Bejelentkezés

x
Search & Filters

Tankcsapda - Hungaroring, május 11. szombat (koncertbeszámoló)

"Az egyenes végén jönnek a kanyarok! - Ennyi az életem. Bennem nincs kuplung, bennem nincs fék és félelem!"

 

Az idén immár harmadszor, az Opel Legendák szervezésében adta szabadtéri nagy koncertjét a hazai legnagyobb húzóbanda, a Tankcsapda a Ringen, kisvárosnyi tömeg, kb. 15 ezer ember elött. Ennyien még a legnagyobb budapesti arénába sem fértünk volna be!

Előzenekar a két éve alakult Hendrix Reload volt, kb. fél óra erejéig. A névből remélem egyértelműen kiderül, mit játszottak - nagyon jól, mellesleg! A felállás két gitáros, dob, plusz ének. Kitűnő " újra töltés". Aki a régi meghatározó rock zenére kiváncsi, annak érdemes rákeresni itt:

https://www.facebook.com/hendrixreload?fref=ts

Rátérnék inkább a fő attrakcióra a Csapdára! Maga a koncert az egész napos Opel rendezvény esti záróprogramja volt, immár harmadszor a Hungaroring 13-as kanyarjában. A bő két órás bulit egy nagyjából öt perces sprint futás előz meg az első sorért az őrültebbeknek - köztük velem, persze ez szabadon választott móka! Ezek után az előzenekart sikerült is végig haldokolnom félig...

 


A megígért negyed kilences kezdés pontosan betartva az Intróval a Fűrészből. Elsőnek a MAFSZ jött, mire felrobbant a kisvárosnyi tömeg. Így keletkeznek a slágerek, bár ezt a jelzőt Lukács Laci nem szereti. Hiába, szövegileg, zeneileg nagyon "ül" ! Utána a " Csapda vagyunk" csak, hogy mindenki tudja hol is jár, mivel a közönség itt nagyon heterogén. 6 évestől mondjuk úgy 80-ig voltak kíváncsiak a Tankokra. Jöhetett a " Hatalom nélküli rend " amiből Árpa Attila (Argo) rendezéséből klipp is lett, majd a válságszám: Nincsen semmi. A frontember - Lukács - ezekután közölte: - Mára ennyi volt a csúnya beszéd, mert sokkan vannak itt családostól, és ne én rontsam el a gyerekeket! Ugrunk is vissza az időben a kezdetekig! - Következett a "Juggler" a Punk & Roll-ról, majd az idén először került a turné setbe 97 óta a "Vezér" című nóta. A Rockmafia lemezükről szemezgethettünk tovább a fütyülős "Kirakatszív-vel és a Számolj visszá-val". Itt tényleg adjuk - kapjuk az energiát! Ez pogo formájában már a Jugglertól megnyilvánul a 4. sortól a 10.-ig, de vigyázunk egymásra...
 


Jöhettet egy újabb fajsúlyos dal a "Hiányzol", majd az "1000 Ördög" - nekem három van, az is elég néha, de a dobtéma nagyon jó benne, szegény Fejest megdolgoztatják rendesen a sikerért! Egy ide illő a "Szabadon" - érzem a dugattyú szavát, a benzin illatát... Repülős szám, ami a ledes kivetítőkön háttérként fut. Jó ötlet, emeli a produkció látványát a lámpákon túl. Ez a kivetitősdi végig jelen volt a koncert alatt a számokhoz illő témákkal. Bejött mindenkinek. " Lejárt lemez, Disco " majd három szám szünet nélkül: "Kóla, jég és whiskey, Törölköző teniszütőkkel - és az egyik személyes kedvenc: Terrorista vagyok! Erre a számra mindig megbolondulok egy kicsit, na jó, nagyon, Lukácsot megmosolyogtatom, hogy nem a kor számít, hanem a R'n Roll szív, tudja jól! Lassítunk az " Adjon az ég-gel, majd a Pokol a mennyből-lel. "Látod ez a rock, fényeket, s hangerőt akarok!" Itt megkapom bőségesen. Ha a Tankcsapda gyógyszer lenne, rá kéne írni: Vigyázat! Súlyos függőséget okozhat! Jöhet az ugrálós szám: "Azt mondom: Állj!", majd a "Be vagyok rúgva". Ezek is slágerek, akár tetszik, akár nem. Tény és való voltak nem szomjas emberek - tele tankkal. Én most sajnos autóval jöttem... "Nem kell semmi", mindent megkaptam itt. Levonulás, vissza taps, és még négy szám a 25-ös setből: Egy újabb kedvenc: " Ez az a ház", mert nyugalmat többé nem találsz! Én tudom. "Mennyország tourist" ezt még a gyerekek is kívűlről fújják! Az enyém három évesen az óvodába, nem kis döbbenetet okozva... Egy ígéret Lukács részéről: " Nem hagylak el! " majd a legvége: Szegény kicsi Johhny.
 


Összegezve az egészet: Hibátlan bulit kapott a közönség, savanyú szájjal senkit nem láttam távozni, ilyet kívánok a kezdődő nyári fesztiválokon. Legközelebb a Pafe-n lesznek pár nap múlva, de szinte minden nagyobb hazai fesztiválon fellépnek. Köszönöm Doktor! Tényleg jobban lettem a rocktól! (meg a setlist-tőll)

 

Juhász Péter
 

Címkék: 
tankcsapda