Bejelentkezés

x
Search & Filters

Ma ünnepli 59. születésnapját David Lee Roth, a Van Halen énekese

Ma ünnepli 59. születésnapját David Lee Roth, a Van Halen énekese, gitáros, zeneszerző, színész, író és rádiós műsorvezető. Roth 1954. október 10-én született az Egyesült Államokban. Apja, Nathan Roth ismert szemsebész volt. Nagyszülei Ukrajnából vándoroltak ki az USA-ba, nénikéjének egy jól menő night-clubja volt, és az ifjú David itt szívta magába a zene és a hölgyek iránti olthatatlan szeretetét. Mindenféle iskolái után a Pasadena City College-ben tanult, ahol megismerkedett a Van Halen fivérekkel, és ezzel egy időben mint kórházi ápoló tengette pörgős életét.

1975-ben csatlakozott egy Mammoth nevű bandához, melyben régi cimborái, Eddy és Alex Van Halen zenéltek, és félelmetes fantáziát mutatva, átkeresztelte az együttest Van Halen névre. És a Van Halen David belépésével lett a 80-as évektől a rock meghatározó csapata . Ezt nem lehet letagadni. Mint ahogy azt sem, hogy ez David Lee Roth nélkül nem jött volna létre.

 

Van Halen - Jump

 David Lee Roth hihetetlen színpadi figura. Elképesztő ruganyosság, impozáns külső, szinte akrobatikus mozgás a színpadon, gyakorlatilag egy kimeríthetetlen motor hajtotta showman, aki - nem utolsó sorban - tehetséges énekes és zenészember is. Egy érdekesség: David volt valószínűleg az első rockzenész, aki egy nagy amerikai biztosítótársaságnál biztosította magát nem kívánt gyermekáldás ellen, és a nők közötti népszerűsége alapján ez nem volt kidobott pénz.

1985-től Dave szólópályára lépett. Steve Vai, Billy Sheehan és Gregg Bissonette társaságában nekilátott szólókarrierjének, és ismét a rockzene élvonalába került. Laza, blues-os zenéje hamar népszerű lett. 9 szólólemezt adott ki, olyan zenészekkel az előbbiekben felsorolt trión kívül, mint Marco Mendoza, Mark Stone, Matt Bissonette. Utolsó, 2006-os lemezén a Van Halen-idők dalait dolgozta fel, bluegrass stílusban.

Nemrégiben pedig újra a Van Halen tagja lett. És hogy ne legyen az élete egyhangú, 2006-ban elindította saját rádióműsorát, ezzel átvéve Howard Sterntől Amerika legirigyeltebb rádiós munkáját. Hiába, a sokoldalúság nem kis dolog.

A Van Halennel 2012-ben adták ki a kritika és a rajongók által is sikeresen fogadott, "A Different Kind Of Truth' című visszatérő albumot.

 

Boldog Születésnapot Dave!

 

David Lee Roth - Just Like Paradise

 

Címkék: 
David Lee Roth
Van Halen