Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A metál jól illik az átlag finn gondolkodáshoz" - Adamantra interjúOlyan mázlink van, hogy sikerült fölvenni a személyes kapcsolatot az Adamantra bőgősével Jukka Hofrénnal, akin keresztül lezsíroztunk velük egy interjút. Kérdéseinkre a progresszív metál csapat gitárosa, Panu Kiskola felelt készséggel.

D.R.: - Furának tűnhet a kérdés, de régóta gondolkozom ezen, és talán mindnyájan tanulhatunk belőle valamit: Miként lehetséges, hogy a mindössze 5 és fél milliós Finnország kb. két évtized alatt a világ egyik vezető "metál nemzetévé" lépett elő? Mi történt? Zeneoktató programok? Médiatámogatás? Vagy egyszerűen a metál fanok kitartó lelkesedése?


Panu Kiskola: - A rock és metál muzsika alighanem olyan valami, ami jól illik az átlag finn gondolkodáshoz és magatartáshoz - őszinte, lényegre törő, erőteljes és gyakran egy kicsit borongós is talán. Ezért elég komoly metál élet van errefelé, sok együttessel és zenésszel. Add ehhez a keverékhez a hosszú és sötét téli időszakot, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy az ember a négy fal között átadja magát a gyakorlásnak, egyénileg a hangszeren, a bandával közösen, dalokat írva, és nagyjából ennyi... Szerintem ez olyasvalami, ami teljesen szervesen fejlődött, kevés tényleges külső támogatással...

D.R.: - Még 2004-ben egy ígéretes finn csapat, a Bride Adorned kiadott egy lemezt "Blessed Stillness?" címmel. Ez komoly SymphonyX hatásokat mutató szimfonikus progresszív metál album volt nagyon gazdag hangszereléssel. A banda gerincét olyan muzsikusok alkották, akik később az Adamantrát is életre hívták. Mi történt a Bride Adorneddal és miért alapítottatok új együttest?

Panu Kiskola: - Ha most meghallgatjuk azt a 2004-es albumot, még mindig dögösnek és megkapónak tűnik. Ugyanakkor bizonyos mértékig úgy érzem, hogy elvakított bennünket a becsvágy, és azzal az anyaggal túlzásokba estünk. A kritikusok nagyon jól fogadták a lemezt, de túl nagy kihívást jelentett, hogy egy ilyen muzsikával szélesebb hallgatóságot vagy kereskedelmileg mérhető sikert szerezzünk magunknak. A megjelenés után többen közülünk más bandákra és projektekre koncentráltak. Egy ponton azután Jukka (a bőgősünk) kiötlötte, hogy alakítsunk egy új együttest, és ez lett az Adamantra. A Bride Adornedhoz képest a nagyszabású hangképet leegyszerűsítettük, hangsúlyosabb szerepet kapott a ritmus szekció, és a szerzeményeink dallamosabbak, könnyebben hozzáférhetők lettek.

D.R.: - Emlékszem, amikor 1995-ben a SymphonyX kiadta a "The Damnation Game" című lemezét, az olyan volt mint valami kinyilatkoztatás! Egy új metál műfaj született akkor (persze nem előzmények nélkül, mint pl. elsősorban Yngwie J. Malmsteen). Hatással voltak rátok ezek a zenék, vagy pl. a hozzátok hasonlóan finn Stratovarius és Kenziner?

Panu Kiskola: - Ami a SymphonyX-et illeti, mi először a "The Divine Wings Of Tragedy"-vel ismertük meg őket, és azt gondoltuk, hogy eszméletlenül menő muzsika! Volt valami friss és lebilincselő azokban az intelligens akkordváltásokban és dallamokban, amelyek azelőtt lényegében ismeretlenek voltak a dallamos metál közegben, s ehhez még hozzájött a sok klasszikus hatás és a hagyományosabb metál keménysége! És persze mi mindnyájan sokat hallgattuk Malmsteent, a Stratovariust, a Helloweent stb. Jarno Keskinen (a Kenziner gitárosa) is letett valamit az asztalra az olyan technikák hiperdallamos alkalmazásával, mint a húrkihagyás (string skipping), ami sok gitáros kezében egyszerűen csak úgy szól, mint valami metronómos gyakorlási módszer. A "From Last Haven" című Bride Adorned dalban egyértelműen kihallani Jarno hatását a gitár-szinti uniszónó szekvenciában.

D.R.: - Bemutatkozó lemezetek, a "Revival" 2009-ben jött ki, ami nagyon erős évnek bizonyult olyan megjelenésekkel, mint a Dream Theater, Adagio, DGM, Thunderstone stb. Az album mégis följutott az évi top 10-es listámra! Úgy ítélem, hogy művészileg, zeneileg nagy sikerként könyvelhetitek el azt a lemezt, de vajon sikeres volt-e, nos, kereskedelmileg? És a kritikusok vajon jól fogadták-e?

 

Panu Kiskola: - Igen, a kritikai visszhangok nagyon pozitívak voltak és mi is nagyon szeretjük azt a lemezt. A "Revival" dalai ma is helyet kapnak a koncertjeink szettlistáján. Sajnos az akkori kiadónknak nem sikerült Finnországon kívül megjelentetni, forgalmazni, ami elég lehangoló volt és a "kereskedelmi" lehetőségeket is nagy mértékben behatárolta.

 D.R.: - Miért kellett 5 hosszú évet várni a folytatásra? Egy ideig úgy tűnt, hogy Michael Henneken (ex-Silent Voices) lesz az új frontember nálatok, de végül az új anyagot a régi énekesetekkel, Tuomas Nieminennel készítettétek el. Mi történt?

Panu Kiskola: - Most visszatekintve látjuk csak igazán, hogy mindnyájunk számára milyen mozgalmasak voltak azok az évek a "Revival" és "Act II: Silent Narratives" között. Sokan apukák lettünk (van, aki már másodjára!), részt vettünk más bandákban és projektekben, de a "civil" foglalkozásaink is lekötöttek minket. Tuomas egy időre kilépett a bandából és próbálkoztunk pár énekessel, de egy ponton rájöttünk, hogy ide Tuomas kell ahhoz, hogy minden a helyére kerüljön. Amikor visszajött, gyorsan és könnyedén befejeztük a munkálatokat. Meggyőződésem, hogy a lemez megérte a sok várakozást!

D.R.: - Elég sok recenziót olvastam az "Act II: Silent Narratives"-ről, és többen megjegyezték, hogy merész húzás volt egy közel 20 perces, nagyszabású "opusszal" kezdeni, amikor az ilyen hosszabb lélegzetvételű, összetett szerzeményeket általában a lemez végén szokás szerepeltetni. Miért határoztatok úgy, hogy a "Lionheart" lesz a kezdő nóta?

Panu Kiskola: - Jukka (a bőgősünk) már egy ideje játszadozott a gondolattal, hogy a "Lionheart"-ot kellene legelőlre tenni. A banda többi tagját is nehéz volt erre rávenni, de megvan a maga értelme: zeneileg onnan indul, ahol az "Ungiven", a "Revival" album záró nótája befejezte. Ugyanaz az akusztikus téma bukkan föl újra, és ez persze egészen ritka. Ráadásul erre a "furcsaságra" talán fölkapják az emberek a fejüket.

D.R.: - Az új CD már egy másik kiadónál, a Power Prog Recordsnál jelent meg, akik remélhetőleg jobb promócióval és forgalmazással tudnak segíteni benneteket. Úgy döntöttetek (hasonlóan más bandákhoz, mint pl. a Spock's Beard), hogy a rajongók támogatását kéritek a lemez elkészítéséhez. A rajongók előrendelhették a lemezt különböző "csomagokban" (zenekaros pólóval megspékelve stb.). Vajon ez lenne a megjelenések pénzügyi hátterének megteremtéséhez vezető "üdvözítő" út a jövőben?

Panu Kiskola: - Jelenleg így állunk. Ez van, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar megváltozna a helyzet. A digitális "forradalommal" elapadtak az anyagi források és a hagyományos kiadók szerepe is jelentősen lecsökkent. Ennek azért van egy jó oldala is, hiszen ezzel egyúttal nő a művészi szabadság is.

D.R.: - Terveztek turnézni a lemezzel, talán egy közös koncertsorozat keretében a Kenzinerrel? ;-) Ha igen, eljöttök-e hozzánk Magyarországra?

Panu Kiskola: - Egy közös koncert a Kenzinerrel Magyarországon, eszméletlen jól hangzik! Elméletben legalábbis tökéletes! :) Otthon, Finnországban persze elmegyünk az összes szokásos helyre, és egy külföldi turné lehetőségét is gyakran fontolgatjuk. Reméljük, ez hamarosan megvalósulhat; a koncerteket mindnyájan nagyon élvezzük.

Forrás: Dionysos Rising

Címkék: 
Adamantra