Bejelentkezés

x
Search & Filters

Moonspell

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1992

További képek

Biográfia: 

A Moonspell egy portugál heavy metal banda, mely 1992-ben alakult. A zenekar 1994-ben adta ki első EP-jét, Under The Moonspell néven, majd egy évvel később az első albumuk is megjelent, mely a Wolfheart címet kapta. A zenekar gyorsan nevet szerzett magának, és Portugália egyik leghíresebb metal bandája lett.

A Moonspell a Sin/Pecado albumukkal hódította meg a portugál listák csúcsát, majd a 2006-os Memorial lemezzel egy olyan elismerést szerzett, amit hazájukban csak a Metallica és az Iron Maiden ért el.  A Memorial album egyébként az első metal album, mely aranylemez lett Portugáliában. A zenekar nagyon népszerű Németország, ahol a Memorial, a Top100-as lista 68. helyén nyitott. A Wolfheart era alatt, Fernando Ribeiro azt nyilatkozta a Moonspell-ről, hogy az Inchiuvatu és a Nightfall mellett ők a mediterrán black metal képviselői.

Kezdetek (1992-1994)

Annak ellenére, hogy a banda már 1989-ben is játszott Morbid God néven, 1992-őta ismerik igazán őket, amikor is Moonspell-re keresztelték át a zenekart. Még ebben az évben kiadták promóciós anyagukat Serpent Angel néven.

Az áttörés (1995–1997)

Az Under The Moonspell kislemez megjelenése után, a Moonspell aláírt egy hat albumra szóló szerződést, a Century Media-nál. A Wolfheart-ot Németországban vették fel, Waldemar Sorychta producelésével 1995-ben, majd egy európai turnéra indultak. Az albumot eleinte nagyon kevesen ismerték. A turné során a gitáros, Mantus kilépett a zenekarból, helyére Ricardo Amorim érkezett.

Az 1997-es Irreligius albumán ismét Waldemar Sorychta volt a producer. Míg az előző albumaik a black metal stílust követték, az új dalok inkább a gothic metal irányzatba sorolhatóak. Az Opium című slágerből készült az első kislemez. A dalt egyébként Fernando Pessoa, portugál költő, Alvaro Campos című verse ihletette. A zenei videóban egy karakter a költőt formázza meg, aki egy bárban ír, míg a zenekar játszik.
Az albumból 10.000 példány kelt el, csak Portugáliában.

Jogi konfliktusok miatt a zenekar basszusgitárosa, Ares elhagyta a bandát, helyére Sérgio Crestana érkezett.

Kísérletezés (1998 - 2000)

A Sin/Pecado (Mindkét szó azt jelenti bűnös, a sin az angol, a pecado a portugál megfelelője) 1998-ban jelent meg. A 2econd Skin című dal jelent meg kislemez formájában.  Ekkor adták ki az első és egyetlen Daemonarch albumot, a Hermeticum-ot. A Daemonarch egy mellékprojekt volt, melyben Mike Gaspar, dobos kivételével az összes Moonspell tag szerepelt. Az album visszatért a black metalos gyökerekhez, melynek dalszövegeit az akkor 15 éves Fernando Ribeiro írta.

A Sin/Pecado-t az 1999-ben megjelent The Butterfly Effect lemez követte, melynek felvételei Londonban zajlottak, Andy Reilly producerrel. Ez az album kísérleti jellegű CD lett, melyet mélyre hangolt gitárok, és hátborzongató szintetizátor riffek alkottak. A Butterfly Effect nem igazán nyerte el a metal kritikusok elismerését.

Darkness and Hope és a The Antidote (2001–2005)

A Darkness and Hope album 2001-ben jelent meg Hiili Hiilesmaa produceri munkájával, aki korábban a HIM-mel és a Sentenced-el is dolgozott. A lemez a német lista 79. helyét foglalta el, és a különleges kiadáson Madredeus, Ozzy Osbourne, és Joy Division feldolgozások is hallhatók. A Nocturna című dalhoz készült kislemez és videoklip is.

2003-ban a zenekar kiadta a The Antidote albumot, melyen az Amorphis basszusgitárosa, Niclas Etelävuori működött közre session zenészként. Az album megjelenésével a Moonspell kiadott egy könyvet is, amelyet José Luís Peixoto portugál író készített. Mind a CD, mind a könyv ugyanazon koncepció alapján épül fel, a dalok úgymond a könyvben olvasható fejezetek testvérei.  A lemezről az Everything Invaded dalből készült kislemez és videoklip. A zenekar világkörüli turnéra indult a The Antidote-tal és 2004-ben felléptek a Rock In Rio zenei rendezvényen Lisszabonban, mely meghozta számukra az hazai színtéren való elismerést. Az albumon és a turnén Aires Pereira játszott basszusgitáron.

2003-ban a Moonspell feldolgozta az I’ll See You In My Dreams című jazz számot, melyet az azonos néven megjelent portugál zombie horror film betétdala lett. Egy hivatalos videoklipet is leforgattak a számhoz, kevesebb, mint 2000 euro költségből. A dal 2004-ben kislemez formájában is megjelent.

Memorial, Under Satanæ és Night Eternal (2006–2009)

A Memorial lemez 2006-ban jelent meg. Az album producere az a Waldemar Sorychta volt, aki az első három nagylemezen is a zenekarral dolgozott, most a basszus sávokat is ő játszotta fel. Ez volt a Moonspell első olyan albuma, mely a SPV Steamhammer kiadónál jelent meg. A Memorial első héten megrohamozta a portugál lista első helyét, és a német listákra is betört, ahol a 68. helyig jutott, majd 10.000 eladott példányszámmal aranylemez lett.

Annak ellenére, hogy az album az előzőeknél keményebbre sikeredett, a közönség nagyon jól fogadta, és több portugál TV-ben is szerepelt vele a zenekar.  2006-ban egy élő felvételekből és az album videoklipjeiből álló DVD is megjelent a zenekartól. A Finisterra és a Luna című dalokhoz készült videó.

A zenekar egy új DVD kiadásán dolgozott melynek a Lunar Still/13 Years of Doom címet szánták, de jogi probléma lépett fel így a 2005. szeptemberre tervezett kiadást késleltetni kellett. Végül 2008 decemberében jelent meg az anyag, Lusitanian Metal címmel.

2006. November 2-án a Moonspell nyerte az MTV Music Award legjobb portugál előadója díját.

2007. Június 26-án jelent meg a The Great Silver Eye című Moonspell Best Of Album.

A banda Night Eternal című lemeze 2008. május 16-án jelent meg. A Scorpion Flower című dalhoz készült kislemez, melyen a holland énekes, Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering, most Agua De Annique) is vendégszerepel.

2010 júliusában, a Portugal Postal Service egy albumot tervezett kiadni, mely a portugál rock történelem legjelentősebb pillanatait gyűjtötte össze, mely a Moonspell első albumát a Wolfheart-ot foglalta magában.

Alpha Noir and Omega White (2010-től)

2010 Júliusában a zenekar énekesétől, Fernando Ribeiro-tól kiderült, hogy a Moonspell új albumon dolgozik, melyet az eddigi a legizgalmasabb, legszexisebb, legsötétebb, legkeményebb lemezként definiáltak.

2012 januárjában a Moonspell feltárta az új album címét, mely az Alpha Noir lett, és 2012. április 27-én jelent meg, és egy rendkívüli különkiadást is terveztek mely az album zenei ikertestvéreként állítottak be. Ez lett az Omega White.

A zenekar egy sajtóközleményben azt mondta az Alpha Noir, Bathory, King Diamond, Onslaught, korai Metallica, Testament, és Artillery zenei hatásokat tartalmaz. Az Alpha Noir-t egy gyújtó albumként definiálták, még az Omega White-ot inkább a letisztultság, a tiszta légkör és az árnyék jellemzi.

Mindkét lemezt Tue Madsen keverte, aki olyan előadók lemezein dolgozott, mint az Under Satanae és Night Eternal.

Videók

  • Moonspell - White Skies
  • Moonspell - Lickanthrope
  • Moonspell - Everything Invaded
  • Moonspell - Nocturna
  • Moonspell - Finisterra
  • Moonspell - Luna
  • Moonspell - Opium
  • Moonspell - Scorpion Flower
  • Moonspell - The Butterfly FX
  • Moonspell - 2nd Skin

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Fernando Ribeiro
ének
Ricardo Amorim
gitár
Pedro Paixão
billentyűsök
gitár
Aires Pereira
basszusgitár
Miguel Gaspar
dob