Bejelentkezés

x
Search & Filters

Neil Young & Crazy Horse: 'Way Down in the Rust Bucket' lemezkritikaA kanadai születésű gitáros zseniről nekem két, aranyos dolog ugrik be: az arany szív és az arany kéz. Az egyiket talán felesleges magyaráznom, hiszen sokan emlékezhettek rá, hogy a Heart of Gold az első jelentős, saját slágerei közé tartozik - 1972-ből.
 
A másik megjegyzést arra értem, hogy ami zenei irányzathoz hozzá bírt nyúlni, az kb. mind arannyá változott a keze alatt. A sokoldalúságát remekül példázza, hogy a Wikipédia róla szóló fejezete kereken tíz műfajt említ a működése kapcsán. Érdekesség, hogy őt tartják a grunge egyik ős-öregapjának, de akadtak pszichedelikus rock- és experimentális megnyilvánulásai is.
 
 
Ne felejtsük el, hogy 1945-ös születésű csókáról van szó, aki az aktuális, vokál-centrikus együttesével (Crosby, Stills, Nash & Young) Woodstockot is megjárta, tudjuk jól: 1969-ben.
 
Jelen írás tárgyát képező, dupla CD-n 2021-ben először publikált koncert sokkal korábban, 1990. november 13-án zajlott, Santa Cruzban. Termékeny szerző és előadó lévén, az akkor friss Ragged Glory című lemezét promotálta (hat szám erejéig, a tízből). Mit ad Isten, a Rolling Stone magazin Young munkái közül éppen a Ragged Glory-t sorolta be 2020-ban az első ötven grunge album közé! Naná, hogy ennél a pontnál figyel be igazán ez a koncertlemez! Kiegészítve azzal az aprósággal, hogy a grunge kapcsán ezúttal alighanem tágabban kell értelmezni a stílus mibenlétét, magyarán: el kell vonatkoztatni valamelyest a Nirvanától és a hasonló kaliberű ifjoncok muzsikájától.
 
 
Mivel kanonizált „tankönyv” nem áll rendelkezésünkre, ezért a legnagyobb tanítónkhoz, Mr. Internethez fordultam. Szerinte „a hangzásról általánosan elmondható a gitár vezető szerepe a dalokban, az erős torzítást alkalmazó hangszerek, illetve a mély hangok és akkordok használata. A klasszikus grunge-dalok hangulata általában nyomott és feszült, függetlenül attól, hogy mind gyors és mind lassú, vontatott dalok is jellemzik a műfajt. Ezt tetőzi a grunge-dalok sajátos szövegezése, mely tömör mondatairól és szókimondó, sokszor kifejezetten polgárpukkasztó szóhasználatáról híresült el.”
 
Mindezek fénytörésében a a Ragged Glory után (amely a Rolling Stone döntése előtt fejet hajtva, még inkább a szívembe lopta magát) hallgatva meg a Way Down in the Rust Bucket-et, arra jutottam, hogy akkor bizony country grunge-nak is léteznie kell! Mindkét lemez nyitánya ugyanis ugyanaz a laza szám: a Country Home, amely erőteljesen rángat el ebbe az irányba. (Figyeljetek csak – egyelőre - a szám közbeni, bekategóriázhatatlan szólókra!) És hol van még a buli vége? Lehet hát tovább élvezkedni a muzsikán, különös tekintettel persze a gitár-játékra, kivált a Ragged Glory dalaiban. Tudom, illene, de hadd ne soroljam fel azokat! Legyen egy értelmes, fakultatív házi feladatotok is végre! Mellettük amúgy pl. a Danger Bird-öt is ajánlom, vészmadár-mentes rácsodálkozásra! Használjuk ki alaposan ezeket az immár maradandóvá vált idő-pillanatokat! 
 
 
Belátom: az élő megszólalás kevéssé grunge-os, mint az említett stúdióalbum (hiszen itt bővebb a repertoár, meg hosszabbak a kivezetések is, ugye), ám az biztos, hogy a Way Down in the Rust Bucket a Neil Young nevű, nálunk nem feltétlenül a számára megfelelő magasságú polcon elhelyezett rock-gitáristen legszínesebb koncertlemezei közül való. Miért, miért. Mert formabontón invenciózus, mégis érzelemgazdag a fickó játéka olyannyira, hogy annak minősége szinte csak rá jellemző.
 
 
Figyelem! Mindkét korong több mint egy órányi muzsikát (benne nyomokban grunge-ot) tartalmaz, ami ritkaság-számba megy manapság. Megéri hát a pénzét ez a kiadvány, csakúgy, mint annak vagány, felettébb innovatív előadója.
 
A Neil Young & Crazy Horse: 'Way Down in the Rust Bucket' dallistája:
 
01. Country Home 
02. Surfer Joe and Moe the Sleaze 
03. Love to Burn 
04. Days That Used to Be 
05. Bite the Bullet 
06. Cinnamon Girl 
07. Farmer John 
08. Over and Over 
09. Danger Bird 
10. Don’t Cry No Tears 
11. Sedan Delivery 
12. Roll Another Number (For the Road) 
13. Fuckin’ Up 
14. T-Bone 
15. Homegrown 
16. Mansion on the Hill 
17. Like a Hurricane 
18. Love and Only Love 
19. Cortez the Killer 
 
 
Olasz