Bejelentkezés

x
Search & Filters

Entombed

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1987

További képek

Biográfia: 

Az Entombed egy svéd death metal zenekar, mely 1987-ben alakult Nihilist néven. A svéd irányultságú death metal egyik korai úttörői, későbbi lemezeiken már rock and roll, hardcore és punk hatások is felbukkannak. Ezt a sílust death 'n' roll-nak szokták nevezni. Az Entombedre az alábbi zenekarok gyakorolták a legnagyobb hatást: Autopsy, Slayer, KISS, Misfits, Motörhead és Discharge.

Debütáló lemezüket a Left Hand Path albumot 1990-ben adták ki, mely a svéd death metal alapműve lett, és a zenekart is megindította a siker útján. Azt ezt követő Clandestine albummal tovább öregbítették hírnevüket. Az első két stílusteremtő albumuk védjegyének számított a "körfűrész" szerű gitárhangzás[3],mely a svéd death metal egyik ismertetőjegye. Miután lebonyolítottak nagyszabású Gods of Grind nevű turnét, a zenekar kezdett eltávolodni a színtiszta death metaltól, és több teret engedtek a Black Sabbath hatásokat is mutató rockzenének és a punknak.

Már ebben a stílusban (death 'n' roll) fogant az 1993-as Wolverine Blues és az 1994-es Hollowman, melyeket sokan klasszikus lemezeknek tartanak. Ezt követően azonban gondjaik támadtak különböző lemezcégekkel.

1998-ban jelent meg a Same Difference című albumuk, mely az első volt, melyen már nem szerepelt a dobos/alapító, Nicke Andersson. Azért hagyta el a zenekart, hogy jobban összpontosítson másik zenekarára, a Hellacoptersre. Őt Peter Stjärnvind helyettesítette. Az 1999ben megjelent Same Difference visszatérés volt a korai időket jellemző death metal vonalhoz. A folytatás, a 2002-es Morning Star viszont már a Wolverine Blues és a Hollowman albumok stílusához tért vissza.

2005-ben kiadtak egy koncertlemezt Unreal Estate címmel, melyet a Royal Swedish Balletben rögzítettek. 2003-ban jelent meg a következő nagylemezük, az Inferno. 2006. június 6-án egy EP-t jelentettek meg When in Sodom címmel. Ezt követően teljes hosszúságú nagylemez 2007 nyarán jelent meg Serpent Saints - The Ten Amendments címmel. A zenekar történetében ez volt az első album, melyen már Olle Dahlstedt dobos játéka hallható a 2006-ban távozott Stjärnvind helyett. Továbbá Uffe Cederlund sem szerepelt már a lemezen, mert átlépett a Disfearbe.
 

Videók

  • Entombed - Addiction King
  • Entombed - Wolverine Blues
  • Entombed - Retaliation

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Lars Göran Petrov
ének
Nico Elgstrand
gitár
Alex Hellid
gitár
Victor Brandt
basszusgitár
Olle Dahlstedt
dob