Bejelentkezés

x
Search & Filters

Flower Kings, The

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1994

További képek

Biográfia: 

A The Flower Kings egy svéd progresszív rock együttes. Zenéjükben a Yes, a Pink Floyd, a Genesis és a King Crimson hatása számottevő.

A kezdetektől a népszerűségig

1993-ban alakult meg az együttes, nevüket Roine Stolt egyik régebbi albumcíméről kapták. Stol társai Tomas Bodin (billentyűs hangszerek), Jamie Salazar (dob), Michael Stolt (basszusgitár), s Hasse Bruniusson (ütős hangszerek) lettek. Első albumukat saját kiadójukkal adták. A Back in the World of Adventures olyan sikeres lett, hogy hat hónappal később a Retropolis című albumot is kiadták. A két ütős lemezen felbuzdulva, 1997-ben belekezdtek egy dupla CD-s lemezbe, melynek címe Stardust We Are lett. Ebbe az albumba Hasse Fröberg besegített, aki énekes-gitáros volt. Ez után koncertturné következett, melynek során útba ejtették a Progfest című fesztivált Los Angeles-ben. A fellépések után csináltak egy felvételt, Alive on Planet Earth címmel, melyen az amerikai, japán, s kanadai bulikból kaphatunk ízelítőt.

Az új évezred kapujában

1999-ben kiadták a Flower Power című alkotást, melyen egy 60 (!) perces szám is hallható: a Garden of Dreams. Ez a szám egy 18 tételből álló szvit, mely még ma is a zenekar koncerjeinek csúcspontja, hisz mindig más-más variációkban adja elő az együttes. Az alapító tovább folytatta más munkáit, míg 2000-ben kiadta a "Virág királyokkal" a Space Revolvert. Ezen a CD-n új basszusgitárost is avatott a csapat Jonas Reingold személyében. Egy európai, s dél-amerikai turné következett, miután kiadták a The Rainmaker című hanganyagot. Közvetlenül a megjelenése előtt közétette az együttes, hogy Salazar más projektekben kíván részt venni, ezért új dobost szereztek, akiben magyar embert tisztelhetünk, s aki új színt hozott a Flower Kingsbe. Ő Csörsz Zoltán. 2002-ben már vele is piacra bocsátottak egy lemezt (2 CD-set), melyet Unfold the Future névre kereszteltek el. Eme kidolgozott alkotás után rengeteg progresszív rock-rajongó csatalkozott hozzájuk. 2003-ban kijött a következő album, mely 2 DVD-ből, s két CD-ből állt: az album címe Meet The Flower Kings lett. Egy évre rá kiadták az Adam & Eve-t, ezután távozott Csörsz Zoltán az együttesből, de csak ideiglenesen, hisz a Paradox Hotel című 2006-os felvételei után visszatért a bandába. Az együttes 2007. október 1-jén adta ki legújabb lemezét, melynek címe The Sum of No Evil.

2008 márciusában újabb dobos csere történt a zenekarban. Az ütőhangszerek mögé egy stockholmi fiatalember, Erik Hammarstöm került.
 

Videók

  • The Flower Kings - Church Of Your Heart
  • The Flower Kings - Love Supreme
  • The Flower Kings - The Truth Will Set You Free Pt. 1/4
  • The Flower Kings - The Truth Will Set You Free Pt. 2/4
  • The Flower Kings - The Truth Will Set You Free Pt. 3/4
  • The Flower Kings - The Truth Will Set You Free Pt. 4/4

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Roine Stolt
gitár
ének
billentyűsök
Tomas Bodin
billentyűsök
Hasse Fröberg
ének
gitár
Hasse Bruniusson
ütőhangszerek
Jonas Reingold
basszusgitár
Erik Hammarström
dob
Ola Heden
ének
billentyűsök
gitár