Bejelentkezés

x
Search & Filters

Thin Lizzy

Megalakulás dátuma/Aktív évek: 
1969

További képek

Biográfia: 

A Thin Lizzy egy ír hard rock zenekar, mely 1969-ben alakult Dublinban. 1984-es feloszlásukig az együttest a basszusgitáros, énekes Phil Lynott vezette, aki egymaga írta szinte az összes Thin Lizzy dalt. Zenéjük számos hatást ötvözött, mint a country, a tradicionális ír népzene és a pszichedelikus rock, de általánosságban a hard rock vagy heavy metal zenekarok közé sorolják őket.

1976-os Jailbreak albumuk Angliában és az Egyesült Államokban is aranylemez lett, az 1978-as Live and Dangerous koncertalbum pedig platina státuszt ért el Angliában. Legismertebb dalaik a "Whiskey in the Jar", a "Jailbreak" és a "The Boys Are Back in Town", melyeket világszerte a mai napig játszanak a rádiók.

A Thin Lizzy 1983-ig készített lemezeket. A zenekar feloszlása után a frontember Phil Lynott egyre inkább a drogok és az alkohol rabja lett. 1985 karácsonyán súlyos veseelégtelenséggel és májgyulladással szállították kórházba. 1986. január 4-én hunyt el 36 évesen.

A zenekar 1983-as utolsó felállása 1996-ban alakult újjá. Phil Lynott helyén Marco Mendoza lett a basszusgitáros, az énekesi feladatokat a korábban csak gitározó John Sykes vette át. A felállás azóta többször változott, de pár év szünetet leszámítva folyamatosan koncerteznek.

Szinte követhetetlen már az újkori Thin Lizzy zenekar felállása, amit most újabb csavarral erősítenek meg. Történt ugyanis, hogy a Richard Fortus azonnali behívott kapott néhány őszi koncertre a Guns N’ Roses csapatába, így nem tud a Lizzyvel tartani a 2011-es amerikai Judas turnéra. Helyette Damon Johnson utazik, aki többek között Alice Cooper csapatát erősítette.

Videók

  • Thin Lizzy - Do Anything You Want To
  • Thin Lizzy - Jailbreak
  • Thin Lizzy - Bad Reputation
  • Thin Lizzy - Dancing In The Moonlight
  • Thin Lizzy - Whiskey In The Jar
  • Thin Lizzy - The Boys Are Back In Town
  • Thin Lizzy - Still In Love With You
  • Thin Lizzy - Parisienne Walkways

Jelenlegi felállás: 

NévHangszer
Ricky Warwick
ének
Scott Gorham
gitár
vokál
Damon Johnson
gitár
vokál
Darren Wharton
billentyűsök
vokál
Marco Mendoza
basszusgitár
vokál
Brian Downey
dob