Bejelentkezés

x
Search & Filters

christian metal

A fehér metalként is ismert christian (keresztény) metal a heavy metal zene egy formája, melyet gyakran legalább annyira maghatározott a dalok szövegének üzenete, mint a zenekar kereszténységnek való felajánlkozása. A christian metal jellemzően a meggyőződéses keresztények által előadott zene, néha elsősorban olyan keresztényeknek, akik heavy metal zenét hallgatnak és sokszor különböző keresztény hálózatokon keresztül értékesítik és állítják elő.

A christian metal zenekarok a heavy metal zene minden alfajában léteznek, és az egyetlen közös összekötő láncszem a legtöbb keresztény metal zenekar között a dalszöveg. A keresztény témákat gyakran egyesítik az olyan műfaji tartalmakkal, amelyekben az együttes gyökerezik, rendszeresen biztosítva ezzel egy keresztény tartalmú anyagot. Azzal érveltek, hogy a marginális, de azért nemzetközi christian metal szubkultúra törzstagjai számára a vallás és a keresztény identitás egy alternatív kifejezési módját nyújtja, és hogy a zene egy pozitív alternatíva felajánlásának célját szolgálja, illetve ellensúlyozza a világi metal zenét, mely általában sötét és negatív üzenetéről ismert.

A christian metal az 1970-es évek végén alakult ki, mint az evangélium egy tágabb értelemben vett heavy metal zenei színterű értelmezése, és úttörője az amerikai Resurrection Együttes és a svéd Jerusalem volt. A Los Angeles-i Stryper az 1980-as években széles körben sikert aratott, egyébként a főáramlat által a leginkább figyelmen kívül hagyott műfaj volt. A kaliforniai Tourniquet és az ausztál Mortification vezette a mozgalmat az 1990-es években. A metalcore csapatok, mint az Underoath, a Demon Hunter, az As I Lay Dying és a Norma Jean (a Revolver Magazine által “Szent Szövetségnek” átnevezett) keltette fel a főáram figyelmét a mozgalomra a 21. százat első évtizedében a Billboard 200-on elért helyezéseivel.

Jellegzetességek

A christian metal nem egy hagyományos zenei stílus, hanem inkább egy ideológiai gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a heavy metal zene szinte minden alfaját. A christian metal együttesek zenészei jellemzően a zsidó-keresztény hagyományokra alapozzák zenéjüket. A christian metal zenekarok szövegi megközelítése némileg eltérő, mivel néhányan kihangsúlyozzák a pozitív aspektust hit ügyekben, míg mások Krisztus tanításait ismételgetik. Néhány együttes rejtett metaforákban tartja meg üzenetét. Csak egy kisebbség tanúsít agresszív hozzáállást, akik a kereszténység ellen beszélnek, “prédikáció a teljes tűzről és kénkőről és az ótestamentum stílusában Isten haragja visszaüt az extrém sátánistákra”. Utalás az eszkatológiára és apokaliptikus témákra, különösen a folyamatos szellemi hadviselésre a jó és a gonosz között, csakúgy, mint az Utolsó Ítélet és a kegyből való kiesés jellegzetesek.

A szöveg stílusának sokszínűsége függ a kultúrától, a felekezettől és az országtól. például Észak- Európában a zenekarok evangélikus tagjai általában jobban kedvelik a személyes lírai megközelítést, amely néha azt jelentette, hogy agresszív módon “konvertálni”, míg az evangéliumhirdetés az amerikai együttesek közt volt jellemzőbb. A keresztény zenekarok sosem tagadják meg meggyőződésüket, de jellegzetes, hogy kerülik a prédikációt, és néha a tárgy kimondatlan marad, meghagyva a vallást a hallgató személyes ügyéként. Egyes zenekarok úgy döntöttek, hogy a mindennapi élet keresztény szempontból nézett tapasztalatait választják azért, hogy egyaránt megnyerje mind a keresztény és mind a nemkeresztény hallgatókat. Ilyen esetekben a “keresztény zenekarok” azonosítása nehéz lehet. Azok a világi zenekarok, akik időnként keresztény témákat választanak, szintén nehezen különböztethetőek meg egymástól. A keresztény együttesek meghatározása egy sokat vitatott téma keresztény metál-fórumokon. Egy keresztény zenekartól elvárt, hogy vagy a tagjai legyenek meggyőződéses keresztények, vagy az üzenet legyen keresztény, de lehetőleg mindkét kritérium teljesüljön.