Bejelentkezés

x
Search & Filters

Herbie Hancock

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1961

További képek

Biográfia: 

Amerikai zongorista, zeneszerző. A jazz hazai rajongói számára személyes ismerős Herbie Hancock. „Alapműfaja” a jazz, de olykor „eltévelyedik” a pop és a rock felé is. Herbie Jeffrey Hancock 1940. április 12-én született Chicagóban. Hétéves korától klasszikusokat játszott, kilencéves volt, amikor először közönség elé állt, tizenegy évesen Mozartot játszott a chicagói szimfonikusokkal. Tizenéves korától már a jazz volt a mindene. Példaképei között megtalálhatjuk Igor Stravinskyt, Miles Davist, Ahmad Jamalt, Sun Rát, Earl Hinest, Horace Silvert, Oscar Petersont, McCoy Tynert és Thelonious Monkot.

Eleinte félamatőr együttesekkel zenélt, majd befutott zenészeket kísért - köztük Donald Byrd trombitást, aki bejuttatta őt a Blue Note kiadóhoz, itt jelent meg 1962-ben Takin' off című első albuma (máig legjobbjai között tartják számon), rajta első szerzeményével a Watermelon Mannel. Ennek a szerzeményének kétszáznál több feldolgozása ismert, köztük Alexis Korner-é és a Manfred Mann együttesé.

Miles Davisszel a hatvanas évek elején zenélt először, majd 1968-ban saját együttest alakított. Egy időre a funky felé fordult az érdeklődése, egyre gyakrabban használta az elektromos hangszereket. Hancock 1973-as lemeze, a Head Hunters listát vezetett, akércsak több más albuma a hetvenes években. 1976-ban visszatért Miles Davishez. A jazz mellett azonban továbbra is játszott populárisabb darabokat. Zenélt többek között Freddie Hubbarddel, Chick Coreával és más jazz-muzsikusokkal. A hetvenes években a The Herbie Hancock Trio, a V.S.O.P.: The Quintet valamint a Live in Japan című lemezei mérföldkövek.

A nyolcvanas években Hancock a pop világában kalandozott: Rockit című 1983-as szerzeménye listavezető. A Round Midnight című filmben zenélt és szerepelt - Oscar-díjjal jutalmazták

A kilencvenes évek legjobb Hancock-lemeze az 1998-as Gershwin’s World, amely listát vezetett és Grammy-díjat kapott. A kivételes képességű Hancock több alkalommal is fellépett Magyarországon, szerepelt például a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, 2010-ben is láthatta-hallhatta a magyar közönség.

Közel öt évtizedes pályafutása során csaknem hatvan sorlemezt jelentetett meg, számos válogatása is boltokba került. Több korongja a legjobb tíz közé került a listákon. Összesen 11 Grammy-díjjal büszkélkedhet, 2008-ban az év albumáért is kapott belőle. Koncertjei és fesztvál-fellépései a szórakoztató zene kiemelkedő eseményeinek számítanak. Hancockot a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

A 2010-es „The Imagine Project" megerősítette sokfelé ágazó zenei érdeklődését. Közreműködői között szerepel Seal, Pink, Juanes, Jeff Beck, Anoushka Shankar, Derek Trucks, Susan Tedeschi, Chaka Khan, a The Chieftains és Wayne Shorter. 

Videók

  • Herbie Hancock - Watermelon Man
  • Herbie Hancock - Chameleon
  • Herbie Hancock - Rock It