Bejelentkezés

x
Search & Filters

Frost - Hamarosan stúdióban a kazincbarcikai black metal csapat (interjú)A kazincbarcikai Frost zenekar, az ország egyik legjelentősebb black metal csapata. A zenekar múltjáról, jelenéről, jövőjéről beszélgettem Mocsnik Ferivel, a zenekar basszusgitárosával.

Rockbook: - Röviden összefoglalnád a zenekar eddigi történetét?

Mocsnik Feri: - A Frost ’96 májusában alakult egy Prophecy nevű death-black metal nevezetű zenekarból. A black metalosabb srácok, én, Dévényi Gabi és Békei Krisztián kiszálltunk a zenekarból és megalapítottuk a Frost-ot. A Prophecy másik fele lett a Mytra, ami szerencsére máig is működik, és nagyon jóban vagyunk velük. Már ’96-ban megjelent az első demónk az Inno a Satana, ami elég kezdetleges volt, de Magyarországon akkor nem volt viszonyítási alap, mert ugye a ’80-as évek végén a Tormentor csinálta ezt a zenét. Akkoriban alakult a Sear Bliss és az Ahrimann is, így gyakorlatilag az élbolyba tartozunk ezen a téren. Aztán szűk évente jöttek a demók, a Storm Above The Carpathians és az Under The Hungaryan Black Moon. Kezdték egyre jobban megismerni a zenekar nevét, hívtak minket mindenfelé koncertezni. Akkoriban nagyon ment ez a műfaj, jó volt a koncertek látogatottsága.

Rockbook: - Mára ez mennyire változott?

M.F: - Manapság már nincs nagyobb súlya, mint bármelyik másik stílusnak, ki van egyenlítődve ez a dolog. Csak sajnos az emberek nem annyira szeretnek koncertekre járni és hanganyagot venni.

Rockbook: - Mikor jelent meg az első hivatalos albumotok?

M.F: - A három demó után 1999-ben, a Fodor Laci által létrehozott Stygian shadows kiadó kiadta a Songs Of The Ancient Gods  c. kazetta albumunkat, ami már normális kivitelben volt és 9 nótát tartalmazott. Ezt 2012 decemberében CD formájában is kiadtuk. Elég jól fogyott, népszerűek lettek a dalok róla. 2000-ben a Nephilim records – akinél akkoriban olyan zenekarok voltak, mint a Pokolgép, a Sear Bliss és minden valamire való magyar zenekar J - nekünk is felajánlott egy 3 éves szerződést, ami sajnos csak addig jutott, hogy felvettük az első lemezanyagot aztán a kiadó becsődölt, így kénytelenek voltunk saját kiadásban kiadni a lemezt. Utána jött a 2004-es Voices From Beyond The Gates egy teljesen más felállásban, ugyanis akkoriban nem volt szintis a zenekarban. Ez az album a Szlovák Osiris kiadónál jelent meg, akik bakelit formában is kiadták az anyagot. Később ez a kiadó a korábbi három demónkat is kiadta. 2005 körül az amerikai Paragon records jelentkezett, hogy kiadná az első lemezünket – Extreme Loneliness – Fragments - megtoldva néhány demó- és koncertfelvétellel, ami szerencsére meg is jelent.

Rockbook: - Hogy fogyott a lemez?

M.F.: - Jól fogyott, csak igazi kontrollunk nincs arra nézve, mennyi is fogyott belőle valójában, mert sajnos egy idő után megszakadt a kontaktus a kiadó és a zenekar között és feltételezhetően nem voltak igazán korrektek velünk szemben. 2007–ben megjelent a Black Shining lemezünk, amire ugyancsak nem kaptunk megfelelő kiadói ajánlatot, így azt is saját magunk adtuk ki. Ez a lemez is jól fogyott magyar viszonylatban. Közben ment a koncertezés, amit lassítottak a folyamatos tagcserék. A tagcserék végigkísérték a zenekar életét, ma már csak én vagyok az egyedüli tag az eredeti felállásból.

 Rockbook: - Új lemez?

M.F: - Készen van a lemez anyagunk, amit ez után a koncert után el is kezdünk felvenni. Aztán, hogy ez kiadó által vagy saját kiadásban fog-e megjelenni, az a jövő titka.

Rockbook: - Van kilátásban kiadó?

M.F: - Elsősorban magyar kiadóban gondolkodunk, a külföldiekhez nagyon nehéz odaférkőzni. Nem feltétlenül a jobb zenét játszó zenekaroknak sikerül szerződést kapni. A kontaktok meg az ismeretségek nagyon sokat számítanak, így ezt nem fogjuk erőltetni. Majd meglátjuk mi lesz.

Rockbook: - Mikorra várható a lemez megjelenése?

M.F: - Ahogy felvesszük az anyagot, egyből neki állunk kiadót keresni. Mint említettem, nem fogunk görcsösen ragaszkodni kiadóhoz, ha nem jön össze, akkor saját kiadásban minél hamarabb kiadjuk. Nem akarunk túl sokáig várni vele, mert már így is hat év telt el a legutóbbi lemez óta.

Rockbook: - Lesz videoklip is az új anyaghoz?

M.F: - Már rég óta szeretnénk videoklipet készíteni, de a sok tagcsere ebben is hátráltatott minket, de mindenképen szeretnénk egy olyan videoklipet, ami a mai világban megállja a helyét.

Rockbook: - Merre láthat benneteket a közönség a közeljövőben?

M.F: - Egyelőre augusztus 3.-án a szlovákiai Nagycsalomján fogunk játszani a Metal forever fesztiválon, más buli nincs lekötve. A Neokhrome zenekarral van tervbe véve egy pár állomásos turné, miután kijön az új lemez. Olyan helyekre megyünk, ahol tudjuk, hogy számíthatunk nagyobb közönségre, és nem potyára megyünk le.

Rockbook: - Köszönöm a beszélgetést és izgatottan várjuk az új albumot. A zenekarról további infókat itt találhattok: http://www.frost.try.hu/

Bodzilla

 

Címkék: 
Frost
black metal