Bejelentkezés

x
Search & Filters

Akár egy hosszú dalként is lehetne értelmezni a Maeotis 'Vérbulcsú' EP-jét (lemezkritika)



A Maeotis zenekarnak van már múltja, de érdemes a jelenkor aktív szakaszát a jelenlegi felállással külön kezelni. Az első találkozásom a zenekar újkori történelmében, bő egy évvel ezelőtt perceken belül cd vásárlásba torkollt. Az akkoriban megjelent Avarok gyűrűje EP anyagára épült az a koncert és az élő előadás dinamikai plusszával elég megnyerő volt. Itthon hallgatva a CD-t már persze nem volt akkora a röss és a gyengeségek is kicsúcsosodtak, de azért a tempó, a sodrás benne maradt kellő mértékben. Reméltem, hogy a csapat termékeny marad zeneszerzés terén és nem kell sokat várnom a következő anyagra.

 

A Maeotis egy debreceni metal zenekar, mely azzal a céllal alakult 2005-ben, hogy a zenén keresztül mutassa be őseink éltét és történetét. A korai időszak dalírással és állandó tagok keresésével telt. Ekkoriban született meg néhány mai szám alapja (Szellemtánc, A Hadak útján). A zenekar azonban 2006-ban rövid pályafutás után feloszlott a szétszéledő tagok miatt. Somoskői Viktor miután tanulmányait Debrecenben folytatta, tagokat keresett a zenekar újraélesztéséhez, majd 2007 februárjában hirdetés útján találkozott Enyedy Gyulával (gitár), akivel immár debreceni székhellyel alapítják meg az új Maeotist és több tagcserét követően 2012-től már egy fix felállással nyomják. A zenéjük alapját a pagan metal stílusirányzat képezi amely kiegészül egyfajta magyaros hangzással és a saját stílusuk elemeivel. A metal zenében megszokott hangszereken túl autentikus, népi hangszerek bevonásával is kísérleteznek. A zenekar egyik jellegzetességét képezik a magyar nyelvű szövegek, melyek az ősi hun-magyar történelem és mitológia világát idézik. Céljuk az egyéni hangzás és stílus kialakítása valamint az, hogy (legalább hazai viszonylatban) valami újat és eredetit hozzanak létre a mai világ telített zenei piacán.
 

Nos, eljött a pillanat és már a kezemben tartom az új művet. Amely szintén szerzői kiadásban jelent meg, annak megszokott körítésével (CD-R)

Nagyon bíztató volt a kezdet. A borító remek lett (Mihályfi-Tóth Alex munkája). Majd a hátoldalra pillantva kicsit meglepődtem. Csak három számcím lesett rám. Bár mostanában szokás, hogy inkább EP-k készülnek albumok helyett (nagy szomorúságomra), de még így is keveseltem.

Végül azért egy fel nem tüntetett introval és egy kis átvezetővel sikerült 20 perc fölé tolni a lemezhosszt.

Koncept EP-ről van szó, egy történeti szálra felfűzve. Persze ez nem jelenti automatikusan azt, hogy zeneileg is ugyan azt halljuk végig, de a zenekar eléggé tematikus lévén finoman meg lehetett húzni a határokat, amik között gyaníthatóan mozogni fognak a témák.

A borítót böngészgetve a szövegek tetszetősek voltak. Igényes fogalmazás, de azért nem túlbonyolított. Könnyen el tudtam képzelni, hogy szólna jól. Benne volt a lehetőség, hogy többféle énekkel jelenítsék meg a különböző szereplőket, főleg a párbeszédes részeknél és ott volt még a tiszta ének / „blackes” ének kontraszt lehetősége is.

A hangszerek jól is szólnak. Nem falrombolóan, hanem úgy ahogy kell. Kicsit nyersen, de arányosan. Olyan hangszerek szólalnak meg, mint a doromb, citera, vagy a táltosdob. Ezek ügyesen lettek beillesztve itt ott, de nem lett citerametál, inkább csak színesítik a hangulatot.

Szépen, nyugodtan, dallamosan hömpölyög az intro. Dorombhang, ősi motívumok, kicsit talán túl nyugodt. Várom, hogy mikor indul be a csörtetés. De nem indul be, pedig már a címadó első tételnél tartunk. Sajnos elveszi a figyelmem a lemez egyetlen gyenge pontja, az ének. Egyszerűen erőtlen. Többször úgy éreztem mintha nem az énekes hangjára lenne megírva az énektéma és az első próbálkozás lett volna felvéve. Az első rész első harmadánál szerencsére megérkezik a károgós ének. Ez a blackesebb rész már jobban a helyén van. Itt se mondanám tökéletesnek, de a hiányosságok messze nem olyan szembeötlőek. A váltogatás pedig nem is valósul meg igazán, mert egyszer átvált és úgy is marad a dal végéig.

A Horka már sebesebb egy árnyalatnyival. Kellemesen végiggaloppozzák a dalt. Koncerten biztosan viszont fogom hallani. A gitárszóló kifejezetten hangulatos lett, azt még elhallgattam volna hosszabban. Még ha talán ki is lóg egy picit.

 

 

Megint egy cím nélküli szösszenet következik, aminél az ének, vagy inkább a regős verselés szintén nem tökéletes, de mégis ez a rész teljesen beleette magát a fülembe és bármikor el tudnám dudorászni a dallamát.

Akár egy hosszú dalként is lehetne értelmezni az EP-t, de ha súlyozni kéne, akkor szerintem a 3. rész, a Lél kürtje sikerült legjobban, de csak árnyalatnyival. Ez olyan kicsit undergroundos blackes, de nem az a raw típus, hanem a kicsit dallamos, de még inkább szikár.

Gyakorlatilag egy megzenésített történetleírást kaptunk, ahol a szövegre illetve a szöveg tartalmára nagy hangsúly lett fektetve, de azért a zenei rész sincs elhanyagolva.

A Vérbulcsú nagyjából hozza azt, amit lehetett várni az Avarok gyűrűje után, de kevesebb erőt érzek benne. Visszalépésnek persze nem mondanám, inkább része az útkeresésnek. A stílus kedvelőinek már csak a borítóért is ajánlott beszerezni az anyagot.

Dalcímek:

I.rész – Vérbulcsú
II.rész – Horka
III.rész – Lél kürtje

 

A zenekar tagjai:

Somoskői Viktor - ének, basszusgitár
Foro Szabolcs - gitár, vokál
Tóth Csaba - gitár
Zsolt Mohácsi - dobok

 

A Maeotis Facebook oldala itt elérhető.

 

Támogatónk a Nemzeti Kultúrális Alap és a Cseh Tamás Program.