Bejelentkezés

x
Search & Filters

Carlos Santana

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1966

További képek

Biográfia: 

Amerikai gitáros, szerző, énekes, született 1947. július 20. Autlan, Mexikó.

Santana 1947-ben született a mexikói Autlanban. zenei környezetben nőtt fel, apja profi muzsikus volt. Az ifjú Carlos tizenöt évesen kötött életre szóló ismeretséget a gitárral.

A rockzene legérdekesebb előadói közé tartoznak azok a zenészek akik muzsikájukat a népdalok dallam és hangzásvilágával teszik teltebbé és összetettebbé. Ezek a zenészek általában az angolszász népzenét, folklórhagyományokat használják fel műveikben, mint Bob Dylan, Donovan és sokszor a Jethro Tull. A dél amerikai népzenei elemek temperamentumának felhasználására, a "latin-rock" létrehozására egy mexikói származású fiatalember, Carlos Santana vállalkozott előszőr.

Eleinte bluest játszott. A fiatal Santana-ra nagy hatással volt a szülői ház bensőséges légköre és a latin kultúra. 1967-ben az Egyesült Államok nyugati partjára, San Franciscóba költöztek, de nem tudott igazán amerikaivá válni. Emlékeiben és főleg vérében mindvégig ott hordozta a latin muzsika szépségét, lüktetését. Már a költözés évében tagja lett az Azteca nevű zenekarnak. Az együttesből Santana hamar kitűnt tehetségével, majd túlnőve a zenekar színvonalát, a zenészek egy részével és új muzsikusokkal létrehozta a Santanát: M. Carrabello konga, David Brown basszusgitár, Chepito Areas timbales, Mike Shrieve dob, Gregg Rolie orgona, ének.

A zenekar új hangzással járult hozzá a rockzenéhez, és kiválóan bizonyította, hogy a hagyományos rockzenekarhoz milyen jól lehet nem alapvetően rockhangszereket kapcsolni. Első komolyabb fellépésükre a San Francisco-i Filmore West-ben került sor, ahol a közönség önfeledten ünnepelte az új bandát. A Santana a fesztiválnyarak és főbb koncerthelyszínek egyik állandó szereplője lett.

1969 augusztusában a legsikeresebb angolszász előadókkal együtt felléptek Woodstockban is. Carlos Santana és kísérői valósággal elvarázsolták a több százezres tömeget. A Soul Sacrifice című szám előadása Shrieve fantasztikus dobszólójával az egész fesztivál egyik csúcspontja volt. Zenéjükben nemcsak az egyéni hangzásvilág volt újszerű, a zenei szerkesztettségben is példát mutattak a többieknek. A rock nemcsak egybeforrt a latin elemekkel, de a gondosan összeállított rockzenei szólókat is latinos motívumokkal kötötték össze. Az együttes nagyrészt annak köszönhette népszerűségét és zenéjének fő értékét, hogy a muzsikusok jól eltalálták a zenei elemek elegyítésének arányát. A nagyszerű együttest a CBS szerződtette.

Első albumuk még 1969-ben megjelent. A fogadtatás biztatóan hatott a Santanára és a lekesedéstől fűtve elkészített Abraxas igazi nagy siker lett. A lemez kiválóan mutatta Carlos Santana szerzői képességeit és egyéni, sajátos hangvételű gitárjátékát. A korngból abban azévben hatmillió példány fogyott el. Nem csoda hiszen olyan, ma már alapvetőnek tekintett számok voltak az albumon mint a Black Magic Woman, Oye Como Va, Samba Pa Ti, Mother's Daughter.

A folytatás is sikeresnek ígérkezett. Amerika meghódítása után Európa következett. A koncertek és a folyamatosan megjelenő lemezek révén méltán vált az egész világon ismertté Carlos Santana és állandóan változó összetételű együttese. A közös munkát nagyban befolyásolta, hogy Santana saját útját járta. Zenei és baráti kapcsolat fűzte Buddy Mile-hoz, majd később John McLoughlinhoz. A barátság hatására Santana mélyebben kezdett foglalkozni a keleti vallásokkal. Ennek a muzsikán lívül még egy maradandó emléke lett - Santana vallási neve: Devadip. "Isten fénye" éppúgy mint McLaughlin, alias Mahavishnu szólóalbumokat adott ki olyan sztárok közreműködésével mint Alice Coltrane, Eric Clapton. Santana magánútjai mellett az együttes folyamatosan szállította a sikeres lemezeket melyek közül a Caravanserai-t és az Amigos-t érdemes külön is kiemelni. A Shango elkészültével 1983-ban Magyarországon is felléptek.

1987-ben a Blues For Salvador című lemezéért Santana szólista Grammy díjat kapott. 1988-ban újabb Grammy, ezúttal a legjobb rockgitáros kategóriában. Ő a rocktörténet egyik legmegbecsültebb művésze, kitüntetéseinek se szeri se száma.

1998-ban bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-ba (a Hallhatatlanok klubjába). Bár lemezei midíg kelendőek voltak, az 1999-ben piacra dobott Supernatural című korong meglepően nagy sikert aratott és megdöntött minden addigí eladási rekordot. De nemcsak a közönség, a szakma is díjazta az albumot, nyolc Grammy díjat zsebeltek be vele. A Smooth című dal videováltozata azóta is a zenés Tv műsorok egyik legnézettebb klippje. Ehhez képest a 2000-ben megjelent Tropical Spirits "csak" a megszokott fogadtatásban részesült.

De 2002-ben a Shaman című korong ismét az eladási listák élén landolt. Ezt követően 2009-ig csak a "szokásos" színvonalú és sikerű lemezek jelentek meg, de a Woodstock Experience ismét csak nagy durranás.
 

Videók

  • Carlos Santana - Smooth
  • Carlos Santana - Maria Maria
  • Carlos Santana - Samba Pa Ti
  • Carlos Santana - While My Guitar Gently Weeps
  • Carlos Santana - Into The Night
  • Carlos Santana - Europa
  • Carlos Santana - Black Magic Woman
  • Carlos Santana - Just Feel Better
  • Carlos Santana - Put Your Lights On
  • Carlos Santana - Africa Bamba