Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Feljöttünk a mocsárból, mint sárszörnyek és a célunk az lett, hogy rettegésben tartsuk a magyar könnyűzenét.” – Mudfield interjúA Mudfield a legnépszerűbb fiatal magyar zenekarok közé tartozik: Fonogram-díjat nyertek, A Dal döntőjéig jutottak és nagy sikerrel koncerteznek mindenfelé. A fiúkkal a banda története és aktualitásai mellett az augusztus 13-i Barba Negrás buliról is beszélgettünk, ami az eddigi legnagyobb Mudfield-show-nak ígérkezik. A csapat legfrissebb, 'Óriás' című klipje múlt pénteken debütált, amelyet itt megtekinthettek:
 
 
Rockbook: Kik voltatok a Mudfield előtt? Miért skatulyázott be titeket a régi banda?
 
Isi: Szemtelenül fiatal diákok, osztálytársak, akik szerettek volna hétvégente közösen zúzni egy jót a haveroknak. Főként Guns N’ Roses dalokat játszottunk, így az akkori nevünk, a Nightrain is innen jött. 
 
Dezső: Álmodozó srácok. Én egy másik zenekarban játszottam még akkor szólógitárosként. A névváltoztatás előtt már volt pár saját daluk a srácoknak, ezek már nem annyira hasonlítottak a Guns világához.
 
Isi: Igen, eleinte kielégítő volt számunkra a feldolgozás dalok eljátszása, de hamar felébredt bennünk, hogy ennél jóval többet szeretnénk és elkezdtek érkezni a saját dalok.
 
Rockbook: Sok zenekar a fővárosba vágyik, ti azonban büszkén viselitek a „Sárrét” nevet. A vidéki háttér nem jelent hátrányt? 
 
Isi: Szeghalomról sokszor jóval többet kell utaznunk az ország különböző pontjaira, de teljesen megéri. Nem igazán vágyódik a fővárosba egyikünk sem. Hátránya kétségtelenül van, de úgy gondolom, hogy az internet világában már nem olyan óriási az előnye egy fővárosi zenekarnak, mint például 20-30 évvel ezelőtt.
 
Dezső: Mi nem tudnánk meglenni a környezetünk nélkül. Hétvégi összejövetelek alkalmával hajnalban hazafelé sétálva a város szélén nyulakat, őzeket látni, a tiszta levegőt érezni, a madárcsicsergést vagy kakaskukorékolást hallani - végtelenségig lehetne sorolni ezeket. Jó itt nekünk. 
 
Rockbook: Az új név egyenlő az új irányzattal. Miben változtak a számaitok? 
 
Marci: 2016-ban, a névváltoztatáskor sikerült magunk mögött hagyni a hard rock vonalat és kicsit keményebb, metálosabb számokat kezdtünk el írni és játszani. Ugyanakkor persze néha becsúszott és most is születik egy-egy líraibb, akusztikus dal is, amit szerencsére az is meg tud hallgatni, aki nem a keményebb műfaj szerelmese.
 
Máté: Feljöttünk a mocsárból, mint sárszörnyek és a célunk az lett, hogy rettegésben tartsuk a magyar könnyűzenét.
 
Rockbook: A Sárrét mindennapos dolgokat fogalmaz meg. Direkt maradtatok az érthető témák mellett? Nincsen valami világmegváltó mondanivalótok?
 
Máté: Egyszerű vidéki gyerekek vagyunk, pontosan olyan mindennapos dolgokkal, mint amilyenekkel mindenki együtt él vagy küzd ebben az országban, ebben az évszázadban.
 
Rockbook: Hogy érzitek, magyar nyelven jobban fogadja a közönség a dalokat?
 
Isi: Ebben a műfajban egy nyelven sem könnyű érvényesülni, de Magyarországon mindenképpen egyszerűbb magyar nyelven megtalálni a közönséget.
 
Máté: Ha egyszer lesz lehetőségünk külföldön zenélni, akkor nyilván nem fogunk elzárkózni attól, hogy megpróbáljuk a dalainkat más nyelven is előadni, ám jelen helyzetben ez most nem élvez aktualitást. Sokkal emberközelibb magyarul nyomni itthon, de ez azért zenei stílustól is függ - a miénk pont határeset szerintem.
 
 
Rockbook: Miről ismerhető fel a Mudfield zenéje? Akár a zene, akár a szövegek tekintetében?
 
Máté: Zeneileg elég széles skálán mozgunk, de mégsem mondanám magunkat profi zenészeknek. Többször az egyszerűséget, vagy inkább a közérthetőséget pártoljuk a bonyolult megoldások helyett. Aztán persze néha bekattan az agyunk és kísérletezünk elmebeteg dolgokkal is. A Mudfield recept három összetevőből áll: barátság, őszinteség és szabadság.
 
Rockbook: Hogyan sikerült szereznetek saját zenei kiadót?
 
Máté: Amikor 2017-ben leforgattuk az első igazán profi videoklipünket zsebpénzből a Nem Kell című dalunkra, akkor kikerestem az összes aktív magyar zeneműkiadó elérhetőségét és szétszórtam nekik az anyagot „mit veszíthetnénk?” alapon. Meglepően több visszajelzés is érkezett, ezekből a legszimpatikusabb és legemberibb választ Szarka Josephtől kaptuk, a Keytracks Hungary vezetőjétől. Beszippantotta a zene, leutazott hozzánk Szeghalomra az éppen aktuális koncertünkre a helyi csehóba, majd néhány héten belül alá is írtuk a szerződést. Csodálatos ember, csodálatos munkatársakkal és mese célokkal. Mi pedig szeretjük a meséket.
 
Rockbook: Fonogram-díjas zenekar vagytok, 2021-ben pedig egészen A Dal döntőjéig meneteltetek. Mit jelentenek számotokra az ilyen elismerések, eredmények?
 
Isi: Pár évvel ezelőtt még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy odáig eljuthatunk, hogy szakmai díjat nyerjünk. Persze még nagyon hosszú az út előttünk, de már így is rengeteg gyönyörű élménnyel, eredménnyel gazdagodtunk.
 
Dezső: A Dal műsorában pedig a nehéz COVID időszak kellős közepén rettentően jó érzés volt látni azt, hogy nem csak mi, hanem más is élvezi azt, amit csinálunk. A közönségünknek köszönhetjük ezeket a sikereket.
 
Rockbook: Minden borítótok és a pólómintáitok nagyon művészi, akár önálló festményként is megállná a helyét, és a legutóbbi lemez borítója sem kivétel ez alól. A csapaton belül álmodjátok meg ezeket a képeket? Ki tervezi meg és készíti el őket?
 
Máté: A dalok születésekor van egy kép a fejünkben arról, hogy hogyan is lehetne ezeket vizualizálni, egyből ötletelni kezdünk grafikán vagy éppen videoklipen. Szerencsére az összes művész, akivel eddig dolgoztunk, elkapták a flow-t, mindegyik egytől-egyig pazar munkát végzett. Az már hab a tortán, hogy egyre többen tartják ezeket a mintákat érdemesnek arra, hogy magukon viseljék ruhadarab vagy éppen tetoválás formájában. Respekt!
 
Rockbook: Felvettetek egy akusztikus EP-t is, és a dalaitoknak kifejezetten jól áll ez a hangszerelés. Mikor és minek a hatására döntöttek úgy, hogy megpróbálkoztok az akusztikus megoldásokkal is?
 
Feke: A 2020-ban érkező koronavírus járvány hatására kissé mindenkinek megállt az élet. Valahogyan szerettünk volna a rajongókhoz szólni, de az akkor frissen kiadott Kelet Népe lemez miatt még korainak tartottuk volna azt, hogy teljesen új dalok felvételébe kezdjünk. Így jött az ötlet, hogy próbáljuk meg átdolgozni az eddigi dalainkat, így tarthatjuk a kontaktot a már meglévő rajongókkal és akár még eljuthatunk olyan emberekhez is, akik eddig nem hallgattak minket. Korábban már rendeztünk akusztikus Mudfield koncerteket, ezt a hagyományt a jövőben sem szeretnénk megszakítani.
 
Rockbook: Ígéretetek szerint minden idők leglátványosabb Mudfield bulijára készültök augusztus 13-án a Barba Negrában, amelyre egy rajongói buszt is indítotok Szeghalomról és környékéről. Hogy jött ez az ötlet és milyen a fogadtatása? Más koncertekre is terveztek majd ilyesmit?
 
Feke: Rajongói busszal egyszer már próbálkoztunk és nagyon jól sikerült. Sokan nem tudnának a környékünkről eljutni Budapestre, erre a számunkra nagyon fontos koncertre, így jó ötletnek tartjuk, hogy újra megkíséreljük. 
 
Dezső: Mivel ez a koncert számunkra is egy új élmény lesz és látványban is nagyot mertünk gondolni, nem szeretnénk, ha erről lemaradnának a földijeink.
 
Máté: Ha lesz rá igény, rendszeressé is válhat majd a dolog. Mi lennénk a legboldogabbak, ha ezzel is segíthetjük a koncertre éhező helyieket, mert azért valljuk be, Békés megyében és környékén sajnos egyre kevesebb a kulturális vagy könnyűzenei rendezvények száma.
 
 
Rockbook: Még egy kicsit a barbás koncertnél maradva: mivel készültök erre az estére? Miben lesz más, mint egy „sima” Mudfield koncert?
 
Máté: A leglátványosabb Mudfield koncertként hirdetjük az augusztus 13-i bulit, ami nem véletlen, mert valóban igazi show-val szeretnénk a közönség elé állni aznap. Extra látványelemeket fogunk használni, számunkra maratoni, 20 dalos setlisttel készülünk, illetve külön erre az alkalomra új merch cuccokkal is gyártunk. A tavaszi turnépajtijainkat, a vajdasági Phreniás srácokat hívtuk meg előzenekarnak, akik biztosan faszán felhergelik majd a népet a koncertünk előtt. Meg hát basszus, mi is alig várjuk már, hogy körbetáncoljuk azt az óriási színpadot a Barba Negrában. Komoly kis ceremónia lesz!
 
Isi: Illetve a Barba Negrában fogjuk először eljátszani az Óriások című új dalunkat, aminek a klipjében a rajongóink is részt vettek, hatalmasat alakítva.
 
Rockbook: Dolgoztok most valamin? Készülnek az új dalok?
 
Feke: Jelenleg elsősorban a Barba Negra koncerten van a hangsúly, de annyit talán elárulhatunk, hogy az idén még megmutatunk néhány új Mudfield dalt.
 
Máté: Nem mellesleg ősszel egy újabb kanyarra indulunk, olyan városokat és helyszíneket szeretnénk meglátogatni, ahova a tavaszi lemezbemutató turné során nem jutottunk el. Az akusztikus koncert is aktuális lesz, illetve több meglepetéssel is készülünk. Nem fogunk unatkozni, reméljük a közönségünk sem. Legyetek résen! smiley
 
 
Tóth Mátyás
 
Fotó: Pozojevich Miklós
 
Elérhetőség: Facebook, Instagram