Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma 42 éve hunyt el Jim Morrison, a Doors legendás énekeseMa 42 éve, 1971. július 3-án halt meg Jim Morrison, a Doors legendás énekese és dalszövegírója, akinek számos verseskötete is megjelent, és a filmezés is foglalkoztatta.

James Douglas Morrison néven született Melbourne-ben (1943. december 8-án, Florida, USA). A népszerű amerikai The Doors rockzenekar vezető énekese és dalszövegírója volt.

Apja, George Stephen Morrison tengernagy az USA Haditengerészeténél szolgált, anyja, Clara Clark Morrison. Jimet szigorú, konzervatív szellemben nevelték, azonban ő minden alkalmat megragadott, hogy ellenkező nézeteinek hangot adjon. Óriási hatással volt rá Baudlaire, Rimbaud, Verlaine, William Blake, Joyce, Nietzsche, Poe, Jack London, Oscar Wilde, Keats, Percy Bysshe Shelley, Walt Whitman költészete, Kerouac Úton c. műve és a görög mítoszvilág.

Halála:

27 évesen, 1971. július 3-án halt meg Párizsban, a fürdőkádjában találtak rá; rajongók és biográfusok találgatnak, hogy halálát kábítószer-túladagolás vagy az amerikai kormány által megrendezett merénylet okozta-e. Morrison halála előtt többször is megjegyezte, hogy ő a harmadik. Ezzel arra utalt, hogy valószínűleg ő lesz a harmadik ember, aki rejtélyesen hal meg Jimi Hendrix és Janis Joplin után. A hivatalos jelentés szívinfarktust jelölt meg a halál okaként. Morrisont a híres Père-Lachaise temetőben temették el Párizs keleti részén, azonban rajongói sok kellemetlenséget okoznak a temetőnek, ott szemetelve és összefirkálva a sírokat, ezért felmerült, hogy új nyugvóhelyet kellene keresni neki.

Jim Morrison sírja a párizsi Père-Lachaise temetőben

 

 

Címkék: 
Jim Morrison
The Doors