Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Megvan az a képességem, hogy férfiként is tudok gondolkozni kolbász nélkül” – I’m Dorothy interjúAz egykori Dorothy egy ideje már új tagokkal és I’m Dorothy-ként tevékenykedik, de a banda énekesnője és basszusgitárosa azonban továbbra is Gere Dorottya, azaz DoDo, aki a névcsere és egyéb változások mellett mesélt a készülő új albumról, az őszi turnéról, és arról is, hogy miben más női és férfi zenésztársakkal dolgozni.
 
Rockbook: Két évvel ezelőtt a rockmagazinok attól voltak hangosak, hogy „vége a Dorothy” együttesnek, ma mégis ontjátok magatokból a dalokat. Volt benned a lányoktól való búcsú idején olyan érzés, hogy most ennek tényleg vége és ennyi volt?
 
DoDo: Mivel számomra nem ért véget se előtte, se eddig, ezért nehéz a válasz a kérdésre. Persze valahol vége lett, hiszen az a formáció megszűnt létezni.
 
Rockbook: Az új név (I’m Dorothy) úgy tűnik, mintha egy kicsit beszólás lenne a korábbi tagok felé, hogy tulajdonképpen Te vagy az együttes és nélkülük is tovább viszed. Sőt, néhány számod szövegben, címben és a klipben is mintha erre utalna. Jól érezzük ezt, vagy megmaradt a korábbi tagokkal is baráti viszony?
 
DoDo: Nem beszólás, és ilyen formában nem is vinnék tovább semmit jó érzéssel! Inkább kijelentés, és igaznak érzem magamban azt, ami mellett kitartottam egy ilyen igencsak nehéz helyzetben. A lányok élik a magánéletüket és más utakon járunk már, mivel nem köt össze egy cél, és nem vagyunk csapat, így igencsak kevés kommunikáció van köztünk, habár nem konfliktus miatt mentünk szét. Egyáltalán nem arról van szó, hogy én akartam lenni az együttes, hanem egyszerűen az lettem.
 
Egyébként 34 éve a hétköznapokban úgy mutatkozom be, hogy Dorottya vagyok, így hát nem áll távol tőlem a név sem. laugh
 
A dalok szövegeivel kapcsolatban meg természetesen az emberi kapcsolataim, tapasztalataim, élethelyzetem inspiráltak minket, mint minden előadót.
 
 
Rockbook: Az új dalok mintha durvábbak és keményebbek lennének a korábbiaknál – nem mintha azok túl lágyak lettek volna. Ezt az új hangzást és szövegvilágot a fiúknak köszönhetjük, vagy csak most tudsz kiteljesedni mellettük jobban és közösen egy ütősebb, erősebb számokat írni?
 
DoDo: Minden Dorothy lemeznél volt fejlődés, úgy érzem, és a számomra ötödiknél még nagyobbat szerettünk volna ugrani sok dologban. smiley Minden lemeznek megvolt a varázsa, korszaka, emlékei. Viszont ebben tudtam eddig a legjobban kiteljesedni. Varga Zolival a stúdióban ennyi év után már elég jól ismerjük egymást ahhoz, hogy egy húron tudjunk pendülni, és szemrebbenés nélkül bevallani, ha már WC-re kell menni a napi munka során. laugh
 
A srácokkal hamarosan megkezdjük a második lemez munkáit, amiben már sokkal többet tudunk együtt dolgozni. 
 
Rockbook: Nem sok hazai együttesnek van ilyen jellegű viszonyítási alapja, ezért kérdezem, hogy kikkel egyszerűbb együtt dolgozni egy új dalon vagy közösen koncertezni, csajokkal vagy pasikkal? Te magad kikkel jössz ki jobban?
 
DoDo: Haha! laugh Ez tényleg jó kérdés! Egész egyszerűen más. Merőben és kifejezetten más, nem is lehet összehasonlítani! Sok régi helyzet eszembe jut sokszor a fiúk kapcsán, amikor együtt vagyunk. Máshogy működik a két nem fejben. 
 
A nőknek és a férfiaknak is megvan az erősebb és a gyengébb oldaluk, de ez teljes mértékben egy általánosítás ugye, ami senkit sem érdekel, ha leírom, mert nem erről szólt a kérdésed. laugh Nekem régen általában nagyon sok fiú haverom volt és kevesebb barátnőm, mert eleve fiús lány voltam, és annak is tartom magam a mai napig. Szerintem megvan az a képességem, hogy férfiként is tudok gondolkozni kolbász nélkül. laugh
 
Szerettem a lányokkal is zenélni és a fiúkkal is, de másfajta érzéseket hoz! smiley
 
 
Rockbook: Ott voltunk annak idején egy szegedi koncerten, amikor még a csajokkal léptetek fel és egy dal végén nagy összenézést követően mondtátok el, hogy ez volt az első alkalom, amikor az adott számot hiba nélkül el tudtad énekelni. Azóta is vannak ilyen szövegmegcsúszásaid, kihagyásaid a koncerteken vagy már „kinőtted” az ilyen teljesen természetes bakikat? Van esetleg olyan emlékezetes koncertélményed (akár pozitív, akár negatív) ami több, volt egy ilyen apró szöveg kihagyásnál?
 
DoDo: Hát most jót nevettem, mert nem emlékszem rá, de abszolút rám vall! laugh Habár elég régen lehetett, úgy sejtem. Peeersze, szoktam néha rontani, nem is titkolom ezt a hibámat. Előfordul, illetve szövegmentes részeket tartalmazhat a koncert olykor egy-két sor alkalmával! laugh
 
Hát, ha példáról van szó, akkor volt már, hogy teszteltem a közönséget és megkérdeztem a dal közben, ők mennyire tudják a szövegeket. (hehe)
 
Ezúton is kérem, aki jön koncertre, felkészülten álljon előttem, és ne mást tátogjon, ha a kérdés adott! laugh
 
Rockbook: A Fejjel lefelé című albumon megjelent egy Presser feldolgozás is (Egy életen át kell játszani). Terveztek még ilyen feldolgozásokat? Egyáltalán hogyan fogadta a közönség?
 
DoDo: A legújabb Legyen X című lemezen is van egy feldolgozás, ami eredetileg egy felkérés volt a Feró 75 albumra, de feltettük mi is az új korongra, mert ez volt, amiben egyedül voltam először, ráadásul az egyik kedvenc témám még mindig. Óriási erőt adott számomra egy új lendülethez. smiley
 
Rockbook: Az egyik legismertebb/legnépszerűbb dalotok a Lélekevő, amelyből készült „light” verzió is (még a Dorothy-val). Terveztek esetleg unplugged koncertet a közeljövőben, esetleg más akusztikus számot várhatunk még tőletek?
 
DoDo: Egyelőre akusztikus koncert tervünk nincsen, habár régen is volt szó róla többször. Az, hogy a második lemezen lesz-e, még nem tudhatjuk előre.
 
Rockbook: Most, hogy már fel lehet lélegezni a covid időszak alól, hogy látod, lehet ugyanott folytatni mindent, ahol abbamaradt? A koncertek, fesztiválok ugyanolyan hangulatban telnek? Te újra önmagadra találtál, hogy megmutathatjátok magatokat ismét?
 
DoDo: A fesztiválszezon valami csodaszerű volt. Évek óta nem láttam ilyen jó közönséget és ennyi embert a koncerteken. Jó volt látni, hogy újraéledt sok minden már idén.
 
Most újabb kérdések merülnek fel a világban, és a covid lehet, hogy csak egy előzménye volt a dolgoknak. De ne is menjünk bele, mert szerintem minden zenész szeretne már kicsit megnyugodni, és várja az őszi klubturnékat minden jót remélve. smiley
 
 
Rockbook: A korábbi és a mostani számok között is sok párkapcsolati témát dolgoztok fel, a megcsalástól a szakításon át a szerelem számos érzelmi skálájáig. Ezeket a dalokat saját tapasztalatból meríted?
 
DoDo: Most elárulok egy óriási titkot Neked/Nektek: Az idén megjelent Legyen X lemezen a Kidobós dalon kívül nincs egy darab szerelmes dal sem! Illetve az sem épp egy fájdalmat tartalmazó tétel. smiley Just cső van! Ezek a dalok saját és általános tapasztalatok, amikkel bárki tud azonosulni.
 
Rockbook: És ha már férfiak; Hogyan állsz a rajongói rockerek hadához? Sok rajongói levelet kapsz? Kaptál már házassági ajánlatot? Hogy kezeled őket?
 
DoDo: Igen, szoktam kapni kedves üzeneteket nem nőneműektől! Végül is kaptam házassági ajánlatot is, de úgy érzem, megalapozatlan kérések ezek, hiszen ha ismernének, nem biztos, hogy akarnák. laugh Viccelek is, meg nem is. Nyilván jól esnek ezek a dolgok, ha ízlésesen vannak papírra vetve, de vannak saját szabályaim ezzel kapcsolatban. smiley
 
Rockbook: A weboldalatok egy ideje nem elérhető, akárcsak a korábbi Facebook oldalatok sem. Van valami oka, hogy lelőttétek ezeket vagy csak az új felállás miatt történt mindez?
 
DoDo: A weboldalt már egy ideje nem fejlesztettük, és manapság szerintem már nem is igazán érdekli az embereket az ilyesmi. A régi Facebook oldalunk meg nem szűnt meg, csak átalakult!
 
Rockbook: Inkább a közösségi médiában vagytok aktívabbak? 
 
DoDo: Igen, igyekszünk ott megosztani az információkat. (Facebook oldal itt
 
Rockbook: Rajongóitok hol találkozhatnak veletek az őszi turnén? Van valami nagy buli a láthatárom, amit már alig vártok?
 
Dodo: Az őszt a Down For Whatever zenekar társaságban töltjük egy 9 állomásos turné keretein belül, de minden koncerten három zenekart tudtok megtekinteni. Ráadásul izgalmas lesz, mert 5 vendégzenekar fog jönni, és váltják egymást az állomásokon. Az eseményeket a Facebook oldalainkon találjátok meg. Mindenhova ezerrel készülünk, és szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! 
 
Az állomások alatt Pécs, Szombathely, Debrecen, Székesfehérvár, Gödöllő, Törökszentmiklós, Kecskemét, Győr városokba látogatunk el, és egy óriási Szilveszteri bulival zárunk Budapesten, a Barba Negra klubban!
 
 
GG