Bejelentkezés

x
Search & Filters

QSS - 30 évesek a legendás magyar punk banda, Magyar Rádió stúdiójában illegálisan felvett dalai

Harminc évvel ezelőtt, valamikor 1984. január végén vagy február elején vettük fel illegálisan, a QSS-sal a Magyar Rádió egyik stúdiójában hét számunkat. 1984 a legsötétebb Kádár-korszak volt. A Kremlben hullaszagú pártfőtitkárok adták egymásnak a kilincset, nálunk Kádár János a rózsadombi villájában tyúkokat tenyésztett. Állítólag esténként a személyi testőrei terelték be a baromfiakat az ólba. Azért tartott tyúkokat, mert attól félt, hogy bármikor kitörhet a nukleáris világháború, és nem szerette volna, ha reggelire nincs rántotta.

A zenekar egyik tagja személyesen ismert egy stúdióst a rádiónál, aki négyezer-ötszáz forintért elvállalta, hogy egy éjszaka a rendelkezésünkre áll egy kollégájával. Akkoriban ez egy jobb havi fizetés volt. Egy péntekről szombatra virradó éjjel bevonultunk teljes felszereléssel a Bródy Sándor utcai épület hátsó kapuján. A portásnak azért be kellett diktálni a zenekar nevét. Azt mondtuk, hogy mi vagyunk a Hóvirág együttes, és minden meg van beszélve.

Azért szántuk el magunkat a felvételre, mert Tóthot behívták katonának, és nagyon úgy tűnt, hogy jó darabig nem lépünk fel sehol. Az első koncertünkre az előző év decemberének elején került volna sor a Rádayban. Az akkor szokásos módon minimum hat formációt szerveztek be egyetlen estére, aminek a fele punk volt, a másik fele meg skin. Zenekarnevekre már nem emlékszem, csak arra, hogy igen feszült volt a légkör. A skinek nagyon csúnyán méregették a punkokat, és viszont, elég volt egy rossz mozdulat, hogy kirobbanjon a verekedés.

Ez sem váratott magára sokáig, ugyanis épp a büfében álltunk sorba sörért, amikor meghallottuk, hogy az előző zenekar abbahagyta. Ez egyben azt is jelentette, hogy mi jövünk, ezért Dezső, a gitáros nagy lendületet vett, és elindult a terem felé. Nem vette észre, hogy véletlenül fellökte Szappanos nőjét. Az azóta jazzvirtuóz basszusgitárossá lett Szappanos György akkoriban a Mosoiban játszott, és brutál skinhead volt. Ők valami okból felfüggesztettel megúszták azt a persorozatot, melynek keretében a CPG-t letöltendő két évre ítélték államellenes izgatás miatt. De azért Szappanos is eltöltött néhány hetet előzetesben, ahol állítólag fekvőtámaszozással töltötte az idejét.

 


Hátulról elkapta Dezsőt, és úgy megsorozta, hogy Dezső vérző fejjel menekült előle a vécébe. Szappanos ordítva rohant utána. Azt ordította, hogy megöli. Dezső bemenekült egy fülkébe, és belülről húzta, Szappanos meg kívülről rángatta, míg a Mosoi dobosa, az egyébként sok más hangszeren is jól játszó, kiváló énekes és muzikális lélek, a kétméteres, százkilós Ványi Tamás rá nem zuhant Szappanosra, és le nem fogta. Nem hiányzott nekik a felfüggesztett büntetésükhöz egy súlyos testi sértéssel végződő balhé.

Miután ők ketten távoztak a vécéből, Dezső is előmerészkedett, lemosta képét, de akkor már lekéstük a fellépést, mert a következő zenekar hangolt a színpadon. Ennyi volt a QSS első koncertje, ezért inkább stúdióba vonultunk, mert ott legalább nem kellett verekedni.

A basszus vonalból szólt, úgyhogy a hangzása eléggé hatvanas évekre sikeredett, a gitár meg a dob viszont meglepően erőteljes. Az eltelt húsz-harminc év alatt a kazettáról kazettára történt másolás során egyre gyorsabb lett a tempó, és a hangmagasság is emelkedett. A D-ben induló Hazám-ra csak E-ben lehetett végül rájátszani, a hangom pedig, ami amúgy is idétlenül rikácsol, a többszörösen átmásolt felvételen egy falzett operaária rossz paródiája lett.

Közben valaki feltette a youtube-ra ennek a stúdiófelvételnek egy korábbi másolatát. Ezen is gyorsabb a tempó az eredetinél, de csak félhanggal vagyunk magasabbak.
 


A többiek egyszerre játszották fel a dobot, basszust és gitárt. Az ének, a gitárszólók és a kórusok maradtak a végére. Rettenetesen unatkoztam. Tölthettem volna az időt azzal, hogy megtanulom legalább a saját szövegeimet, mert még a Ráday-koncerten sem tudtam volna hibátlanul elordítozni őket, de inkább vodkázni kezdtem a vécében. Emlékszem, a vécé ablaka a Szentkirályi utcára nyílt, és nagy örömmel töltött el, hogy sikerült elrejtenem az üveget a többiek elől.

Aztán persze gyanús lettem nekik, és követtek a vécére, elkobozták és elrejtették az italt. Én következtem az énekkel. Akkoriban még néhány szövegnek csak egy korai változata volt meg, amit azóta többszörösen átírtam, úgyhogy egyiket sem tudnám már elmondani. Nem kár értük.

A Hazámból csak az intro maradt meg:
 
Azt mondják, hogy legyek kicsit
Büszkébb magunkra
De én utálom a fajtámat
És büdös a munka

A többi így hangzott:

azt is mondták, megfizetnek
lesz több fejadag
olyan magas polcra tesznek
nem ér el a szag

mégsem tanultam meg, hogy mi
az előírt modor
nem tudtam nem fintorogni
elárult az orr

itt ragadtam pont középen
jobb volt kint és lent
büdös van a sötétben
(és) megőrjít a csend

szónokolnak karhatalmak
hányinger a szó
legközépen trónol, hallgat
úrfejű disznó

Most így néz ki:

Kínlódásunk improduktív
Reterátunk retrográd
Velünk pusztul, ami pusztít
S rosszabb híján megy tovább

Megy tovább a balsorsjáték
Kocka-tánca könnyedén
Megkopasztja, kit régen tép
Rágódhasson végzetén

Szorongunk itt fél fenékkel
Mindig kint és lent
Büdös van a sötétben
S megőrjít a csend

Anyagcsere-zavarunkat
Új elmélet magyarázza
Vezényszóra ürítünk az
Össznemzeti latrinára.

 

Qss - Hazám

 


Annyi bizonyos, hogy egyikkel sem lett volna esélyünk besétálni a Magyar Rádió vagy a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat főbejáratán.

Az összes QSS dalszöveg az alábbi linken megtalálható: http://barangoqss.blog.hu/

Nekiálltam ordítozni, és amikor visszahívtak a kontrolszobába, nem hittem el, és hogy ennyire ronda a hangom. Mondták, hogy ne törődjek vele, ez csak punk, ki nem szarja le. Na jó, gondoltam, leszarom.

 

Hosszas könyörgés után elővették a vodkát, és kaptam még egy kortyot, miközben a gitárszólókat játszotta fel a Dezső. Aztán bevonultunk a kórusokat felénekelni. A „Nem veszünk be több dumát / Nem vernek még egyszer át” refrént Dezső háromszor vagy négyszer is úgy énekelte, hogy „nem vernek meg még egyszer”. Szappanos ütései nem múltak el nyomtalanul.

 

Akik követni szeretnék Barangó írásait azok itt megtehetik.

 

Barangó
 

Címkék: 
QSS
Barangó