Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ellenméreg Mohácsról: I Told U EP kritika

A kiadvány EP-nek lett besorolva, de nálam ez demo kategória, bocsánat. Papírtok, booklet nélkül, írott cd. Nem dobott fel a külcsín. Bár a borító nem mutat rosszul. Reméltem, hogy a fennmaradt energiát a zenére fordították. Egészen korrekt hangzás fogadott, így kicsit oldódott a kezdeti rossz előérzet. Utána viszont nem tudtam hova tenni a dolgokat. Adott egy teljesen a helyén lévő, ötletes groove-os gitárépítmény, egy masszív, de nem tolakodó ritmusszekció (Szűcs Márton – Told Zoltán), egy jó énekhanggal rendelkező gitáros (Harich Gábor), de a szöveget valamilyen megfontolásból rappelve (használják még ezt a szót?), vagy inkább elbeszélve kaptam. Aminek nem is maga az elgondolás a baja, hanem, hogy nem elég jó. A honi underground hiphopban van pár elég jó szövegelő, van összehasonlítási alap. Tehát ha már ezt toljuk szem elé, akkor csináljuk úgy, hogy jó legyen! Néha kicsit HC-sebbre véve rögtön jobban hangzott.

Legyél bárki, üzenik a legelején. A gitár témája csipetnyit southernes. Jó húzása van, az énekkel együtt pedig a Soundgardent juttatta eszembe…vagy valamelyik másik hasonlót. A címadó Ellenméreg már sokkal morcosabb, szaggatott gitártémára lett felépítve. Itt jött be kicsit a HC-sebb ének Budai Tibor részéről egy-egy pillanatra. Ami sokkal jobban áll neki is, meg a zenéhez is jobban passzol. A Közhely megint kicsit más. Van benne pár rész, amivel meg lehetne ugráltatni a közönséget, ezek jó felvezetést is kapnak. Majd utána rögtön egy lassabb téma, hogy pihenjen a nép a következő ugráltatós részig. Tetszett a dal szerkezete. Az Orto-média ugyanolyan elvek mentén épült fel, mint az eddigiek, de nem találtam benne olyat, ami az előző három számban nem volt, így itt már előjött, az „ezt már hallottam az előbb” érzet. És A változás szele is sajnos bele esik ebbe a csapdába, majd’ két perc telt el míg kicsit megváltozott és kinőtte magát a lemez egyik csúcspontjává. Az utolsó két perc merengős-elszállós témája nagyon el lett találva. A záró Oltalom úgy kezdődik, mint egy tipikus szerelmes hiphop szám, majd átkúszik egy akusztikusgitáros szerelmes dalba. Szépen meg lett írva itt a második csúcspont. Egyszerű, de tetszetős dallam viszi végig a hátán.  

Nehéz lenne egy szóval megfogalmazni, hogy milyen is ez a kiadvány. Ha én lennék a zenekar menedzsere (mindenki szerencséjére nem vagyok az) azt mondanám a rappelést minél hamarabb elfelejteni, mert van énekes a zenekarban. Kicsit változatosabbra írni a számokat. A szép lebegős részekből minél többet, mert ahhoz nagyon van érzéke annak, aki megírta. (a borítóról nem derül ki ki volt az.) A hangszerekkel jóban vannak, a hangzásról is van elképzelés. Mindenképp reménykeltő. A szövegek elég ötletesek, bár nem mondom, hogy három hallgatás után egyetlen mondatot is vissza tudnék idézni, de hallgatás közben olyan érzésem volt, hogy van tartalma, nem csak egymás után rakott szavak.

Dallista:

1. Legyél bárki
2. Ellenméreg
3. Közhely
4. Orto-média
5. A változás szele
6. Oltalom 2.0

 vtb
 

Címkék: 
I Told U