Bejelentkezés

x
Search & Filters

Megérte várni több, mint négy és fél évet az új Hátsó Ajtó albumra: 'Nyisd k ia szemed' lemezkritika



Március 1-én több, mint négy év kihagyás és tagcserék után új lemezzel jelentkezett a dombóvári, dirty rock and rollban utazó trió, a Hátsó Ajtó. A bandát még a 2010-es " Amitől élek" című lemezük kapcsán ismertem meg. A zenekar, a szószoros értelemben vett színtiszta, rockzenét játszik. Nem modern rockot, nem nu metált és a mostani trendnek megfelelő "cica-rockot"! Pont ez tetszett meg anno bennük, hogy megtaláltam azt a fajta zenei világot, ami mára sok zenekarból már sajnos elveszett, átalakult. A dalszövegeikben úgyanúgy megtalálhatók a bulizós/ csajozós témák, mint a világmegváltó, társadalom kritikus szövegek.

Már a lemezt indító első dal biztosított arról, hogy ismét hozzák a tőlük már megszokott színvonalat. A Figyelj hova lépsz címet viselő dal a kicsit társadalom kritikus dalszövegével és zúzós zenei világával, dallamos refrénjével rögtön belopta magát a szívembe. Majd jön egy jóval lazább dal az Újra indul a rendszer. Szerintem az idő múlásával egy közönségkedvenc dallá avanzsálódik, akár a következő klipet is eltudnám erre a dalra képzelni. A soron következő Jöhet Bármi dalnál egy kicsit visszavettek a tempón, egy pozitív, élet filózofikus dal, dallamos refrénnel.

 

 

A lemez címadó dalában, a Nyisd ki a szemedben, megkapjuk a magunkét. Egy elég erős társadalo kritikus dal, ami tükröt tart az emberi civilázió elé, felhívva a figyelmet a természetvédelemre, a politikai korrupcióra.

Egyik személyes kedvencem a korongról, a megjelenéssel egyidőben klipformájában bemutatott, Te vagy a világom címet viselő dal, azt hiszem ez a tétel pontosan tükrözi, hogy hol is tart most a zenekar. A banda az új tagok belépésével még nagyobbat fejlődött. Összetettebb, kidolgozottabb lett a zenei alap. Nagyon tetszik a lemez letisztult hangzásvilága, a gitártémák, dalszövegek. Ez a dal számomra pozitív értelemben Lukács Laci dalszövegírói vénáját jutatta eszembe, a korábbi Csapda zenei világát, amiért anno sokan szerették a bandát.

 

 

A lemez (szerintem) kakkuktojás dalát az Adj Nekem egy percet lírai zenei világa, merengős dalszövege jelenti a kicsit a dal elején tábortűz hangulatú zenei alapjával.

A következő dal, amit kiemelnék, A szellem a gépben című tétel. Egy sodró lendületű dalocska, fülbemászó dallamvilággal. A szövegben az emberi világhoz való viszonyulást boncolgatja az énekes/gitáros Maráczi Peti, kellő cinizmussal fűszerezve.

 

 

Egy optomista dalszövegű dallal zárul a lemez. Érett gondolkodásmódot tükröz a dal a hitről, az akaratról, az önmegvalósításról.

Összességében egy kerek albumot kaptunk a zenekartól, mind a zene, mind a dalszövegek terén. Előző lemezüket meghallgatva, majd berakva a lejátszóba új lemezüket érzékelhetjük a zenei megoldások fejlődését, a dalszövegeik megfogalmazásában a fejlődést.

Megérte várni több, mint négy és fél évet, szóval ajánlom az albumot azoknak, akik a színtiszta, kompromisszumot nemismerő rock zenét szeretik!

 

 

A Zenekar elérhetőségei: Honlap, Facebook, Youtube

 

ImiRamone