Bejelentkezés

x
Search & Filters

Campus Fesztivál 2014. beszámoló – hazai pályán a 25 éves TankcsapdávalTulajdonképpen belátom, hogy nem könnyű az oldalbordámnak lenni bibliai értelemben, mivel szabadidőm jelentős részét egy cívis metál zenekar nyakán lógva töltöm koncertekkel, vagy egyéb rock eseményekről írok félig hivatalból. Párom meg is jegyezte: - Nem elég, hogy évek óta a születésnapomon a BME-n vagy velük, most meg elhúzol a Campusra Anna napon…A szemébe nézek, bár nem erkélyről, s mondom neki, tudod vonzza az embert, mint méhet a méz! Ez a rock’n roll! Debrecen mégis hazai pálya a jubiláló Tankcsapdának, kár lenne kihagyni. Gyorsan meg is kaptam a választ: - Ezzel a méhecskés dumával menj a fenébe. - Hiába no, nem vált be az egyszerű dal. Mindegy, most itt vagyok.  Gyakorlatilag a Vekeri - tavi Fesztivál továbbfejlesztett urbánus változata ez a rendezvény a Nagyerdőn az új stadion mellett, mióta kinőtte a Vekerit a Campus. Ez helyileg jól megközelíthető, nincs por, és itt megtalálható a hazai mainstream-on kívül néhány olyan környékbeli banda, ami máshol csak ritkán jelenik meg. Igazi fiatalos egyetemi dzsembori! Szóval a Krampusz az krampusz!
 

                 
Idejövet közben a MÁV trakción megittam néhány Soproni Csapdát nagy vidáman, a nyerőfülek itt csörögnek a zsebemben. Nyár van, jól esik a gyomornak, a szemnek meg a látvány, ami itt fogad: Bikinis lányok mindenfelé! Például megcsodálhatom itt Kat Von Drága kisasszony gyönyörű alteregóját kicsit érettebb kiadásban az LA Ink-ből, de  akinek kell, leshet értéktelen szilikont is, vagy szinte bármit. Olga, Helga, francia meg egy belga, aztán jött Eszter… Na, de megint elkalandoztam, térjünk rá, amiért jöttem: Háromtól nyomja a Wyrfarkas, amiben két lokista legenda, Dombi Tibi nem rúgja, hanem üti a bőrt, Sándor Tomi pedig a basseres, és a Rocksulis Balogh Miklós Peti (Golyó) gitározik genre rockot. Fél öttől a Pepsi Nagyszínpadon játszik Lukács ős bandája, a PG Csoport mintegy negyven percet. Itt egy Lacival közös, igazi kuriózum tőlük, ajánlom is mindenkinek, de főleg a csajoknak, mert látod így is lehet, ilyen idősen is!
 


Majd jön a jó hangú Rúzsa Magdi utánuk fél hattól - vannak szépen, akinek ha jól tudom Kowalsky is írt néhány dalszöveget. Mondjuk, helyette én inkább a dedikálások környékén őgyelgek, mert ha valaki veszi a fáradtságot és kóborol a színpadok között, simán találkozhat ismert zenészekkel. Hattól Lukácsék tartanak közönségtalálkozót a Soproni Dómban, de el lehet csípni a Vega tagokat, vagy a Rézangyal Arénában egy egész koncertre magát a Junkiest, ahol este a Road is fellép. Bár a Domoszlói „brigád” is felettébb érdekelt volna, de egy seggel egy lovat lehet megülni. Sajnos egy időben vannak a koncertek. Majd a Track-ben augusztus végén rájuk is sor kerül! Ha már erre jártam, ittam bátran egy ágyas meggyet - palackozott italok boltja, szomjamat csak az alkohol oltja - hogy meg legyen az ihlet ehhez az irományhoz , - mert hamarosan kezdődik az Ivan & The Parazol (ja, Peti is pazarol), - ehhez is kell katalizátor, nem csak a jó dalszövegekhez. Van itt Budapest Voices, Dumaszínház a kedvencemmel, Mogács Dániel-lel a Munkaügyekből. Éjjel ehetünk Vad Fruttit is, vagy Apolló mozi Mundruczó Kornél Fehér Istenével, blogger találkozó, ami kell… A bőség zavara! Minden esetre az én fővoksomat ma a 19.30 – tól játszó Kowalsky meg a Vega balkános zsiványpopjára és a 25 éves Tankcsapda hazai mainstream-jára helyeztem el (Kicsit olyan ez, mintha a Manchester United az Old Trafford mellett nyomná a bulit, mivel nálunk úgyis ért mindenki a focihoz is), addig jöttem – mentem, ápoltam a kapcsolatokat, bele-bele hallgatva néhány előadóba. A fél nyolcas Vegás kezdésre szépen összegyűlt a fesztiválozó közönség nagy része, lehetünk vagy 5 ezren. Ha ma volt Voices, akkor itt egy friss feat. nóta Kowáékkal, így legalább egyet kell belinkelni:
 


A korátlag tripla X alulról. Jó vegyes, de erősen többségben vannak a nőcicik (Freudi elszólás). A jól ismert szirénás intro után mindjárt jön is az Aranybika szálló melletti Hotel, az Eufória. Tökéletes nyitó dal. Abszolút intro párti vagyok, ha frappáns a bevezető, és jó a nyitó, segít a bandának, meg a közönségnek is ráhangolódni a bulira. Mindkét zenekar (Kowalsky meg a Vega, Tankcsapda) kitűnően alkalmazza is ezt a húzást, lehet tanulni tőlük nyugodtan. Az új album szimbóluma kihangsúlyozva mindenhol a színpadon. Édenről álmodunk, és ott is érezhetjük magunkat, pazar volt, amit élményként letettek. Küzdőn a nép bemelegítve. Grat! Itt a track lista, ami lement, igazi best of válogatás kaptunk szűk másfél órában, zászlólengetéssel, közös dalolással, közönség fitnesszel, ugye babám?

 

Kowalsky meg a Vega setlist.


01. Intro
02. Hotel Eufória
03. Ki van ez találva
04. Még nem éden
05. Ennyi csak
06. Hullajózan
07. Amilyen hülye vagy
09. Ez a mi mesénk
10. Balul sül el
11. Új templom épül
12. Egy világon át
13. Forradalom Rt.
14. Szarka farka
15. Jövünk, mint a hunok
                                   

                         
A technikai átállás alatt futás egy sörért, legyen mit izzadni…Fasza sor van: - „Hallom, hogy csörög a kassza, látom, hogy az emberi massza csak áll a sorban és az idejét bassza”. 21.30 – kor felcsendül a jól ismert fűrész, „Csapda ante portas”! Na, kérem alássan, erről beszéltem! Még azt sem tudja a fesztiválozó közönség zöme, mi is lesz a nyitó, de ováció, rigmusok, fütty… A színpad előtti tér duplázódik tömegben, itt van a Campus zöme. Ezekért a pillanatokért érdemes színpadra állni! Ha most azzal jönnének a Tankok, hogy elmarad a buli, meg is ölnék Őket. Berobban a cívis trió a 94-es férges lemezről „Voltam már bajban” dallal, szikraeső közepette (Kowán nem volt piró), aztán különösebb szövegelés nélkül lemegy még gyorsan a „Mennyország turist” hangulat fokozónak. Ha valakinek még ezután is kétsége lenne afelől hol is van: „Itt vannak a Tankok!” -  energiám meg leveri Paksot. A pogót nem kell kérni, mondanom sem kell, kialakul az magától! Jönnek a jól ismert nóták, Laci Úr fürdik a szeretetben, itt mégis csak több a helyi fesztiválozó, igazi legendává nőtte ki a trió magát.
 


A „Köpök rátok”-tól a pirotechnikusnak a „gombon maradt az ujja”, vagy túl komolyan vette Lukács szövegét az Élni vagy égni lemezről: „Porig égetem, akár egy vegyi üzemet!”- mivel a lángeffektek nagyon bedurvultak. Nem baj az, ha a látvány a Dantéra emlékeztet, igen csak jól sikerült a „malacpörzsölés”! A háttérben Fejes mögött nagy Led falon, oldalt két „kisebben”, ami azért csak szabadtéren fér el, folyamatosan futnak a klippek a számokhoz kapcsolódva, vagy a 25 éves logó képe látható. Szigorodik a setlist, nem mintha eddig szarral dobálóztak volna (huh, ez erős volt, bocs a profán jelzőért), „Senki nem menekül” szegény kicsi Johnnytól, aki koncert közepén a mocsokban rohad még, megjelenik Labi (Tóth Laboncz Attila), aki az egyik alapítója volt a cívis bandának, és a barátság megmaradt máig a zenekarral. Az első két albumról három szám erejéig erősíti is a basszus szekciót: „Nem ismerek rád, Fordulj fel, Csőretöltve.  Mondani sem kell, hatalmas a siker! A két órás koncert vége felé jöhetnek a slágerek megint, „Ez az a ház, Be vagyok rúgva”, páran tényleg, de „Félre a tréfával, Éjszaka részegen haza” nem lesz egyszerű  bóklászni majd… A dallista nagyon erős volt, kimerem mondani, hogy itt volt a legkeményebb jó ideje. Hiába, a Tankcsapda most hazajátszik, amit mindenki örömmel konstatál. Itt megmerték húzni okosan azt tíz ezer ember előtt, amit csak a 400 fős klubokban lehet megcsinálni! „Megvakulok a fényben, megsüketülök a zajban! De leszarom, voltam már ennél sokkal nagyobb bajban…”A sound kitűnő! Effekt van bőven. Zárásként szól a névadó dal is: Tankcsapda, majd megy a CO ágyú még a keverő pultból is konfetti esővel, Laci szétveri a gitárt majdnem, szegény roadok, győzzék összerakni, Fej behajigál mindent, amit talál a dob körül, Sidi a pengetőkkel ugyanezt teszi, a közös pálinka slukk is meg van.  Mi is ezt tesszük a helyi erőkkel hajnalig… „Kinek az arcát látom, ha belenézek a tükörbe?

Táncolok, mert beleléptem valami ördögi körbe.” Szóval hibátlan az outro is, nem csak az intro. Kíváncsian várom a többi firkászt, kritikust, hogy min talál fogást, mer’ engem fogtak meg! Gratula!
 

                        
Hátra van a nyári koncertből még a Sziget mínusz egy, valamint Esztergom, Zamárdi és a Budapest Park a negyedszázados sorozatból. Összegezve az egész napot, remek a helyszín, profi a szervezés, a programokban mindenki megtalálja a neki valót, az égiek sem „szavaztak le minket”. Az árak: sör 390-550, rövid 700, kóla 350, gyros 900, házi lepcsánka 550 Ft és nem kártyás szerencsétlenkedés. Döntse el mindenki sok, vagy kevés, szerintem baráti, mivel a Volton, Szigeten kétszer ennyi. A jubiláló Csapdára visszatérve, láttam már patinásabb múlttal rendelkező hazai bandát jóval szerényebb (értsd: szarabb) kerek évfordulós koncertet adni, ne adj isten szimfonik live-val. Itt sem a látványban, sem a produkcióban nem találtam kivetni valót. Főleg, hogy Labi is tiszteletét tette három szám erejéig, meg piró is volt bőven. A sound hibátlan, pedig bejártam a küzdőt mindenhol. A dalok is szigorúak voltak, nem csak a biztos slágerekkel operáltak. Méltó 25 éves buli volt hazai pályán. A fotókért külön köszönet Bakó Csabának! De, ha mindenképp keressük a kákán a csomót, akkor mondjuk, utánuk üres volt a nagy színpad, így igazán nem értem, miért nem négy órát, vagy ötöt toltak, mert ahogy elnéztem, igény lett volna rá… A haza út viszont nem volt ilyen vidám Pestre, hat óra alatt gyorsvonati felárral, két átszállással, vonatpótlóval, két órás késéssel. De ez egy másik történet. Magyarország, mi a fasz van veled, mondjad?
 


Tankcsapda  Campus setlist:

01. Voltam már bajban
02. Mennyország turist
03. Itt vannak a Tankok
04. Jönnek a férgek
05. Gyűrd össze a lepedőt
06. Johnny a mocsokban
07. Senki nem menekül
08. Mi a fasz van?
09. Számolj vissza!
10. Köpök rátok!
11. Füst és lábdob
12. Nem ismerek rád
13. Fordulj fel!
14. Csőretöltve
15. Jóképű
16. Ez az a ház
17. Be vagyok rúgva
18. R’n R rúgója
19. Adjon az ég
20. Calofornia über alles
21. Szextárgy
22. Félre a tréfát – Éjszaka részegen
23. Rio
24. Legjobb méreg
25. Tankcsapda

 
Juhász Peti

 

Fotók:Tankcsapda


 

Címkék: 
Campus fesztivál 2014
tankcsapda