Bejelentkezés

x
Search & Filters

EGO-Project - „Skót szoknya és möttál, avagy ha van pár barát, ott előbb utóbb lesz pár sör is” (interjú)Múlt hét pénteken, február 21-én egy fergeteges farsangi bált rendeztek az EGO-s fiúk a Crazy Mama music Klubban. Volt ott minden, ami egy jó bálhoz kell, fánk, jelmezek és természetesen a remek talpalávaló. A közönség bemelegítéséért a Bermuda RockbanD és az Iron Inside zenekarok voltak felelősek, amit maradéktalanul véghezvittek. Majd jött az igazi EGO-ista buli. A fiúk igazán kitettek magukért, a közönség önfeledten tombolt és egy emberként énekelte velük a dalaikat. A koncert után a srácok szántak rám pár percet, hogy meséljenek a zenekarról, a terveikről és a készülő új albumukról.

Rockbook: Kérlek, mutassátok be a zenekart annak, aki esetleg még nem ismer titeket!

EGO-Project: Miért, van olyan? Jelentkezzen, diktálja be a nevét…és aztán térdeljen a sarokba! Amúgy a jelenlegi felállás merőben hasonló az eddigiekhez, lévén nem változott 2009 óta!

Hogyaszongya: Beloberk István – főnök, basszus, trambulin, pizsama, vokál - (Kalapács, Sámán, Dance), Beloberk Zsolt – dob, toplessz, triangulum, harsonák - (Kalapács, Sámán, Tirana), Kiss Zoltán- ének, fésű, doromb, mézespálesz - (Iron Maidnem, ZBB,+/-egyebek), Jung Norbert – gitár, még több  gitár meg még egy csomó minden, vokál, divatdiktátor, sárm,-(SingSing, Pokolgép, Dirty Dance, Twin City CRB),  Puccer  - gitár, road, sofőr, lilamikrofon -(Invader, Twin City CRB, Silencer). Ebben a felállásban zenélünk már jó pár éve és szeretjük…már nem a másikat, hanem a jó zenét.

Rockbook: Mindenkinek van más zenekara is, amiben játszik, okoz nehézségeket ezeket összeegyeztetni?

EGO-Project: Igen, nem könnyű, ha mindenki sok fele van, de szeretjük csinálni, így mindig megoldjuk. A zenekar projekt jellegéből adódóan, nem ez a fő csapásirány, de az egyik legkedvesebb, így nem hagyjuk veszendőbe. Mi azért működünk, mert szeretjük ezt és ez átjön a közönségnek is szerencsére. Mellesleg a Puccer szervez, ő borul ki emiatt idegileg, de legyen ez az ő baja, mi vigyorgunk bájossan.

Rockbook: Volt már olyan helyzet, hogy egyik koncertről futás a másikra, vagy két zenekarotok egymás után lépett fel?

EGO-Project: Igen, fordult már ilyen elő, például Kalapács és Ego egymás után, ilyenkor Zsoltit (Beloberk Zsolt, a dobos. A szerk.) egy másik, profi dobos ismerősünk helyettesíti. Azért kemény ám ez, hiszen nem kis fizikai munka a dobolás.  Bár szerencsére ritkák az ilyen esetek. Olyan is volt már, hogy Zoli jött egy másik buliról, vagy a mi koncertünk után ment egy másik bulira. Ez egy ilyen játék…

Rockbook: Milyen zenék, előadók inspiráltak titeket arra, hogy a rockzenei pályára lépetek?

EGO-Project: Karel Gott-ot mindannyian nagyon csíptük (halál komolyan!), bár alapvetően mindenkit, akit akkoriban hallgatni lehetett. Valamiért mi inkább rock zenét keresgéltünk, amint kaptunk egy kis pénz, már mentünk is a lemezboltba, hogy beszerezzük az újdonságokat. Egyedül Norbi lóg ki a sorból, ő a lemezbolt helyett a zeneiskolába járt, mert ott ingyen adták neki a zenét… igaz, hogy cserébe meg kellett tanulnia.

 


Rockbook: Ha jól tudom, Norbi te eleinte zongorázni tanultál, hogy jött mégis a gitár?

Jung Norbi: Igen, anno a zeneiskolás éveimben még hangversenyeken is játszottam. Viszont azt gondolom, hogy a gitár egy sokkal izgalmasabb hangszer. Nem beszélve arról, hogy próbáltál már felvinni egy zongorát a színpadra? Egyébként a Queen együttes gitárosa miatt kezdetem el gitározni, mert egészen ifjú koromban elhatároztam, hogy én csillagász fizikus leszek. Akkor még zongoráztam, de úgy éreztem, hogy ez őrültség és ezt sokáig nem lehet csinálni. Akkor hallottam egy pasiról, aki  marha jól gitározik ráadásul csillagász fizikus, na ő volt Bryan May és ekkor jött az ötlet, hogy nekem ez kell. Bár még nem vagyok csillagász fizikus, se világhírű gitáros, de ki tudja? Én motorral járok, érdekesen néznék ki egy zongorával a hátamon, ráadásul Puccernek is kilenne az agya, ha egy kurva nagy zongorát kéne betuszkolni a buszba. Szóval jobb ez így.

Rockbook: 2012-nen jelent meg a Puszta ököllel című lemezetek. Tervezitek már a következőt?

EGO-Project: Igen, vannak már új dalok, dolgozunk rajta. Sajnos az egyéb elfoglaltságaink, civil munkánk miatt nem jut rá annyi idő, mint szeretnénk, de reméljük, hogy még az idén összeállhatnak a nóták és kialakulhat az új anyag összképe.

Rockbook: Koncerttervek az idei évre?

EGO-Project: Kevés egyenlőre…. A projekt jellegből adódóan nincs annyi koncertünk, amennyit szeretnénk, ráadásul Belo-ék és Kiss Zoli egyéb zenekarai miatt, sokszor kicsit háttérbe is szorulunk.  Viszont, ha már nincs olyan mennyiség, a minőségben mindenképp hozzuk az elvárt szintet. A projekt jelleget azzal kompenzáljuk, hogy marha jó lemezt csinálunk és a koncerteken meg odatesszük magunkat és iszonyat jó bulit tolunk. Mééér, neeem?

Rockbook: Minden zenekar olyan titokzatosan készül egy egy nagyobb koncertre, lemezre. Ti ezzel szemben még nyilvános próbát is csináltatok. Hogy megy nálatok a „műhelymunka”, a bulira készülés ennyi év rutinnal, tapasztalattal? Egy kicsit avassatok be minket, hogy lehet az, hogy egy Ego bulin nem kőmetált és marcona hadfikat látunk, hanem öt fickót, akik konkrétan röhögnek, amellett, hogy olyan súlyos dalszövegeket hallunk, amit talán sehol máshol!

EGO-Project: Óó, hát ez teljesen titkos! Vagy ha van Nálad kellő mennyiségű csoki, gumicukor és egyéb nyalánkság, akkor annyit elárulhatok, hogy próbán össze-vissza verjük egymást és vérfürdő van… ha ez mégsem így lenne, akkor az van, hogy marhára örülünk egymásnak, hogy (lásd fent az egyéb elfoglaltságokat) végre találkozunk! Majd kb 40-50 perc anekdotázás, röhögő görcs és egyebek, majd próba, zenei részek átismétlése (itt tényleg vérfürdő!), majd ismét orbitális jókedv. A buli fontos (lévén kevés van, de akkor is fontos lenne, ha minden nap játszanánk), arra készülni kell, erre a próba nevű dolgot találták ki korábban, nálunk is bevált. Az összes többi a másik tiszteletéből, szeretetéből jön, ami adott esetben „lejön” egy bulin is. Nézd meg a koncert képeket! 90%-ban vigyorgás van. Ebben nyilván benne van a másik ugratása is, de az is, hogy így együtt, mindannyian szeretjük ezt csinálni. Tudjuk, hogy ezt csak ritkán tehetjük, de ha végre itt az alkalom, akkor ott elszabadul a „pokol”.

Mindemellett a szövegek rólunk, a mai életről szólnak hangzatos lerágott csontoktól, frázisoktól és közhelyektől mentesen, amúgy seggberúgósan! Ez van, a rózsaszín világképet meghagyjuk másoknak.

Rockbook: Köszönjük a beszélgetést! Utoljára engedjétek meg, hogy megkérdezzem azt, amit már több mint egy éve szeretnék…szóval…de most tényleg…honnan ez a skótkockás őrület?

EGO-Project: „Több komolyság nyolcas!” Fentebb említettük, hogy Norbi több minden mellett a zenekar divatdiktátora is. Rövid kitérője után, amikor ismét a zenekarba vetette magát, az első buli előtt közölte, hogy Ő skót szoknyában fog játszani (a szög, bőr, vasálarc jelmez eleve fel sem merült nálunk… bár Zsolti erőlteti a félmeztelenkedést, de ez még nem forrta ki magát teljesen). Mi  kb. fél perc alatt eldöntöttük, hogy hozzá öltözünk, innen ez a kockás fíling. Lassan már védjegy lesz, mert a bulikon a drága kedves kis közönség jó része is így jelenik meg, ami nagyon megható, ugyanakkor még jól is néz ki!  

Egyébként nagy divat a kockás… és újra divatba jött az angolvécé is… és azt hallottad, hogy emberek a holdon…mert a föld is forog! Bámulatosssss….. !

Na tsók mindenkinek!

 

Ego Project - Pár sör és pár barát

 

 Máthé Kriszta

 

Fotók: Tőrösné Kolozsy Erika
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.825928837424593.1073741839.204056499611833&type=3&uploaded=107
 

Címkék: 
EGO-Project