Bejelentkezés

x
Search & Filters

’Itt nyugszik Lester Moore. 4 puskagolyó egy 44-esből. Se több, se kevesebb.’ - ZZ Top interjúDusty Hill 1969 óta a ZZ Top énekes-basszusgitárosa, Dallasban született, és terjedelmes szakálláról, védjegyévé vált gitárjátékról valamint alábecsült hangi adottságairól híres.
Az évek során zenésztársa – Billy Gibbson – mellett kevesebb figyelmet kapott, azonban több Tv-showban megfordult már, ezek közül is a King of The Hill emelkedik ki, ahol saját magát alakítja egy epizódban. Talán a legismertebb sztori vele kapcsolatban még 1984-ben történt, amikor véletlenül hasba lőtte magát, miközben húzta le magáról csizmáit. Még a mai napig is zavarba jön, ha említik neki a történetet. De Dusty nem csak erről híres, hanem kifinomult humorérzékéről is…

Hiszel Isten létezésében?

Igen, hiszek. De azt nem tudom, hogy ki vagy mi Ő valójában. Ha tudnám, akkor mennék és terjeszteném az igét.

Mi a legnagyobb tévhit veled kapcsolatban?

Az emberek magasabbnak képzelnek el mindig. Amikor a Tv-ben vagy a színpadon látnak, óriásnak tűnsz a valósághoz képest. Amikor valaki úgy jön oda hozzám, hogy ’Azt hittem magasabb vagy’, akkor egy Humphrey Bogart-féle válasszal jövök: ’Milyen magasnak kéne lennem?’

Melyik volt a legjobb és legrosszabb pia, amit eddig ittál?

A legjobb, amelyik teljesen leterít a lábadról, van egy csomó szerte a világon. De odavagyok például a kanadai kevert whiskyért – nincs rá szó. A legrosszabb pedig az olcsó bor. Az a cucc kinyír.

Amikor véletlen eltaláltad magad, mi futott át az agyadon?

Az első reakcióm az volt, hogy ’A francba’, a második meg hogy ’Áucs’. A mai napig nem tudom elhinni, hogy voltam képes ilyen hülyeséget csinálni. De éppen akkor egyáltalán nem éreztem semmit. Annyit tudtam, hogy első utam a kórházba kell vezessen, így autóba ültem és elvezettem odáig. Csak azután kaptam sokkot, miután beértem a kórházba és ráeszméltem a helyzet súlyosságára.

Mit sajnálsz leginkább?

Egyáltalán nem hiszek abban, hogy sajnálni kéne bármit is. Mi a lényeg? Vannak dolgok, amiket tettem, és ha visszaforgatnánk az időt, akkor másképp csinálnám-e vagy sem. De én nem olyan ember vagyok, aki egyszer megcsinált valamit, elsimítja és megy tovább az élet. Ha azzal tölti valaki az idejét, hogy a múlton gyötrődik, a végén durván lelki sérülté válik.  

Van életfilozófiád?

Szerintem az élet azért van, hogy megragadjuk és pozitívak legyünk. Csak nézd mindennek a jó oldalát. Ha úgy sétálsz az utcán, hogy azt várod, mikor történik valami rossz, akkor meg is fog valósulni.

A ZZ Top 40 éve alatt nem változott a felállás. Mi a titka annak, hogy ennyire összetart a banda?

Közhelyesen és egyszerűen fog hangzani, de mi hárman tényleg nagyon imádunk együtt játszani. Még mindig szeretjük csinálni, és élvezzük, ha a színpadon lehetünk. Elég sok közös dolog van bennünk, ami fenntartja a köteléket köztünk, ugyanakkor elég különbség is van ahhoz, hogy megtartsuk egyéniségeinket. És ennyi idő után is, mindenki tisztában van vele, mi idegesíti a másikat, és mi teszi azzá az emberré, aki.

 

ZZ Top - Gimme All Your Lovin'

 


Milyen voltál a suliban?

Utáltam a sulit. A jegyeim mindig szörnyűek voltak. A probléma részben az volt, hogy mire 13 éves lettem, már helyi bárokban játszottam, ami gátolta a tanulmányaimat, és nehezteltem is rá emiatt, de nem volt teljesen veszteséges. Szerettem a történelmet, és ez fenntartotta az érdeklődésemet.

Milyen politikai eszmét vallasz?

Az emberek folyton kérdezetik, hogy republikánus vagy demokrata vagyok-e. Ilyenkor csak annyit mondok, hogy texas-i. A cuccaimtól megválok, de Texastól soha.

Mire vagy képes, amire más nem?

Nem tudom. Meg kéne kérdezni másokat. Szeretem azt hinni, hogy úgy basszusozok, mint Dusty Hill, mert senki se tud olyan jól, mint én. Én vagyok a legjobb Dusty Hill, akit ismerek.

Mire vagy a legbüszkébb az életben azok közül, amiket eddig elértél?

Ez egyszerű. Büszke vagyok a zenekarra, a feleségemre és a családomra. Ez változatlan, és büszkeséggel tölt el, hogy az életem részei ezek az emberek.

Mi volt a legmélyebb pont az életedben?

Volt néhány, de ezekről soha nem beszélek a nyilvánosság előtt. Ezek a dolgok nem tartoznak másra, hogy majd ezt boncolgassák. Csak annyit mondhatok, hogy meg kell találd a helyes hozzáállást az ilyen mélypontoknál. El kell juss a mélypontokig ahhoz, hogy értékelni tudd a felemelő pillanatokat az életben.

Van valamilyen függőséged?

Ha arra gondolsz, hogy drogfüggő vagyok-e vagy alkoholista, a válaszom nem. De határozottan addiktív személyiségem van. Minden előadóművésznek kell hogy legyen, szerintem. Én egy mindent vagy semmit ember vagyok. Ha érdekel valami, akkor nagyon mélyre ásom magam benne, hogy mindent megtudjak róla. És persze függőségnek lehet nevezni, hogy gyűjtöm a basszusgitárokat.

Mit szeretnél, hogy írjanak a sírkövedre, ha meghaltál?

Lefogadom, azt hiszed, hogy most jól megleptél ezzel a kérdéssel, mi? Mert a legtöbb ember, akit ismerek, erre nem gondol. De nekem mostanában megfordult a fejemben. Mogorván fog hangzani, de soha nem leszel már fiatalabb. Eszembe jutott már egy-két ötlet, de aztán elvetettem őket. Boot Hill-ben van egy sír, amelyen ez a felirat áll: ’Itt nyugszik Lester Moore. 4 puskagolyó egy 44-esből. Se több, se kevesebb.’ Tetszik benne a humor. Volt néhány saját ötletem, de egyik se volt igazán jó.

 

ZZ Top - La Grange

 

 

 

Fordítás: Orendt Brigi
 

Címkék: 
Dusty Hill
ZZ Top