Bejelentkezés

x
Search & Filters

Minden idők legjobb space rock albumai

A space rock nehezen befogadható műfaj, amelynek hallgatása komoly odafigyelést igényel az összetett, progresszív dallamok, a gyakran bonyolult szövegek és a pszichedelikus hatások miatt. Bár a műfaj gyökerei egészen az 50-es évekig nyúlnak vissza, a fénykora egyértelműen a 60-as, 70-es évekre tehető és az Ultimate-Guitar is ebből az időszakból szedte össze a szerintük hét legjobb space rock albumot.
 
1. Joe Meek - I Hear a New World (1960): a Joe Meek a műfaj egyik korai gyöngyszeme, egy zseniális konceptalbum az időutazásról. A hangzás ugyan inkább popos, mint rockos, de így is érdemes adnunk neki egy esélyt, mert igazi zenei csemegével van dolgunk.
 
 
 
2. Pink Floyd - A Saucerful of Secrets (1968): a Pink Floyd-ot ugyan nem lehet egyértelműen csak space rockként aposztrofálni, de az kétségtelen, hogy nagy hatással voltak a műfajra, különösen második albumukkal, amelyen olyan dalok szerepelnek, mint a Let There Be More Light, a Remember a Day és a Set the Controls for the Heart of the Sun.
 

 
 
3. Amon Düül II – Phallus Dei (1969): a space rock Németországban is megjelent, sőt, az Amon Düül II tagjai talán mindenkinél összetettebb és bonyolultabb témákat hoztak össze. A Phallus Dei az egyik legnehezebben hallgatható album a listán az absztrakt dallamok és a furcsa ének miatt, de aki nyitott a kicsit elvontabb dolgokra, garantáltan különleges élménnyel gazdagodik majd.
 
 
 
4. Nektar – Journey to the Centre of the Eye (1971): a német származású, de brit bázisú Nektar 1971-es albuma egy különleges és bizarr rockopera egy űrhajósról, aki idegenek fogságába esik a Szaturnuszra vezető útja során, az űrlények pedig olyan szteroidot adnak neki, amelytől nagy bölcsességre tesz szert.
 
 
 
5. Hawkwind – Space Ritual (1973): a Pink Floyd lefektette az alapokat, a Hawkwind pedig új szintre emelte azokat. Sokan csak amiatt ismerik a zenekart, hogy itt játszott Lemmy a Motörhead előtt, de a Hawkwind valójában nagyon is sokat tett a rock és metal fejlődéséért, aminek ékes bizonyítéka az 1973-ban megjelent dupla koncertalbumuk.
 

 
 
6. Gong - You (1974): a költőként is aktív ausztrál Daevid Allen és társai művészi szövegekkel ötvözték a jazzes, progresszív hatásokat sem nélkülöző teljesen egyedi hangzásukat, amelyre sokan felkapták a fejüket. A You-n található a zenekar legismertebb és legnagyobb hatású dala, a Master Builder is.
 

 
 
7. Eloy –Silent Cries and Mighty Echoes (1979): az Eloy ugyan nem tartozott sem az újítók, sem az úttörők közé, igazán minőségi dalokat írtak és remekül értettek a hangulat felépítéséhez, ami remekül tetten érhető 1979-ben megjelent albumukon is.