb  zenét csináljak korábbi zenekarom, a Zanzibar után. Szép lassan, három év alatt jutottunk el egyébként ahhoz a zenéhez, ami ma jellemzi a Wasabi kht. zenekart: rockzene jazz-es harmóniákkal, punk hatásokkal, alternek nevezhető szövegekkel.

Rockbook:  Megjelent első klipetek, ami nagyon ötletes, animációs jellegű. Ki segített ebben nektek és miért ezt a nótát választottátok a képi megjelenítéshez?

Wasabi Kht.:  Azt gondoltuk, jó ötlet a „Hangulat Bisztró” című dalból klipet csinálni, de természetesen lesznek még más dalokból klipek az „Aranyat ér” című lemezről. A klipet teljesen önállóan csináltuk, 3 nap volt a forgatás, vagyis valójában fotózás, ugyanis ez egy úgynevezett stop-motion klip, ahol több ezer kép van egymás után illesztve. Ilyenek voltak a bábfilmek is eredetileg. Vicces, jó hangulatú volt a forgatás.

Rockbook:  Ilyen különböző zenei hátterekkel hogyan folyik a dalalkotás? Ki hozza az alapokat, a témákat?

Wasabi Kht.:  Azt lehet mondani, hogy a zenék jó részét  én hozom, a szövegeket Nelli, viszont ahogy a zene is formálódik a próbateremben, úgy a szövegeknél is előfordul, hogy időközben picikét változik. Komoly viták nem szoktak lenni, szerintem mindenki jól érzi magát ebben a fajta muzsikában.Ha egy dal valakinek nagyon nem klappol, akkor vagy dolgozunk még vele, vagy megy a kukába…

 

Wasabi Kht. - Hangulat Bisztró

 

 

Rockbook:  Mindig nagyon érdekes, amikor egy zenekarban olyan posztokon, ahol nem megszokott, hölgy játszik. Hogyan találtatok rá a basszusgitáros-hölgyre? (Hain Réka – a szerk.)

Wasabi Kht.:  A Zanzibar és a Wasabi kht. közötti rövidke időszakban volt egy  garázs–rock formációm, Ninja volt a neve (egyszer még folytatódni fog valami ezen a néven, úgyhogy stipi-stopi, nem lenyúlni!:)),  s itt Réka basszusozott. Innen az ismeretség.

Rockbook:  Énekesnőtöknek (Hajdu Nelli) nagyon képzett, finom, szép jazzes hangja van. Ő hol tanult, kik voltak a mesterei?

Wasabi Kht.:  Tanult konziban, a Kőbányai zenesuliban, elvégezte a jazztanszakot és még énektanári diplomája is van. Legnagyobb mesterei tudtommal mégis Jim Morrison és Freddy Mercury. :)

Rockbook:  A lemez hangszerelése nagyon egyedi és profi munka. Ki volt a hangmérnök, producer, aki segített nektek?

Wasabi Kht.:  Érdekes volt a munkamenet. Először feldemóztuk a dalokat a házistúdiómban. Ezután a dob nélküli demóra felvettük a dobot, amit iziben meg is kevertünk. A dobfelvételeknél és keverésnél Schram Dávid segített az elképzeléseinket megvalósítani, ennél a szakasznál ő volt a főnök. Ezután, hogy kész lett a dob, újravettünk minden hangszert és éneket. Ez nálam ment megint, ahogy a keverést is én csináltam. A megkevert anyag ismét visszakerült Dávidhoz, ő masterelte a lemezt. Kacifántos volt, de a végeredménnyel elégedettek vagyunk.

Rockbook:  Az látszik, hallatszik az egész lemezen, hogy nagyon szerettek zenélni. A koncertek hangulata is ezt igazolja. Hol láthat benneteket még idén a közönség a közeljövőben?

Wasabi Kht.:  A koncertek éppen most szerveződnek, az időpontok és helyszínek folyamatosan felkerülnek a honlapunkra(www.wasabikht.hu) és a facebook oldalunkra(www.facebook.com/wasabikht)  is. Gyertek, szívesen

 

Facebook http://www.facebook.com/wasabikht

 

Itt meghallgathatjátok az 'Aranyat ér' című teljes albumot:

 

 

 

Valerie
 

Címkék: 
wasabi kht