Bejelentkezés

x
Search & Filters

Booker T. & the M.G.'s

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1962

További képek

Biográfia: 

Hosszú időn át Booker T. and MG's néven ismert banda névadója volt, de amikor a zenekar feloszlott a "főnök" még jó sokáig bírta - és bírja magát ma is. Fehérekkel megtűzdelt együttese mellett sem lehet szó nélkül elmenni, hiszen Steve Cropper nem akármilyen gitáros, évek óta a legjobbak között emlegetik. Szintén a hangszere mestere volt az ugyancsak fehér Donald "Duck" Dunn basszusgitáros is. Ezt a két fickót láthattuk a Blues Brothers című filmekben, sőt Budapesten is felléptek a Blues Brothersszel.

Ami Jonest illeti, a Tennesse állambeli Memphisben született 1944. november 12-én, de vannak, akik egy hónappal fiatalítják. Billentyűs hangszereken tanult meg játszani, elsősorban az orgonát részesítette előnyben. Az együttes, amelynek tagja volt az 1975-ben meggyilkolt dobos, Al Jackson is, 1962-től hallatott magáról. Elsősorban a feketék által játszott dalokat tartották repertoárjukon, például Wilson Pickkett nagy sikerét, az In The Midnight Hourt, a Hold On I'm Coming című Sam and Dave sikert, vagy Rufus Thomas Walking The Dogját (Ezt a dalt a Rolling Stones is átvette pályafutása kezdetén).

A Booker T. and MG's emellett kísérte is a soul nagyágyúit - például Otis Reddinget, Carla Thomast vagy Eddie Floydot, aki szintén felbukkant a Budapesten is járt Blues Brothers Bandben. Jelentős érdeme volt a bandának abban is, hogy ezek a menő énekesek és együttesek forró hangulatú nagyszerű koncerteket produkáltak. Az átvett dalok mellett voltak olyan számok is, amelyek Bookert T-hez és társaihoz kötődtek. Ezek közé tartozott az 1962-es Green Onions, az 1965-ben megjelent Bootleg, az 1967-ben lemezre került Hip, Hug, Her és a Groovin, valamint a 1968-ban keletkezett Soul Limbo és a Time Is Tight - valamennyi feltűnt hosszabb-rövidebb időre a tíz legjobb dal között.

A zenekar harmincöt évvel ezelőtt feloszlott. Steve Cropper számos fekete és fehér zenésszel játszott együtt a Blues Brothers Banden kívül is, de a többiek is találtak maguknak zenés elfoglaltságot. Booket T. Jones sikeres producer lett, többek között Willie Nelsonnal, Rita Coolidge-dzsal és Bill Withersszel dolgozott. A zenekart a nyolcvanas évek elején még egyszer összehozta a sors, I Want You címmel készítettek albumot, amely felkerült a listákra is.
 

Videók

  • Booker T. & the M.G.'s - Green Onions
  • Booker T. & the M.G.'s - Melting Pot
  • Booker T. & the M.G.'s - Hip Hug Her
  • Booker T. & the M.G.'s - Summertime

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Booker T. Jones
zongora
orgona
ének
oboa
szaxofon
harsona
Donald "Duck" Dunn
basszusgitár
Steve Cropper
gitár
Steve Potts
dob
ütőhangszerek