Bejelentkezés

x
Search & Filters

A frontember szélsőjobboldali nézetei miatt törölték egy zenekar turnéját



A tervek szerint a Taake nevű norvég black metal banda lett volna a február elején induló ausztráliai Southern Funeral turné egyik fellépője, a szervezőcég azonban végül lemondta a koncerteket, minden bizonnyal a zenekar frontembere miatt, akit már többször is azzal vádoltak, hogy szélsőjobboldali nézeteket vall.
 
A turné promótere, a Southern Extremities január 5-én jelentett be a lemondást, ekkorra azonban két helyszín, a Sydney-i Egyetemhez tartozó Manning bár és az Adelaide-i Enigma bár egyébként is kiszállt - előbbi esetében állítólag a diákok gyakoroltak nyomást a klub üzemeltetőire. A Southern Extremities végül az egész turnét törölte, így a másik zenekar, az amerikai Akhlys sem lép fel a tervezett dátumokon.
 
 
Nem ez az első hasonló eset a Taake történetében: legutóbb öt éve maradt el egy amerikai koncertjük, amely előtt a tiltakozók nagyszabású online hadjáratba kezdtek a zenekar fellépése ellen, és többek közt egy 2007-es sztorit hoztak fel példaként, amikor a banda énekese, Hoest egy horogkereszttel a mellkasán állt színpadra, amit menedzserük, Bjørnar Erevik Nilsen azzal indokolt, hogy szándékos provokációról volt szó és hozzátette, hogy Izraelben is felléptek már, ami aligha lett volna lehetséges abban az esetben, ha a zenekar tagjai valóban náci nézeteket vallanának.
 
Maga Hoest is tagadta az ellene felhozott vádakat, egy interjúban így fogalmazott: "szemenszedett hazugság, hogy neonácik vagy nyíltan rasszisták lennénk, és az sem igaz, hogy rendszeresen horogkeresztet viselek. Hogy iszlamofób volnék? A fóbia egy irracionális mentális betegség, ahogy szerintem a vallás is az."