Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Az ember eléggé súlyos téma" – Moonspell interjú

Ugyan a női énekessel felálló svéd Arch Enemy zenekar sajnos családi okok miatt lemondani kényszerült a  FEZEN-es fellépését, a kemény zenéért rajongók mégsem maradtak csemege nélkül, hiszen nem kisebb név érkezett a svédek helyett, mint a portugál Moonspell.

Fezen: - Üdvözlünk újra Magyarországon!

Fernando Riberio, énekes: Köszönjük, remek újra itt lenni. Azt hiszem, több, mint tíz éve voltunk először Magyarországon, még a Therionnal, az egy remek buli volt. Hallottuk előtte is, hogy itt jó metál élet van, egy jó barátom, Attila (Csihar Attila, a Mayhem énekese) mondta, és így is van. Azóta sokat játszunk itt, fesztiválokon kevesebbet, de most örülünk, hogy ilyen is van.

Fezen: - Az új dupla lemezetek, két, markánsan eltérő világú anyag egyben. Ez után melyik irányt választjátok majd, a gótikusabb, dallamosabb dolgokat, vagy a brutálisabb, riffelős témákat?

Fernando Riberio: - Mindig nagy a kísértés, hogy az ember elmenjen az egyik vagy a másik irányba végérvényesen, de a Mooonspell mindig is ezek kettősségéről szólt. Az Alpha Noir-Omega White inkább egyfajta kísérlet volt részünkről. Néha nagyon szerettünk volna jobban elmélyedni az egyik vagy a másik vonalban, de mindig rájöttünk, hogy ez a kettőség az, ami a Moonspellt jellemzi. Így most azt mondtuk: készítsünk egy lemezt, ami egy deklaráció. És legyen két cédé. Így semmi sem állt a dolgok útjába, ki lehetett bontani az ötleteket szabadon. Készítettünk egy nagyon erős, metálos, agresszív lemezt, az Alpha Noirt, és nem kellett foglalkoznunk azzal, hogyan illesszük be a szép részeket, mivel ettől teljesen függetlenül készítettünk egy merengősebb, gótikusabb lemezt is, az Omega White-ot. Kisegítették a különböző dalok egymást. Nem hiszem, hogy még egyszer fogunk ilyesmit csinálni, a következő lemezen vegyesen lesznek a hangulatok a dalokon belül, mint például a Wolfhearton, vagy a Memorialon.

Fezen: - Tettél egy kirándulást egy teljesen más zenei univerzumba is. Készítettél egy popos fado lemezt, az Amália Hoje-t. Ez egyszeri dolog volt?

Fernando Riberio: - A felkérés a semmiből jött. A fado a hagyományos portugál népzene egy nagyon markáns ága, ami a franciáknak a sanzon, nekünk az a fado, nagyon portugál zene. Ez a mi életünk soundtrack-je. Volt egy hatalmas hatású fado énekesnőnk, Edit Piaf nagyságú, Amália. A halálának tízedik évfordulójára készítettek portugál zenészek egy tisztelgő albumot és meghívtak engem is. Nagyon jó munka volt és elképesztően sikeres, háromszoros platinalemez lett Portugáliában. Nekem személyesen is nagyon sokat jelentett, mert a zenészek a barátaim, és a feleségemet is ennek a lemeznek a készítése közben ismertem meg. Mondhatom, hogy megváltoztatta az életem. Hatalmas dolog lett belőle Portugáliában, óriási helyeken játszottunk vele, volt, hogy 300 fős szimfonikus zenekar kísért minket. Spanyolországban és Kanadában is jártunk vele. Egyre többet akartak belőle, de nem tudtuk folytatni, mivel nekem itt a Moonspell, a többi zenésznek is van egy sikeres pop bandája a The Gift. Sokkal nagyobbra nőtt, mint, amire számítottunk. Énekesként is rengeteget tanultam belőle, mivel ebben a zenében ott van a fado, a pop, egy pici rock, egy pici elektró és rengeteg szimfonikus elem, teljesen más kihívások, minta Moonspellben.

 


Fezen: - Már a korai időktől mindig is körüllengte a zenekart egyfajta sötétség, mindig volt valami szó az okkultról. Ez mennyire fontos része a Moonspellnek?

Fernando Riberio: - Reméljük hogy nagyon! Amikor még Morbid God néven elkezdtünk zenélni, jóval fiatalabbak voltunk és nagyon sokat tanultunk az okkult dolgokról és az életről úgy általában. És még most is, 20 év után, van mondanivalónk az ember sötét oldaláról, a lunáris oldalról. Számomra egyébként is a jó zene mindig egy kicsit sötétebb és gonoszabb. Ez tud inspiráló lenni. A belső démonokkal szembenézni, több tudást megszerezni magunkról, mi több egy teljes zenei karriert építeni erre, szerintem ez nagyszerű, szerencsések vagyunk. Ez nem az a tipikus sátánimádó black metal, sokkal inkább emberközpontú zene. Mi vagyunk a saját isteneink, mi alkottuk őket a saját képünkre, nem pedig fordítva. A jó és a rossz fogalma, a morál, ez mind bennünk van, és tőlünk függ. De amikor emberekről beszélünk, nem beszélhetünk folyton csak a jó dolgokról. Az ember eléggé súlyos téma. Minden bandának, amelyeket szeretek nagyon mélyértelmű szövegei vannak és ezek sosem vidámak. Érdekes a fesztiválokon is, amikor valami olyan zenekar után játszunk, akik show-t tolnak, mint például ez a kalózmetál, ami manapság fut, vagy a trollos zenekarok. Aztán amikor mi felmegyünk, mindig az az érzésem, hogy vége a gyereknapnak, megjönnek a sötét fellegek, és a közönség megdöbben.

Fezen: - Amikor hosszú turnéra mentek, láttok valamit a turnébuszon meg a koncerttermen kívül?

Fernando Riberio: - Hát, ez az évek során eléggé romló tendenciát mutat. Manapság más a turnézás, a menedzsmentnek nincs vesztegetnivaló pénze, se ideje. Ma itt vagyunk Magyarországon, de indulunk Svédországba, nincs idő semmire. Ráadásul legtöbbször túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy felkeljünk reggel hétkor és délelőtt várost nézzünk, mert máskor nem lenne rá idő. De szerencsére a múltban rengeteg helyen láttam, ahova biztos nem jutottam volna el, ha nem lettem volna a Moonspellben. Budapesten például nagyon sokat sétáltam. Rohadt sokat kell sétálni, ha mindent meg akarsz ott nézni (nevet). De Moszkva is nagy élmény volt, még kölykök voltunk, az első komoly turnénk volt. Szóval nem panaszkodhatok. Néha belvárosban játszunk, mondjuk Párizsban, vagy New Yorkban és akkor egy picit lehet nyomulni. De mindig van valami, soundcheck, probléma, bármi és a koncert sokkal fontosabb, mint a te szabadidőd.

Fezen: - Hogy tetszik a FEZEN?

Fernando Riberio: - Először vagyunk itt, de ahogy hallom, ez elég patinás feszt, 17 éve megy, nem semmi. Örülök, hogy ide eljutottunk, ez egy kicsit más fesztiválnak ígérkezik, mintha jobban a metál felé orientálódna, ami remek. Azt nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy. Azt hittem, egy színpad, és annyi, de hát ez egy nagy fesztivál. Reméljük lesz jó sok ember is.

Fezen: - Találkozunk a koncerten!

Forrás: www.fezen.hu

 


 
Címkék: 
Moonspell
Fezen Fesztivál