Bejelentkezés

x
Search & Filters

Whitesnake - Megjelent újramaszterelt változatban a '80-as évek egyik legsikeresebb albuma: 1987 lemezkritika



Az ’1987’ még mindig a Whitesnake legnagyobb eladásokat produkáló albuma. A most megjelent kiadvány az eredeti album 2007-es újramaszterelt változata. A hatalmas, és relatíve gyors siker után, amit a Deep Purple lel élt meg, David Coverdale úgy érezte, hogy beskatulyázták. A Whitesnake megalakítása után Coverdale majdnem tíz évet töltött azzal, hogy egész Európában kisebb nagyobb helyeken lépett fel bluesos rockdalokkal, ami nem különbözött sokban előző munkájától. A dolgok az 1984 es ’Slide It In’ nel kezdtek megváltozni. Az amerikai közönség felfigyelt a ’Slow and Easy’ re és a címadó dalra, főleg miután kiadták az album remasterizált verzióját, hogy jobban megfeleljen az amerikai ízlésnek. Coverdale ék ezután stúdióba vonultak a frissen igazolt gitárossal, John Skyesszal abban a reményben, hogy a következő album áttörést ér el az amerikai piacon.

 


A valaha volt egyik legjobb albumnyitó dal, a ’Still of the Night’ még mindig a banda egyik klasszikusa. A Led Zeppelin stílusú, féktelen riffek, valamint Coverdale fantasztikusan erőteljes énekhangja jellemzi a dalt, ezen kívül Skye gitárjátéka is ott van a topon mellkasdöngető akkordokkal és gyors szólókkal. A letisztult, visszafogott középrész utat nyit az igazi beteljesüléshez, ami egy olyan riffel érkezik, hogy bármelyik rockrajongó libabőrös lesz tőle.

A banda két legnagyobb slágere is ezen az albumon van: a nagy hatású ballada, az ’Is This Love’, és a kitűnő rockdal, a ’Here I Go Again’. Bár sokat írtak már a Whitesnake ről és az egész „hajmetál” színtérről, meg kell jegyezni, hogy a sok dal még mindig nyilvánvalóan a bluesban gyökerezik – mint például a ZZ Top stílusú ’Give Me All Your Love’ és a robbanékony ’Crying in the Rain’.

Könnyű elfeledkezni arról, hogy milyen tehetségesek, de Aynsley Dunbar dobos, és Neil Murray basszer is kulcsszerepet játszanak az albumon, mivel a ritmusszekció adja meg a dalok lazaságát, és egyben feszes ritmusát is. Természetesen a lemeznek vannak gyengébb pillanatai, a szintetizátor a ’Straight for the Heart’-ban eléggé felejthető, de a kevésbé ismert dalok minősége, mint a ’Looking for Love’, ’Bad Boys’, és a ’Children of the Night’ tízszeresen pótolják az ’1987’ sivárabb pillanatait.

28 évvel megjelenése után az ’1987’ még mindig kiállja az idő próbáját. Persze a dobhangzás mai szemmel elég szörnyű, és valószínűleg több szinti van jelen a kelleténél, de a dalok még mindig igaz adrenalinbombák, és függőséget okoznak, és biztosan nem felejtjük el ezt a lemezt még legalább húsz évig. Egy igazi hard rock klasszikus.

 

Az album megvásárolható a Magneoton webáruházában.

 

Whitesnake 1987 dallista:

 

01. Still Of The Night
02. Give Me All Your Love
03. Bad Boys
04. Is This Love
05. Here I Go Again 87
06. Straight For The Heart
07. Looking For Love
08. Children Of The Night
09. You're Gonna Break My Heart Again
10. Crying In The Rain
11. Don't Turn Away
12. Give Me All Your Love Tonight (Live In The Shadow Of The Blues) [Bonus Track]
13. Is This Love (Live In The Shadow Of The Blues) [Bonus Track]
14. Here I Go Again (Live In The Shadow Of The Blues) [Bonus Track]
15. Still Of The Night (Live In The Shadow Of The Blues) [Bonus Track]