Bejelentkezés

x
Search & Filters

Dögös rock ‘n’ roll, de csak plátói szerelem - The Trousers: 'Invisible Darkness' lemezkritika



Bár a The Trousers már több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza, én csak nemrégiben kezdtem az ismerkedést a zenéjükkel. Az apropót a banda új albuma, az Invisible Darkness szolgáltatta, amely már az ötödik a sorban, szóval úgy éreztem, van mit pótolnom. Aztán meggondoltam magam, és mégis az aktuális korongba kóstoltam bele legelőször. 
 
Ha valaki úgy szerzi be a lemezt, hogy abszolút nulla információja van a zenekarról, a Spinning the Wheel első húsz másodperce elég lesz hozzá, hogy a legfontosabb dolgokkal képbe kerüljön. Az old school hangzás, a riff lüktetése, a feszes ritmus, az énektémák, egy szóval minden arra utal, itt most dögös, régi vágású rock ‘n’ roll nóták következnek. Megjegyzem ez a szám amúgy is telitalálat kezdésnek. Egyből a The Hellacopters jutott eszembe, és nem azért, mert nyúlás lenne, egyszerűen a hangulat hozta magával. Ráadásul ők ebből a műfajből amúgy is nagy kedvencnek számítanak nálam. Később aztán olvastam, hogy a The Trousers is hatásaként emlegeti a svéd garázsrock bandát, szóval ez már bizonyosan nem lehet véletlen.
 
A You Got Me Rollin’ meg is tartja az imént felkapott fonalat, kicsit visszafogja ugyan a tempót, cserébe viszont kapunk egy kis ráadást a dögből, így mindjárt nem is marad bennünk semmiféle hiányérzet. Aztán a Drowning in Numbers és a The Swamp már inkább a klasszikus rock irányába húz, kopik kicsit a mocskos garázs fíling. A Dancer from the Dance ugyanakkor ismét a második szám ösvényére kanyarodik vissza kicsit. Ez utóbbiban egyébként rendesen ott van a swung, nem is csodálkozom rajta egy percig sem, hogy klipet is kapott. 
 
 
Az album egyébként végig kimondottan egységes. Elejétől végéig dallamos, slágeres hangzású nótákkal fogunk találkozni, mindegy, hogy éppen a The Worst Is yet to Come-nál pattintjuk majd fel, esetleg a Five Miles High-ra bólogatnánk kicsit. A minőség végig elismerésre méltóan egyenletes, egy jó ízes, bluesos gitárszólóért pedig - nyugodjunk meg -, szintén nem kell majd a polcon másik lemezért nyúlni. Ezek közül egyébként a Bad Luck Trouble-ben hallható a kedvencem, annak minden hangja arany. Egyértelmű, hogy nem kímélték a hangszert, odacsaptak neki rendesen, de ettől szól annyira babán, imádom.
 
Ha valamibe mégis belekötnék kicsit, az talán az ének. Persze, hogy kinek milyen énekhang és hogyan tetszik, az aztán már tényleg abszolút ízlések és pofonok kérdése, de én hiányolok belőle egy kis karaktert sőt, egy kis flegmaságot is. Pedig a való életben ezt rettentően utálom, de el kell ismernem, vannak olyan helyzetek, ahol nélkülözhetetlen. Illetve egy kissé mocskosabb, karcosabb és kevésbé steril hangzást is bőven el tudna viselni még az én lelkem. Ezek a dolgok ugyanakkor tényleg csak nüanszokat vonnak le az élvezhetőségből. 
 
Az egyenletes minőség, no meg a műfaj sajátosságai miatt viszont iszonyúan nehéz akár csak egy-két dalt kiemelnem a tizenegy közül. Hiszen mégis olyan zenéről beszélünk, ami egyszerű sémákból építkezik, egyszerű szabályai vannak, ráadásul illik is mindet, még ha csak ímmel-ámmal is, de betartani, mert csak akkor lesz az, aminek lennie kell. Ebből már azt hiszem látszik is, milyen kemény fába vágja a fejszéjét, aki ilyen fajta, lógó tökű rock ‘n’ rollt akar játszani.
 
A The Trousersnek azt hiszem mégis sikerült elég nagyot súlytania, mert alapból egy nagyon masszív, élvezetes lemezt hozott össze, amit tényleg jó hallgatni. Csak beleszeretni nem tudtam egy kicsit sem, bár ez talán nem egészen az ő hibájuk. Másnak sem sikerült soha a szívemet rabul ejteni, aki onnan jött, ahonnan ők. Pedig próbálták már néhányan, de én odaadtam már egyszer egy másik, egy fiatalabb műfajnak. Lehet, hogy a hangulatingadozásait nem könnyű kezelni, sokszor rosszkedvű, és általában is sokkal kevésbé vidám, a könnyed témákat sem igazán kedveli, de ő az a vörös démon, aki minden nap megbabonáz. Ez a viszony pedig így már nem lehet más, csak plátói.
 
Az 'Invisible Darkness' album dallistája:
 
01. Spinning The Wheel
02. You Got Me Rollin'
03. Drowning In Numbers
04. The Swamp
05. Dancer From The Dance
06. Bad Luck And Trouble
07. Going Inside My Mind
08. The Worst Is Yet To Come
09. Done For Good
10. Five Miles High
11. Here Comes The Light
 
 
Az album elérhető az alábbi platformokon: Deezer, Spotify, iTunes, Google Play, Soundcloud
 
Andicsku Krisztián