Bejelentkezés

x
Search & Filters

"Nagyzenekaros kitérő után ismét a duplázóra lépve" - Blind Guardian: 'The God Machine' lemezkritika



A Blind Guardian ez év szeptemberében jelentette meg tizenkettedik nagylemezét The God Machine címmel. Az ezt megelőző nagyzenekaros album különleges jellegéből is adódóan kissé megosztóra sikeredett, pedig az egy jó lemez (kiemelkedőnek azért nem nevezném), csak a helyén kell tudni kezelni és a megfelelő hangulatban hallgatni.
 
Az új albumnak viszont már a Deliver Us From Evil című nyitódalában is elég rendesen rálép a zenekar a duplázóra és felcsendülnek a már ismerős dallammenetek a germán csapat keze alól. Kétségtelenül erős kezdés, jól megadja a lemez alaphangulatát.
 
A másodikként érkező Damnation egy lassú, szinte Slayer jellegű bontogatással indul, amelyet követően ismét egy dallamos power bombát kapunk, ahol a refrén is kifejezetten jól sikerült.
 
A hármas Secrets Of The American Gods sejtelmes kezdése egy középtempós dalban folytatódik rengeteg vokállal és billentyűs díszítéssel, remek gitárszólókkal, egy-két helyen a Nightwish munkásságát is megidézve.
 
A Violent Shadows képében egy újabb kétlábgépes power bomba érkezik pofás riffekkel és ökölrázós refrénnel. 
 
 
A Life Beyond The Spheres a már eleve ígéretes kezdést követően egy tanítani való módon építkező dallá terebélyesedik – bár véleményem szerint akad itt egy-két felesleges téma, amit nyugodtan elhagyhatott volna a csapat, mert csak a dal lendületét törik meg vele.
 
Az Architects Of Doom vészjósló témával nyit, majd itt is beindul a már jól ismert BG-gyalu, mely csupán a sajnos nem túl karakteres refrén alatt lassul be valamennyire.
 
A Let It Be No More a lemez power balladája és Hansi nagyon kifejezően énekel benne, viszont maga a dal kissé jellegtelenre sikeredett.
 
A Blood Of The Elves viszont ismét rendesen aprít, szinte az ember arcába robban a kezdés és a dalt a későbbiek folyamán is remek váltásokkal pakolták tele.
 
 
Az album normál kiadásának záró tétele a Destiny címet viseli és itt is lassabb részek váltakoznak a gyorsabb témákkal, egy-két helyen szinte musicales jelleget öltve, ami eddig sem állt távol német barátainktól.
 
Az earbook kiadás első lemezének végén három dal különböző verzióit/mixeit hallgathatjuk meg – ezek igazság szerint sok újat nem adnak hozzá az eredeti verziókhoz, érdekességnek viszont megteszik. A második lemezen pedig a lemez kilenc dala található instrumentális verzióban.
 
 
A hangzás természetesen fantasztikus, minden hangszert jól lehet hallani és az artwork is szenzációs. A kétlemezes earbook kiadás egészen egyszerűen szemet gyönyörködtető, öröm kézbe venni, tényleg. 
 
Nekem az egyetlen problémám magukkal a dalokkal akad. Sok esetben nem érzem őket eléggé erősnek vagy karakteresnek. Tisztességes iparosmunka az album, remek hangszerkezeléssel és bombasztikus hangzással, de hiányoznak a kiemelkedő dalok. Olyan dalok, amik például a Somewhere/Imaginations/Nightfall mesterhármason sorakoznak, és amely lemezeknek minden egyes rajongó gyűjteményében ott a helye. Ha nem ismered a zenekart, akkor a fenti három albumot ajánlanám beugrónak.
 
A ’The God Machine’ album dallistája:
 
CD 1:
 
01. Deliver Us From Evil
02. Damnation
03. Secrets Of The American Gods
04. Violent Shadows
05. Life Beyond The Spheres
06. Architects Of Doom
07. Let It Be No More
08. Blood Of The Elves
09. Destiny
10. Life Beyond The Spheres (Cyber Mix)
11. Destiny (Lead Guitar Version)
12. Let It Be No More (Heavy Vocals)
 
CD 2:
 
01. Deliver Us From Evil (Instrumental)
02. Damnation (Instrumental)
03. Secrets Of The American Gods (Instrumental)
04. Violent Shadows (Instrumental)
05. Life Beyond The Spheres (Instrumental)
06. Architects Of Doom (Instrumental)
07. Let It Be No More (Instrumental)
08. Blood Of The Elves (Instrumental)
09. Destiny (Instrumental)
 
 
Gál Endre