Bejelentkezés

x
Search & Filters

30 Seconds To Mars

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1998

További képek

Biográfia: 

A 30 Seconds to Mars  egy amerikai rock együttes, mely 1998-ban alakult Los Angeles-ben. 2007 óta a zenekar a színész Jared Leto-ból (énekes, ritmusgitáros, szövegíró), Shannon Leto-ból (dobos, ütőhangszeres) és Tomo Miličević-ből (gitáros, billentyűs) áll. Matt Wachter (jelenleg Angels & Airwaves) 2007-es távozását követően Tim Kelleher lett a csapat basszusgitárosa, élőben kísérve mind Jared-et és mind Miličević-et a stúdiófelvételeken, míg a billenytűs Braxton Olita 2009-ben került a bandához a turné résztvevőjeként. Korábban az együttes dolgozott együtt a gitáros Solon Bixler-rel (most a Great Northern-ben) és Kevin Drake-kel is.

Megalakulás (1998–2002)

Az 1998-ban Shannon Leto és Jared Leto testvérpár által alakított 30 Seconds to Mars egy kis családi vállalkozásként indult. Matt Wachter később csatlakozott a bandához basszgitárosként és billenytűsként. Számos gitárossal (mivel a zenekar első két gitárosa, Kevin Drake és Solon Bixler elsősorban a turnéhoz kapcsolódó problémák miatt elhagyta a csapatot) való együttműködés után a háromszor meghallgatott Tomo Miličević-csel egészítették ki a zenekar névsorát.

A debütáló album (2002–2005)

2002-ben jelent meg a zenekar debütáló, önmagukról elnevezett albuma, melynek producere Bob Ezrin volt, és pozitív elbírálást kapott. Az album két kislemezt is bemutatott "Capricorn (A Brand New Name)" és "Edge of the Earth" címmel. Az előbbi 31. helyezést ért el az amerikai Mainstream Rock slágerlistán. A második album, az A Beautiful Lie, 2005. augusztus 30-án jelent meg. Mivel az album a megjelenése előtt öt hónnappal kiszivárgott, az együttes úgy döntött, hogy két bónusz szám is rákerül a lemezre: a "Battle of One" (az eredeti dal lett volna az album címadó dala, amikor előzőleg bejelentették) és a "Hunter" (Björk egyik dalának feldolgozása). Az album reklámozásának elősegítésére a zenekar is kiadott 12 példányban „arany jegyeket”, melyekkel a tulajdonosaik bármely 30 Second to Mars koncerten ingyenesen részt vehetnek, és a kulisszák mögé is bemehetnek. 2006. augusztus 31-én a banda megnyerte az MTV2 díját a „The Kill”-lel az MTV Video Music Awards-on, két jelölésük közül az egyiket. A második jelölés a Best Rock Video kategóriában volt, de elvesztették az AFI „Miss Murder”-jével szemben. A videóban a zenekar tagjai a The Shining-ból (A Ragyogásból) mutatnak be jeleneteket. Az A Beautiful Lie platinalemez lett a RIAA-nál januárban több, mint egymillió eladott lemez után. 2006-ben, az MTVu $2 Bill Tour-ja alatt az együttes szerződést kötött a Music Saves Lives-szal, megmutatva az embereknek a non-profit fontosságát. Októberben a zenekar megkezdte az MTV2 által szponzorált "Welcome to the Universe" turnéját, és a Head Automatica, a The Receiving End of Sirens, a Cobra Starship, a Rock Kills Kid, és számos más banda, mint például a Street Drum Corps támogatta őket. A turné az akkori basszgitáros Matt Wachter egy 2006-os interjúja szerint „környezetbarát” volt."Jared és Shannon összerakta ezt a két dolgot, melyet Environmentour-nak neveztek, és amely jól illusztrálja a módszereket – alternatívákat – hogy hogyan takarítsuk fel a szemetet, amit magunk mögött hagyunk. A buszt is növényi olajjal tankoltuk” – magyarázza. November 20-án az MTV2 bemutatta a „From Yesterday”-hez készült videót; ez a video a valaha készült összes amerikai rockvideo közül az első, amelyet teljes egészében a Kínai Népköztársaság területén forgattak. A videoklip a The Last Emperor című filman alapszik.

2007. április 29-én a zenekar megjelent az ausztrál MTV Australia Video Music Awards-on, ahol három kategóriában jelölték őket díjra, és a „The Kill”-lel megnyerték a „Legjobb Rock Video” és az „Év Videója” díjakat.

Mivel 2007 tavaszán a zenekar támogatta a The Used-ot a "Taste of Chaos" turné egy részeként, és batervezett egy sor időpontot Európában a Linkin Park támogatására. Szintén beütemezték, hogy együtt játszanak a Roskilde-dal, a Rock am Ring-gel, a Pinkpop-pal, a Give It A Name Festival-lal és a Download-dal. A 30 Seconds to Mars volt az egyik házigazdája az MTV Europe Music Awards-szán 2008-ban. A 2007-es Taste of Chaos alatt az együttes a Music Saves Lives-szal is készített interjút.

2008. március 21-én a 30 Seconds to Mars fellépett a 'My Coke Fest'-en Dél-Afrikában, mely az A Beautiful Lie kezdete és felvétele óta most látta viszont Dél-Afrika földjén az együttest. Egy sajtókonferencián Leto a tapasztalatait mélyen személyesnek írja le, és reményt fűz hozzá, hogy néhány új anyag lát majd napvilágot afrikai földön. A zenekar teltházas közönség előtt játszott Johannesburgban és Fokvárosban.

2009. december 11-én az AOL rádiós blogja szerint, az oldal alternatív rádióállomásának hallgatóinak szavazataival, a 2000-es évek első évtizedének legjobb alternatív dala a 30 Seconds To Mars slágere, a The Kill 2006-ból, mely legfőbb sikerét az őt tartalmazó album, az A Beautiful Lie megjelenésével érte el.
A Virgin Records pere és a This Is War (2008–től napjainkig)

2008 augusztusában a Virgin Records 30 millió dolláros pert nyújtott be azzal az indokkal, hogy az együttes nem volt hajlandó leszállítani azt a három albumot, amelyre szerződést kötöttek. A kereset szerint az együttes „megtagadott” egy 1999-es szerződést júliusban. 2009 elején az MTV-vel készült egyik interjújában Jared azt mondta, hogy remélik, hogy harmadik albumuk megjelenik 2009 nyarán, és szintén adott információt a rögzített beszéd mögötti jelentésről, „Azt hiszem, ez a felvétel a hitről, a spirituális anyagokról szól, és arról, ami éppen történik, amit mi gondolunk róluk, és beszél a jelenlegi életünkről. Azt mondtam a legutóbbi albumunk megjelenésekor, hogy le akartam rombolni az első felvételt, amit azt hiszem, megtettünk. Drámai fordulatot tettünk az elsőtől a másodikig, és azt hiszem, ez az új felvétel követi ezt az útvonalat. Az izgalmas nekünk, és igazán odáig vagyunk érte.”

A Kerrang! magazin február 11-i kiadványában az új album munkálatainak címe állítólag This Is War. Jared kiadott egy csipetnyi információt Hawaii útjáról, és felvett egy dalt "Hurricane" címmel Kanye West-tel.  Április 28-án visszatértek az EMI-től, és a pert eltörölték.

Nem sokkal a peres egyezkedés semmissé tétele után Jared és a 30 Seconds To Mars azt mondta az MTV News-nak, hogy harmadik albumuk megjelenési dátumát visszatolták 2009 áprilisáról 2009 szeptemberére. Habár a megjelenés dátuma már sokszor változott, a 30 Seconds to Mars kiadta a This Is War-t 2009. december 8-án. 2010. február 19-én a 30 Seconds to Mars megkezdte világkörüli Into the Wild turnéját Notthinghamben a This Is War alátámasztására. A turnénak hét állomása volt, és 2010. december 18-án ért véget. A 2010-es MTV VMAs-on szintén részt vettek 2010. szeptember 12én. Az új Nemzetközi Lollapalooza Fesztivál szenzációs nyitóbeszédét is ők tartották a Chile-i Santiago-ban az O'Higgins Parkban 2011. április 3-án.
 

Videók

  • 30 Seconds To Mars - Closer To The Edge
  • 30 Seconds To Mars - Hurricane
  • 30 Seconds To Mars - Kings And Queens
  • 30 Seconds To Mars - From Yesterday
  • 30 Seconds To Mars - This Is War
  • 30 Seconds To Mars - A Beautiful Lie
  • 30 Seconds To Mars - The Kill (Bury Me)
  • 30 Seconds To Mars - Capricorn (A Brand New Name)
  • 30 Seconds To Mars - Attack
  • 30 Seconds To Mars - Edge Of The Earth

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Jared Leto
billentyűsök
ének
ritmusgitár
Tomo Miličević
billentyűsök
hegedű
szólógitár
Shannon Leto
dob
ütőhangszerek