Bejelentkezés

x
Search & Filters

Idén 40 éves a Bad Company második albuma, a ”Straight Shooter”. (lemezkritika)



Idén ünnepli 40. születésnapját az angol hard-rock csapat, a Bad Company második nagylemeze, a ”Straight Shooter”. Paul Rodgers-ék nem sokat teketóriáztak, 3 hónappal a nagysikerű ”Bad Company” című debütáló album megjelenése után, már 1974 szeptemberében hozzáláttak a ”Straight Shooter” stúdiómunkálataihoz. Hogy mi lett az eredmény? Nyolc kiváló dal, mely – véleményem szerint – nemhogy nem okozott csalódást az első lemez elsöprő sikerei után, de minimum hozta az elvárt szintet. A hazai (angol) kritikusok azonban máshogy látták a helyzetet a ”Bad Company” totálisan pozitív kritikái után, a ”Straight Shooter” már megosztotta a zenei szakemberek véleményét.

 

 

Az 1975 áprilisában megjelent lemezt most egy új, újra-maszterizált és egy bónusz CD-vel kibővített változatban adták ki a 40. évforduló alkalmából. A nyitó dalt, a ’Good Lovin’ Gone Bad’-et választották az album megjelenését megelőző kislemez dalaként. És hogy miért is különleges az a fent említett bónusz CD? A ’Good Lovin’ Gone Bad’ maxiján megjelent a ’Whisky Bottle’ című dal, mely magán a lemezen nem szerepel, de ezen a bónusz CD-n hallhatjuk méghozzá kétszer is. Persze nem ugyanúgy. A maxin megjelent verzió mellett egy korai, zongorával kísért verzió is helyet foglal.

 

 

Az angol kritikusok szerint a lemez a népszerűséget olyan – főleg balladisztikus – daloknak köszönheti, mint a ’Feel Like Makin' Love’, vagy épp a ’Shooting Star’, mely az olyan zenészeknek szól, mint Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison, vagy Rodgers egykori zenekara, a Free gitáros, Paul Kossoff. Olyan tehetségeknek, akiket fiatalon ragadott el a halál. Még ma, millió hallgatás után is futkos a hideg a hátamon, ha meghallom. Ez a dal is helyet foglal a bónusz CD-n egy újított verzióban.

A Rolling Stone magazin kritikusai a dobos, Simon Kirke által írt ’Anna’ című dalt kritizálták elég erőteljesen, mely véleményem szerint is a lemez fekete pontja. Nem lehet rossz dalnak hívni, ahogy a fent említett magazinban jellemezték, de én azt gondolom, hogy ezt egy másik lemezre kellett volna tartogatni. És ha már Kirke-nél járunk, akkor el kell mondanunk, hogy ’Weep No More’ is az ő tollából született, mely nekem inkább a késői Free dalokat idézi, így nem mondhatok rá semmi rosszat. A ’Weep No More’ is felkerült a már sokat említett második lemezre, méghozzá egy sokkal lassabb verzióban hallhatjuk.

 

 

És hogy mit rejteget a bűvös bónusz anyag? 14 eddig soha nem hallott különlegességet. Ezt egyébként a kiadványon is feltüntették. Apropó kiadvány! Egy csodálatos arculatot kapott. Illusztrációként a lemez dalainak stúdióban elkészített papír alapú vázlatát használták fel, a booklet-et pedig különböző újságok címlapjai díszítik, melyeken természetesen a Bad Company-ról szól a vezető hír. De kanyarodjunk vissza a bónusz dalokhoz! Minden a lemezen hallható dalt rápakoltak erre a 2-es CD-re egy különleges verzióban, ezeken felül hallhatjuk a már említett, ’Whisky Bottle’-t két verzóban, és két eddig kiadatlan anyag is felkerült, a ’See The Sunlight’ és az ’All Night Long’. Egy kis érdekesség, hogy egy 1974-es Rodgers által írt dal, az ’Easy On My Soul’ is ékesíti az anyagot, mely még az előző ”Bad Company” album ’Movin’ On’ című kislemezének bónusz dala.

Akár csak a Led Zeppelin újrakiadásokat megkaparintva, itt a Bad Company-nál is elmondhatjuk, hogy igazán stílusosan odateszik magukat a gyártók, hogy méltó módon ünnepeljék egy-egy ikonikus lemez születésnapját. Én azt ajánlom a Bad Company rajongóknak, hogy szerezzék be a 2015-ös ’Straight Shooter’-t is, mert nem fognak csalódni benne.

Bad Company – ”Straight Shooter” 2015 újrakiadás:

CD-1


1. Good Lovin’ Gone Bad
2. Feel Like Makin’ Love
3. Weep No More
4. Shooting Star
5. Deal With The Preacher
6. Wild Fire Woman
7. Anna
8. Call On Me

CD-2

1. Good Lovin’ Gone Bad (korábbi ének és gitár verzió)
2. Feel Like Makin’ Love (maszter nélküli verzió)
3. Weep No More (korai, lassú verzió)
4. Shooting Star (korai verzió)
5. Deal With The Preacher (korai verzió)
6. Anna (korai énekkel)
7. Call On Me (korai verzió)
8. Easy On My Soul (lassú verzió)
9. Whisky Bottle (korai zongorás verzió)
10. See the Sunlight (kiadatlan dal)
11. All Night Long (kiadatlan dal)
12. Wild Fire Woman (korábbi ének és gitár)
13. Feel Like Makin’ Love (harmonika verzió)
14. Whisky Bottle (b-side)

 

A dupla CD megvásárolható a Magneoton webáruházában. Klikk ide!
 

Mocsok