Bejelentkezés

x
Search & Filters

Phil Collins

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1968

További képek

Biográfia: 

Phil Collins (teljes nevén Philip David Charles Collins, London (Hounslow kerület), 1951. január 30. – ) Oscar- és Golden Globe-díjas angol dobos, énekes, dalszerző, színész.

Szüleitől a Philip David Charles nevet kapta. Az iskolában kezdett érdeklődni a zenélés iránt, dobolt a „The Real Thing” nevű iskolai zenekarban. Collins 1964-ben feltűnt a Beatles Egy nehéz nap éjszakája című filmjében mint nyakkendős rajongó, 1965-ben pedig a West Enden az Oliver című musicalben Dörzsölt szerepét kapta meg. Phil néha fellépett a Freehold és a Flaming Youth nevű együttessel is. Ez utóbbinak megjelent egy lemeze is, amely kedvező kritikákat kapott, ám a banda nemsokára feloszlott.

Genesis-korszak

1967-ben Collins a Melody Maker című lapban felfigyelt egy hirdetésre, amelyben a Genesis együttes dobost keresett. Jelentkezett, a meghallgatás sikerrel járt. A dobolás mellett esetenként énekelt is, ám az írással ekkor még nem próbálkozott.

1975-től, amikor Peter Gabriel kivált az együttesből, Phil a dobolás mellett énekesként is folytatta. Ekkor már nős volt, két fia született, de a házasság nem tartott sokáig. A Genesis vele egyre poposabb irányba fordult, ami hamar szakításhoz vezetett Steve Hackett gitárossal is. Ekkor Phil, Tony Banks és Mike Rutherford két session-zenészt vettek maguk mellé: Chester Thompson dobost, aki többek közt a Weather Report dobosa is volt, és az amerikai Daryl Stuermer gitárost. Velük néhány éven belül a szélesebb nagyközönséghez is eljutottak egyre könnyedebb, fülbemászóbb zenéikkel.

Eközben tagja lett a Brand X nevű jazz-formációnak is.

Világhír

Válása után 1981-ben Collins kiadta első szólólemezét, a Face value-t, amely hangos sikert aratott, szólóénekesként ugyanolyan ismertté téve őt magát, mint a Genesis. Ettől kezdve szóló- és Genesis-turnék váltakoztak egészen 1996-ig. Ekkorra már második feleségétől is elvált, és halláskárosodása miatt az orvosok eltanácsolták a turnézástól. Ezután létrehozta Henry Mancini karnaggyal közösen a Phil Collins Big Bandet, mellyel hangulatos dzsesszkoncerteket adtak Amerikában, Angliában és Franciaországban.
Ekkoriban kezdett komolyabban filmzenéket írni (már 1986-tól írt számokat filmekhez, de nem teljes soundtrack-et). 1999-ben a Tarzan You'll be in my heart c. betétdaláért megkapta az Oscar-díjat.

Hosszú szünet után 2002-ben jelent meg új lemeze Testify címmel. Ekkor már érlelődött benne egy „búcsúturné” gondolata.

Rövid visszatérés

2004-ben jött el a pillanat, amikor Zürichben újra kiült a dobok mögé, ezzel elkezdődött a majd másfél évig húzódó Első végső búcsúturné. Ennek keretében járt először és utoljára Magyarországon, 2005. október 26-án lépett fel a Papp László Sportarénában.

Hosszas egyeztetések után 2006 novemberében jelentették be a Genesis tagjai, hogy 2007-ben az együttes újra összeáll egy turné erejéig. A gyakorlatilag a rajongóknak szánt koncerteken az újabb számok mellett elővettek 20-30 éve nem játszott slágereket is, az egészet nagyon pontosan és letisztultan, variálás nélkül állították színpadra. A turnéról megjelent egy válogatáslemez is.

2007-ben elvált harmadik feleségétől is, és súlyos gerincbetegsége miatt le kellett mondania a dobolásról. 2008-ban visszavonult. Jelenleg Svájcban él.

Egyéb szerepvállalásai

Collins megpróbálkozott a filmezéssel is. 1988-ban eljátszotta a Buster című film főszerepét, a vonatrablót, a Hookban Good felügyelőt alakította, szerepelt még az És a zenekar tovább játszik és a Szigorúan piszkos ügynök című filmekben. Ezen kívül volt televíziós műsorvezető is.

A Grand Theft Auto sorozat „Vice City Stories” nevű, PS2 és PSP platformon futó játékban is szerepet kap, ennek köszönhetően láthatunk egy virtuális koncertet Phil Collinstól, az In the air tonight-tal.

Ami Collinst illeti, boldog embernek tartja magát, saját bevallása szerint nem énekes, aki egy kicsit dobol, hanem dobos, aki egy kicsit énekel. Ám azt nem rosszul: tucatnyi Grammy-díj tanúskodik erről. Persze nem mindenki kedveli őt, például a South Park alkotói megorroltak rá egy kicsit, mert a Tarzannal elhalászta előlük az Oscart, ezért „bosszúból” többször szerepeltették a rajzfilmsorozatban.
 

Videók

  • Phil Collins - Easy Lover
  • Phil Collins - In The Air Tonight
  • Phil Collins - Don't Lose My Number
  • Phil Collins - Another Day In Paradise
  • Phil Collins - Sussudio
  • Phil Collins - One More Night
  • Phil Collins - Two Hearts
  • Phil Collins - Colours
  • Phil Collins - Against All Odds
  • Phil Collins - Can't Stop Loving You