Bejelentkezés

x
Search & Filters

Rocklexikon - KárpátiaA Kárpátia egy 2003-ban alakult magyar nemzeti rock együttes.

Kezdetben még 3 tagból állt (Petrás János, Csiszér Levente és Bankó Attila. Még ugyanebben az évben megjelent két albuma is: a Hol vagytok, székelyek?, és az Így volt! Így lesz!. Nem sokkal később csatlakozott az zenekarhoz Bíró Tamás(gitáros) és Galántai Gábor(billentyűs).

2004-ben megjelent a Tűzzel, vassal című album, mely olyan számokat tartalmaz, mint a "Szárnyaszegett", a "Veterán", az "Egy az Isten, egy a Nemzet", a "Rozsdaette penge", vagy a "Menetel a század".

2005-ben Hősi énekek, 2006-ban a Piros, fehér, zöld, 2007-ben az Istenért, hazáért, 2008-ban pedig az Idők szava jelent meg. 2009-ben egy válogatás alnumot jelentettek meg, amelyen szimfonikus átiratban hallhatók a korábban már népszerűvé vált dalok. Pár hónapra rá megjelent a Szebb jövőt! c. album. 2010-ben megjelent az Utolsó percig c. album, melyen hallható a Himnusz rockzenei átiratban.

2011-ben ismét egy válogatás albumot jelentettek meg Bujdosók (album) címmel, melyen népzenei átdolgozások hallhatók.

A Kárpátia egyaránt ír saját számokat és dolgoz fel régi magyar dalokat. A témát tekintve történelmi események, esetleg egy-egy könyv a megihletőjük. Talán a legnépszerűbb, de mindenképpen a legismertebb nemzeti rockzenekar. Leggyakrabban nacionalista, a nemzeti öntudaton és büszkeségen alapulnak szövegeik, de minden számukban vannak utalások. Népszerűségüket valószínűleg a 2002-és 2010 között uralkodó helyzetnek köszönhetik.

A 2006 októberében történt zavargások, amik végül véres összecsapásokba torkollottak, őket is megérintette. A "Barátom mondd merre vagy" című számot ennek alkalmából írták, a számban több sor is erre emlékezteti a hallgatóságot. "Ronggyá ázott ruhámban, fegyverek célpontjában, A fél szemem aszfaltra fagy, barátom mondd merre vagy." Ez a sor például arra a fiatalra utal, aki valóban otthagyta fél szemét az utcán.