Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Megbízható szigor a Vented bemutatkozó lemezén" - 'Cruelty And Corruption' lemezkritikaA Vented névre hallgató amerikai-magyar groove metal kollaboráció olyan zenészeket takar, mint Sean Zatorsky (Sinsaenum, Daath, ex-Chimaira) énekes, Austin D’Amond (DevilDriver, Bleed The Sky, ex-Chimaira) dobos, Simon C. Bondar (White Tiger, Sexual Education) billentyűs és sampleres, valamint Hájer Gergő (Omega Diatribe) dalszerző/gitáros/basszusgitáros.
 
A zenekar dobosa a 2021-es induláskor még Joey Jordison (ex-Slipknot/Vimic/Sinsaenum) volt, de a váratlan tragédia miatt Austin vette át a helyét. A korong december 16-án látott napvilágot a Metal.hu gondozásában és a Season Of Mist kiadónak köszönhetően elérhető Európában, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Kanadában egyaránt. 
 
A lemez sejtelmes intróját (I Am Death) követően a Flawless méregerős kezdésével be is indul szépen a Vented-gyalu 13 (+1) számon keresztül. A riffek hasítanak és tényleg azonnal beindul tőlük a headbang – koncerten ezekkel a témákkal tuti, hogy mindenkit földbe fog döngölni a csapat.
 
Nekem egyébként azok a dalok ragadtak be szinte azonnal a beépített lejátszómba, ahol Sean a dallamos hangját is erőteljesen használja. Ilyen például a The End Game, ahol az enyhén Slipknot jellegű refrén zseniális, a My Desire a lebegős refrénjével szintén, a Requiem For Myself is remek (itt az ének eleve dallamosan kezd), valamint a Vigil is könnyen a hallgatók kedvencévé válhat – ebben a dalban a váltások is kegyetlen jók egyébként –, a Zerɵ pedig nagyszerűen zárja le a lemezt.
 
 
Punkos gyűlöletbomba is akad az albumon Vitriolic címmel, ahol Gergő egy nagyon hangulatos szólót is elereszt a dal közepén.
 
Lassabban őrlő darabok is vannak a lemezen, mint például a The Darkness, a Self Destruct és a Withered. Ez utóbbiban Sean szinte mindent bevet a kelléktárából a szavalástól kezdődően a suttogáson át egészen a torokszaggató üvöltésig, de tiszta énektémát is hallhatunk tőle. A The Darkness balladisztikus levezetését pedig még akár tovább is hallgattam volna (akár egy önálló dal képében is), annyira jó. 
 
 
A zenészek érezhetően/hallhatóan urai hangszereiknek – Austin teljesítményét a doboknál külön is ki kell emelnem. Nem kis terhet vett a nyakába Joey halálát követően és tényleg hihetetlen, hogy milyen szuper témákat ütött fel a lemezre. A vendégzenészek teljesítménye is szépen simul az összképbe, Matt Szlachta (Broken Hope/ex-Chimaira) szólógitáron játszik az A New Trend című dalban, az In Question-ben pedig Dustin Lei Griboski (Arise In Chaos) vokálozik és Ahrue Luster (Lions At The Gate/ex-Machine Head/Ill Nino) szólógitározik. A digipak kiadáson egy bónusz dal is helyet kapott Final Hour címmel, ami még egyszer megmozgatja a nyakunkat a lemez legvégén.
 
 
A hangzásba nem lehet belekötni, úgy szól az album, mint az állat (a lemez producere egyébként a francia HK Krauss volt a Maintenon-i Vamacara Stúdióban). Az artwork is tetszetős és nem árul zsákbamacskát: lényegében azt a zenét hallod, amit a borítót látva elképzelsz magadnak.
 
Apró kritikaként viszont annyit hagy jegyezzek meg, hogy én egy picivel több dallamos éneket és gitárszólót még el tudtam volna viselni a dalokban, de természetesen így is bőven van potenciál az anyagban – tényleg hengerszerű az az élménycsomag, amit kapunk.
 
Kíváncsi vagyok, hogy innen merre vezet majd a Vented útja – én mindenesetre szorítok a csapatnak. Szerezzétek be a korongot, hallgassátok meg és legyünk nagyon büszkék Gergőre!
 
A ’Cruelty And Corruption’ album dallistája:
 
01. I Am Death
02. Flawless
03. The End Game
04. My Desire
05. Vitriolic
06. Requiem For Myself
07. Withered
08. A New Trend
09. The Darkness
10. Vigil
11. In Question
12. Self Destruct
13. Zerɵ
14. Final Hour (Bonus Track)
 
 
Gál Endre