Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rocklexikon - ClassicaLényegében a semmiből tűnt fel a Classica együttes a nyolcvanas évek végén. Ismeretlen zenészekként remekül nyomták az akkori legfrissebb metálirányzatot, a Malmsteen indította, klasszikus elemekkel vegyített, kimondottan virtuóz rockzenét. Úgy tűnt, a Classica lehet a következő évtized meghatározó magyar metálzenekara. Nem így történt.

Az első formáció, azaz Szutorisz Károly (ének), Fejes Zoltán (gitár), Hertel Tibor (basszusgitár), Szalai Tamás (billentyű) és Weitner Ferenc (dob) készítette el az anyagot 1989-ben, méghozzá lemezgyári megrendelésre, a Tom-Tom Stúdióban. Az album mégsem jelent meg. Egyrészt jöttek a zenekaron belüli gikszerek, például Zolinak be kellett vonulnia katonának, másrészt akkoriban épp változóban volt Magyarországon a lemezkiadás. A Hungaroton tologatta a megjelenést, végül pedig teljesen lemondott róla.

1988-ban rengeteg koncertjük volt, gyorsan növekedett a közönségük. Utólag visszagondolva talán azért is, mert igényes metálból akkoriban nem volt túlkínálat az országban. Ez a fajta zene, a kemény rockra, metálra épülő, ugyanakkor a klasszikus muzsikát is bőven használó stílus külföldön Malmsteen és követői révén nagyon népszerű volt, itthon azonban csak lemezekről ismerhették az emberek. A Classica első felállása ráadásul alkalmasnak bizonyult arra, hogy ilyen zenét játsszon, gondolok itt elsősorban a nagy tehetségű gitárosra és énekesre.

Szutorisz Károly énekes távozása után Molics Zsolt került a helyére, akivel sajnos nem készült lemezanyag, néhány bónuszdalban viszont hallható a hangja az első CD-n. 1992 elején már Fejes és Hertel is elhagyta a zenekart. Pár hónappal később állt össze a Classica második formációja, Weitner Feri és Szalai Tamás mellé érkezett Ablonczy Mihály (ének), Nagy Péter (gitár) és Éber Tamás (basszusgitár). S ezzel el is érkeztünk a Classica II. CD-hez.

Az első lemezt mai füllel meghallgatva, talán kicsit előreszaladtak a zenéjükkel, egy-két megoldással külföldön is csak később éltek a stílus együttesei. A második anyag megtartotta a Classica alapvető stílusjegyeit, ám a dalok sokkal melodikusabbak, ettől pedig befogadhatóbbak lettek. Amivel nem cáfolom az imént mondottakat – a változás elsősorban az új tagoknak volt köszönhető, az ő karakterükre íródott a zene. Amikor két évvel később újabb váltásra került sor, a progresszív metál felé indult a Classica, már új énekes és gitáros játszott az együttesben.

A harmadik lemez felvételére Angyal Károly (énekes) és Sipeki Zoltán (gitár) szerepelt a megmaradt három tag mellett. Az Iron World címet viselő anyag egy luxemburgi kiadó kérésére készült el. Csak a zenéjüket hallották, sosem találkoztak velük, mégis elküldték a pénzt a stúdiózásra. 1996-ban készült el az anyag – addigra szépen meg is szűnt a cég… A zenekar ott állt kiadó nélkül egy angol nyelvű lemezanyaggal, és ekkor fáradtak bele végképp a dologba.

Ezen az albumon tipikus Classicás progresszív zenét játszottak, ami annyit jelent, hogy ezúttal a progresszív rockból és metálból indultak ki, ám a komolyzenei hatások ugyanúgy jelen voltak a dalokban, mint korábban. Itt már nem a barokk világából merítettek, hanem a huszadik század zenéjéből, többek között Muszorgszkij, Bartók és Bernstein hatott rájuk.

Hosszabb szünet után 1999-ben és 2000-ben volt néhány koncertjük a Classica utolsó formációjával. Ebben Kiss Zoltán (ének), Váczi Nándor (gitár), Krecsmarik Gábor (basszusgitár) és Galántai Zsolt (dob) szerepelt Szalai Tamás billentyűs mellett. A közönség pozitívan fogadta a visszatérést, sokan emlékeztek a Classicára, sőt, meglepő módon fiatalok is énekelték velük a régi dalokat, de egy idő után be kellett látniuk, hogy ez nem tart el öt embert. Azért ez a formáció is szerephez jut a lemezeken, ugyancsak bónuszdalokban. Hogy teljesen kerek legyen a történet...

 


 
Címkék: 
Classica