Bejelentkezés

x
Search & Filters

Az Iron Maiden 'The Book Of Souls: Live Chapter' albuma tökéletesen visszaadja a koncerthangulatot (lemezkritika)

Aki volt már Iron Maiden koncerten, bizonyára életre szóló élményt szerzett, de Bruce Dickinsonék azokra is gondolnak, akiknek valamiért nem sikerül eljutniuk egy-egy bulira, ugyanis számos élő kiadvánnyal jelentkeztek már az évek során (Live at the Rainbow, Live After Death, Live at Donington), annak idején még egy videokazettával is, most pedig a The Book Of Souls: Live Chapter című kiadvány futott be.
 
A zenekar legutóbbi albuma, a The Book Of Souls 2015-ben jelent meg, azóta pedig egy 39 országot és hat kontinenst érintő turnét tudhat maga mögött a csapat, és bár ennyi koncert anyagát értelemszerűen lehetetlen lenne egy kiadványba sűríteni, jó ötlet volt, hogy nem egy bulit vettek fel, hanem szinte minden dal más-más koncertről származik (a Donington kastélyban adott koncertről két nóta is felkerült az albumra).
 
Azt mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a Maiden nem viccelt a lemezbemutató turné jelzővel: hat dal is itt van a The Book Of Soulsról, beleértve a 13 perces The Red and the Black-et és a 11 perces címadó dalt, a többi nóta pedig a korábbi kedvencek közül került ki.
 
Nem meglepő, hogy a közönség minden bulin nagyon odateszi magát, nemcsak a szövegeket éneklik, hanem a riffeket és a szólókat is. Bruce Dickinsonnak a turné előtt a nyelvén és a torkánál is felfedeztek egy-egy tumort, de szerencsére Bruce teljesen rendbe jött, és hallhatóan kiváló formában volt az egész turnén.
 
Dave Murray, Adrian Smith és Janick Gers hármasa természetesen szintén hiba nélkül teljesít, akárcsak Nicko McBrain és Steve Harris, aki a producerei teendőket is magára vállalta.
 
A legjobb dolog azonban talán nem is a zenészek hibátlan teljesítménye - erre azért számíthattunk is - hanem az, hogy érezhetően nagyon élvezik a zenélést, ami nem sokakról mondható el ennyi év után. Nyilván egy helyszínen átélt koncert varázsát nem pótolja a The Book Of Souls: Live Chapter, de tökéletesen visszaadja a hangulatot, ennél többet pedig nem is lehet kívánni egy élő albumtól, jövő júniusban pedig irány Sopron, ugyanis az Iron Maiden is fellép majd a VOLT fesztiválon.
 
A The Book Of Souls: Live Chapter album dallistája:
 
1. CD:
 
01. If Eternity Should Fail - Sydney, Ausztrália
02. Speed Of Light - Fokváros, Dél-Afrika
03. Wrathchild - Dublin, Írország
04. Children Of The Damned - Montreal, Kanada
05. Death Or Glory - Wroclaw, Lengyelország
06. The Red And The Black - Tokió, Japán
07. The Trooper - San Salvador, Salvador
08. Powerslave - Trieszt, Olaszország
 
2. CD:
 
01. The Great Unknown - Newcastle, Egyesült Királyság
02. The Book Of Souls - Donington, Egyesült Királyság
03. Fear Of The Dark - Fortaleza, Brazília
04. Iron Maiden - Buenos Aires, Argentína
05. The Number Of The Beast - Wacken, Németország
06. Blood Brothers - Donington, Egyesült Királyság
07. Wasted Years - Rio de Janeiro, Brazília
 
 
Tóth Mátyás