Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Barbeque szósz finn metálos módra" - Amorphis interjú

Az Amorphis legénysége kíméletlen death metallal indította karrierjét 1990-ben, aztán az ezredforduló környékének egyik legelismertebb progresszív rock bandájává avanzsáltak. Később egy énekescserét követően sikerrel olvasztottak egybe múltat, jelent és jövőt, melyből egy minden addiginál színesebb, tökéletesen koherens zenei világ született. Erre kiváló példa a 2011-es The Beginning Of Times lemez, melynek folytatását az idei évre ígérik. Hátborzongató és magasztos harmóniák fonódnak egymásba finn népzenei elemekkel díszített alapokon, mindehhez tökéletesen passzoló, végletekig kidolgozott szövegvilággal. Nyolc éve áll a banda élén a külsőre lesápadt Bob Marleyra hajazó Tomi Joutsen, aki mára az egyik legismertebb finn Ville Valo és Huckleberry mellett. Erre képzett és karakteres énekhangja mellett lenyűgöző színpadi jelenlétével is rászolgált.

Az Amorphis jelenleg talán a legkelendőbb finn exportcikk a mobiltelefon után, így szittya földre is sűrűn látogatnak. Ezt azonban senki nem sérelmezi, hisz egyöntetű vélemény, hogy egyszerű koncertek helyett katartikus élményeket adnak, és mivel tökéletesen megbízható zenekarról van szó, ezt be is bizonyították augusztus 3-án, a fehérvári fesztiválon is.

Fezen: - Hogyan érezted a koncertet?

Nicklas Etelävuori: - Nagyon tetszett. Sokszor játszottunk már a Magyarországon, de azt hiszem ez volt eddig a legjobb.

Fezen: - Nekünk is tetszett. Figyelj, az énekeseteknek ez az űrlény-jellegű mikrofonja, ez mi?

Nicklas Etelävuori: - Van egy haverja Finnországban, aki fém öntvényeket készít és megkérte, hogy csináljon egy ilyen futurisztikus tokot a mikrofonnak. Ki van öntve fémből, szóval rohadt nehéz, a reptéren mindig nézik is, hogy mi a jó isten ez? (nevet).

Fezen: - Az aktuális lemezetek, a Circle egy konceptalbum, igaz?

Nicklas Etelävuori: - Igen, a főhős egy napjáról szól, de ez a nap egy időhurok, és így tulajdonképpen az egész emberiség története benne van. Ráadásul minden szám magában is egy kört ír le, és a végén újra az elejéhez kapcsolódik.

 Fezen: - Van egy bourbon szószotok. Azért ez nem az a szokásos merch...

Nicklas Etelävuori: - Hát, valóban nem. Van egy ilyen finn cég, mindenféle mártást, meg szószt gyártanak. Szeretik a zenénket és előjöttek az ötlettel, hogy csinálnának Amorphis barbeque szószt. Belevontak amúgy a gyártásba, kiválasztottuk az ízt. Nem annyira erős amúgy, de csilis.
 
Fezen: - Nemrégiben felvettétek az első három lemezeteket újra. Miért?

Nicklas Etelävuori: - Amikor én beszálltam, a zenekar 10 éves volt és éppen egy évfordulós válogatáslemezt készítettek. Aztán eljött a 20 éves évforduló, és néztünk egymásra, hogy most megint csináljunk valami ilyet? És inkább kitaláltuk, hogy legyen ez, hiszen mindannyian szeretjük azokat a számokat és talán az újabb rajongóink is megismerhetik a múltunkat. Meg hát ugye voltak tagcserék, és most jobban is szólnak a dalok, ezzel a felállással.

Fezen: - Hogy tetszik a FEZEN?

Nicklas Etelävuori: - Nem annyira tudtunk még körülnézni, de most például megnézném a Deep Purple-t.
(Vágyakozón kinéz az ajtón a backstageből a színpad felé, ahol éppen a Deep Purple játszik.)
 
Fezen: - Akkor nem is tartunk fel tovább. Jó szórakozást!

Forrás: www.fezen.hu
 

Címkék: 
Amorphis
Fezen Fesztivál