Bejelentkezés

x
Search & Filters

Egy kis anarchia! Aurora koncertbeszámoló - Kazincbarcika, Diamond Klub

Régen voltam már punk koncerten. Ennek leginkább az az oka, hogy rock/metal párti vagyok. Punkból leginkább a kaliforniai vonal vagy a punkrock jön be. Az Utolsó Alkalom zenekarhoz jó baráti viszony fűz. Rotten, a zenekar énekese már régóta invitált a koncertjükre, de az utóbbi fellépéseikre sajnos nem tudtam elmenni. Megszokhattuk már, hogy olyan illusztris zenekarok társaságában lépnek fel itt Barcikán, mint a Hisztéria, a PICSA, a Káderek vagy a C.A.F.B. Ezúttal az Aurora vendégei voltak. Annak idején a rongyosra hallgattuk a Viszlát, Iván! És az Előre kurvák, gengszterek lemezeket, így hát tudtam, hogy remek estének nézünk elébe. Meg aztán ránk is fért egy kis kikapcsolódás főleg, hogy a The Idoru koncert óta nem mozdultunk ki.

Az estét a nagy múlttal rendelkező Utolsó Alkalom nyitotta (1999-ben alakultak).  Az eredeti felállásból mára már csak Rotten maradt, de a gitáros Jasi és a dobos MeSKA is régóta tagja a zenekarnak. Egyedül a basszus-fronton történt változás mostanában: Bélik Janit Vilcsek Ernő váltotta, aki csak úgy aposztrofálja magát, hogy „Ede vagyok Jákfalváról”. A zenekar ska-val vegyített punk zenéje már az első perctől táncikálásra késztette az egybegyűlteket. Tradicionális punk zene ez, szövegeik többnyire politikai töltetűek, de nem nélkülözik a humort sem.  A koncert elvileg Introval indult volna, de akadt egy kis technikai malőr és így anélkül vágtak bele a Gerilla dal-ba. A srácoknak nemrég jelent meg a Selejt című albuma, ennek megfelelően ezek a dalok képezték a program gerincét: Adjö, (h)Arcosok klubja, Joli-Jocker, Csicska, Selejt gyár, Előre!?, Mozdulatlan. A zenekarnak ez már a 6. albuma, így van miből válogatni. A korábbi albumokról a következő dalok hangzottak el a teljesség igénye nélkül: Mókuskonzerv, StátuSKA Mű-kor, Rémtevők, Balkán Ska. Anarchia a baromfiban. Sajnos a koncert felénél elszakad Jasi gitárhúrja, ami a koncert végét is jelenthette volna. De szerencsére nem így történt!  Vigi - aki a színpad mellől nézte a koncertet- önzetlenül felajánlotta a saját gitárját, így folytatódhatott a buli. Előzenekarként is több mint egy órát játszottak, jól bemelegítve a közönséget az Aurorára.

 

Utolsó Alkalom

 


Hihetetlen, de az idén már a 30. születésnapját ünnepli az Aurora. Mára már itt is csak Vigi maradt egyedül az eredeti felállásból. A zenekarból nemrég kivált a basszusgitáros Galacs, aki ezidáig Vigi hű társa volt. Őt Kisbé váltotta, a dobokat pedig Vigi fia, Norbi püföli. Mint már említettem, az Aurora első két lemezét rongyosra hallgattuk, de azóta nem igazán követtem a zenekar pályafutását. Persze a videoklipes nóták eljutottak hozzám, ezért a többi szám is ismerősen csengett. Igazi best of programot hallhattunk, mi mást is, hiszen az Aurora megannyi punk slágert zúdított ránk a 30 év alatt Már a nyitó Te még iskolába jársz is a régi szép időket idézte, és hát persze olyan dalok is elhangzottak régről, mint a Viszlát Iván, Mások lettek a módszerek, Másvilág, Előre kurvák, gengszterek, Ez az a város és az Egy kis anarchia- ami azt hiszem kihagyhatatlan egy Aurora koncerten. De az új lemez dalairól sem feledkeztek meg. Erről az albumról eljátszották a címadó Még nem ez a tréfa vége, Magányos éjszaka, Fekete kő tételeket és természetesen a videoklipes Nincs térerőt. Amik ismerősen csengtek még, csak a teljesség igénye nélkül: 88 telén, Csodatevő, Kifacsart citrom.

A koncerten úgy 150-en lehettek, ami sajnos jónak mondható manapság (legalábbis itt Barcikán). A közönség igen vegyes összetételű volt. Jó volt látni, hogy a 30-40-es korosztály mellett sok volt a fiatal. De feltűnt a színen  egy éltesebb úr, Sanyi bácsi is. Ő az egyik rajongó apukája, aki korát meghazudtoló módon végig headbang-elte a koncertet, és a színpad előtti lökdösődést is jól tűrte. A végén fel is hívták őt a színpadra.

 


Óriási volt a hangulat! Ezt mi sem jelzi jobban, hogy az Aurora stábjához tartozó biztonsági őrök az egész műsor alatt Vigi mellett álltak, nehogy a pogó hevében valaki fellökje őket. A zenekar is élvezte a koncertet. A banda fotósa is sűrűn kattogtatott és a közönséggel együtt fújta az Aurora slágereket, amiből akadt bőven.  Persze - hiába a másfél órás best of program - ekkora életmű mellett jócskán akadtak olyan dalok, amelyek hiánya úrt hagy maguk után. Nem volt pl. a Bella chiao sem, és nekem személy szerint hiányzott a Robin Hood is. A koncert végén ráadásként még eljátszották a Munkanélküliek dalát.

Ismét egy nagyon jó koncerten vagyunk túl.  A gazdasági válság, a punnyadás, tévé-nézős, megasztáros kényelem ellenére Kazincbarcika olyan hely, ahol nem állt meg az élet. Folyamatosan jobbnál jobb zenei programokon vehetünk részt. A teljesség igénye nélkül, a közeljövőben a Diamond Clubban a következő koncertek lesznek: november 15-én Screen, Salvus, 16-án Follow The Water, Headstock, Anchorless Biodies, Faminehill, 22-én P-Box, 23-án Death Silence, Psychosocial, Deezel. Decemberben pedig Ego Project, Anti Fitness Club, Frost,  Mors Silens, Zakó, Zorall, Nomad, Utolsó Alkalom... Gyertek, bulizzunk együtt!!!

 Bodzilla
 

Címkék: 
Aurora
Utolsó Alkalom