Bejelentkezés

x
Search & Filters

Felkai III. +40 -40 „Kóstoló”- lemezkritika



Nem tudom, az olvasók közül hányan tudják, Felkai Miklós 2015-ben kiadott egy szerzői albumot, a sorban a 3. szólólemezét. Ha nem találkozunk, és nem beszélgetünk, akkor most én se tudnám, nem lenne miről írnom. De itt van előttem: lássuk, hallgassuk!

A barna borítón Felkás karikatúrája látható, a jellegzetes kalapban. Már a cím is érdekes, + 40 - 40. Ahogy előszavában is említi, 1975-ben jött fel Budapestre, és lett profi zenész. Ez a + 40. Tapasztalat, csiszolódás. A - 40 pedig az idő múlását jeleníti meg. A bookletben „Menü”-ként aposztrofálja az elkészült anyagot. Érdekes, végighallgatva a lemezt nekem a vegyestál jutott eszembe. Pedig össze se beszéltünk.

 

 

S valóban, az évek alatt felgyülemlett dallamfoszlányokból, riffekből, sokszínű zenei lemezt készített. A 15 számból álló CD-n mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetszőt, a lassútól a pörgősekig. Az első szám a Powerhouse címet kapta. Futurisztikus hangzását a Shadow- gitárból előcsalogatott monoton riffek teszik érdekessé. Minél többször hallgatom, annál jobban tetszik. A kemény rockot kedvelőknek ajánlom figyelmébe a Moto Rock számot. Kemény, zúzós nóta, a remek gitárszólók finomítanak egy kissé a hangzáson. Az Overcross valóban átível a (zenei) határokon. Az érdekessége, hogy az erős szólókat a zongora hivatott lágyítani, mégpedig a Süss fel nap című gyerekdal első sorainak dallamaival. A következő kiválasztottam a Graceful. Egyértelműen csajos hangzás. A szaxofonnal megbolondított dallamos nótát a gyönyörű gitárszólók teszik kecsessé. Hmmm, itt is a Shadow- gitár volt Felkás segítségére. A Soundtrack szólóinál néha azt hittem, hogy fúvós közreműködő is van, de rá kellett jönnöm, hogy a gitár szól ilyen szépen. A Road Runner ismét egy pörgős szám. Villámkéz. Ez jutott eszembe a szólót hallva. Szemmel követhetetlen, de a fülnek nagyszerű élmény. Az utolsó szám: The End. Lassú és érzelmes. Ahogy sír a gitár… mit mondjak: Hallani kell!

A funky, a rock, a blues, vagy a rock and roll remekül megfért egymással Felkai Miki gondolataiban, és itt a CD-n is. Természetesen a kellemes hangzású lemezről nem árultam el mindent, kell a meglepetés is!  

 

 

Ócsag Andrea Saga