Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Édeskeserű, fekete és kék” - Grace Of Kairós: 'Alétheia' lemezkritikaSúlyos hallgatnivalóval hozott össze a sors: nem mindennapi zenét találunk a Grace Of Kairós debüt albumán. Meditáció, utazás vagy megfelelő tudatállapot kell hozzá, hogy megértsük a lényegét. Ezt csak úgy nem lehet betenni a lejátszóba, hogy „hé, van egy lemezem, csekkoljuk már le” mert úgy nem fog sikerülni. Ehhez idő, türelem és kellő odafigyelés kell. Ha passzolnak a panelek, akkor rettenetesen mélyre le tud nyúlni az ember lelkébe… 
 
A leginkább progresszív doom-rocknak aposztrofálható csapat lelke - motorja a spanyol származású Susana García de Quirós gitáros-énekesnő, aki egy az egyben jegyzi az Alétheia dalait és szövegeit. A trió elmaradhatatlan tagjai is említést érdemelnek: Nagy Gábor basszusgitáros (őt amúgy újabban az Entrópia Architektúrában is láthatjátok) és Dulity Kálmán dobos alkotja a ritmusszekciót. Játékuk pontos és letisztult, a komor műfaji követelményeknek abszolút megfelelő. Nincsenek nagyon előtérben, sem a háttérben. A lemezen 7 hosszabb hangvételű szerzemény foglal helyet, közel egy órás játékidőben. 
 
 
A Carry the Fire-rel indul a doom karaván, lassú, kimért tempóban. Szinte látni a sivatagot… És érezni az elveszettséget. A dal vége felé felbukkanó kettős, férfi-női ének, pozitív irányba billenti a mérleg nyelvét. Nem egy vidám muzsika ez, hogy őszinte legyek és maga a stílus sem a napfényes világnézeteiről volt híres. A Night mondjuk, kicsit magasabb hangnemben kezd, de hamarosan újból gyászba borul az ég. Erőteljes szám. Susana hangja éterien ragyog, mindig ott ahol a legnagyobb szükség van rá.
 
 
A The Crown reménytelenséget sugárzó dallamaiban megbújik mégis valami… Valami ott rejtőzik bennük… rendkívül elgondolkodtató, amit csinálnak. A zárás nagyon tetszik. A svéd Cult Of Luna ugrik be akarva-akaratlanul, de csak, mint irányzék, semmi több. Hasonló mederben áramlik a Grace Of Kairós zenéje, csak sokkal-sokkal finomabban. Vagy törékenyebben? Nehéz ezt megfogalmazni. A következő track, a visszafogott hangulatú Litoral sem enged a szorításból, pontosabban ölelésből. Édeskeserű. Fekete és kék. Minimalista szerkezetek jellemzik a nótákat, nincsenek túl bonyolítva, sok helyen elektro-akusztikus részekre épül az egész. Fokozás és elnyújtás majd végül kiteljesedés. Az Idol a kedvencem. Nekem olyan, mint egy „ártalmatlanított” Neurosis szám, annyi különbséggel, hogy Steve Von Till és Scott Kelly nem üvölti le a fejedet és nem szed szét darabokra a riff. Félreértés ne essék, a Grace Of Kairós-ba ez kell, ettől lesz az, ami. Ráadásul itt Susana hangja egészen elképesztő tartományokban mozog. Hihetetlenül drámai képeket tudnak festeni ezek a dalok. A Helios enyhén pszichedelikus kezdése kicsit visszaránt a valóságba, szükség is van rá. A 3. percnél „beindul” a nóta: ismét kettős vokálok (Szemethy Zoltán a hang tulajdonosa) majd jön a zárótéma, mely kellemes merengéssel tölt el bennünket. Az album utolsó és egyben leghosszabb tétele, a Home nevéhez hűen „hazavisz”. Sokkal vibrálóbb a tónusa a többihez képest, dramaturgiailag több minden történik benne, miközben jellegzetes aurája megmarad. Olyan mintha az életspirál mentén haladna… dupla dezoxiribonukleinsav láncok, caduceus a kézben… Amúgy ez a másik favorit az Alétheia-ról.
 
 
Mint írtam, súlyos hallgatnivalót rejt a Grace Of Kairós debüt, bensőséges hangulata miatt nehezebben lehet megközelíteni, mint egy átlagos, post rock vagy elszállós doom metal lemezt.  Amilyen mélyre képes lemenni bizonyos aspektusaiban, olyannyira képes meggyógyítani is az embert. Ezt meg kell tapasztalni. Ezt át kell élni.
 
E különleges kiadvány, egy hozzáillő színekbe pompázó borítóval ellátott digipak formájában jelent meg, melyben benne vannak a (nem kevésbé felkavaró) dalszövegek is, érdemes beleolvasni, ugyanis zenével együtt hat igazán. 
 
Kíváncsian várom a következő lépésüket, aki meg, ha teheti, élőben feltétlenül nézze meg a csapatot, mert képesek a varázslatra! 
 
A Grace Of Kairós - Alétheia dallistája:
 
1. Carry the Fire
2. Night
3. The Crown
4. Litoral
5. Idol
6. Helios
7. Home
 
 
Elérhetőségek: Facebook, Bandcamp
 
Lupus Canis