Bejelentkezés

x
Search & Filters

SicamBRia - "Ahová én tartozom ott nincs kampány, sem pártgyűlés" (interjú)

Sicambria ősi pontja a földnek. Ez a hely volt Attila városa, és Árpád Vezér is itt rendezkedett be. A szentesi/debreceni SicamBRia zenekar is  e-név erejével alapította meg szellemi erődjét, és innen próbálnak utat mutatni minden jó zenét kedvelő barátaiknak.

 

Rockbook: - Akkor talán kezdjük is az elején! Mikor és hol alakult a zenekar? Kérnénk egy rövid bemutatkozást!

Tóth Józsi: - A zenekar 2011-ben alakult, Szentesen.  Volt már előzőleg közös zenei projektünk, annak lezárása után kezdtünk el Sicambria néven nótákat írni. Amint azt a bevezetőben is leírtad, számunkra fontos a tartalom, de a rockzenében nevelkedtünk, számomra óriási erő és adrenalin löket a gitárok szakítása és a dob lüktetése. Ez egy igazi lendület, amit egyszer az életében mindenkinek éreznie kellett. Aki még nem élte át, látogasson rock koncertekre.

Füsti Molnár István: - Szakító gitár, lüktető dob, szárnyaló ének. Mi kell még? Basszusgitár! Naná! Nagy izgalom és várakozás van bennem minden próba vagy koncert előtt. Igazán élvezetes számomra a közös zenélés úgy technikailag, mint szellemileg.

Rockbook: - Mivel énekesetek, Tóth Józsi debreceni illetőségű, a csapat többi tagja pedig szentesi, így vélhetően nem egyszerű összeegyeztetni a próbákat. Mennyire hátráltat benneteket a több, mint 200 km-es távolság?

Tóth Józsi: - A távolságnak van előnye és hátránya is. A távolság szépít! A mai technika (internet) megkönnyíti a dalok megírását, e-mail-ben tologatjuk a témákat, a szövegeket. Általában mire jövök Szentesre, már nagyjából összeállnak a dolgok. Ami pedig az összeegyeztetést illeti, előbb volt barátság, utána lett zenekar. Én, ha jövök, haza jövök, azokhoz az emberekhez, akik nagyon közel állnak hozzám. Úgy gondolom jelenleg ez a távolság nem hátrány, tartható állapot, mellesleg a két és fél órás kocsikázás alatt nagyon jól tudok gyakorolni.

Füsti Molnár István: - Nem hátráltat bennünket semmi! Próbából nyilván soha nem elég, de mindenkinek megvan a saját tempója, magánélete, amihez alkalmazkodni kell. A SicamBRia a mi közös életünk, barátságunk, szenvedélyünk. Ilyen szempontból a 200 km nem értelmezhető!

Rockbook: - A zenekar stílusát hard rock-ként aposztrofáljátok, nekem mégis előbújik belőle egy kis folkos, nemzeties ízvilág. A szöveg dallamvilágát tekintve mindenképp. Jól látom?

Tóth Józsi: - Nem! Érzések. Örömök, fájdalmak, értetlenség, bánat, csalódottság. Miben? A világban, az emberek felfogásában, a természettől való eltávolodásban, a hitetlenségben, a butaságban, a kapzsiságban. Ez nem folklór szerintem, nem nemzetiesség (bár ha nemzeti érzésű embernek mondanak, arra büszke vagyok, de hangsúlyozom, ahová én tartozom ott nincs kampány, sem pártgyűlés, ott a Sicambria van!)

Füsti Molnár István: - Nem szeretem a kategorizálás, mert az rögtön megosztja a hallgatóságot, még mielőtt meghallgatna minket. Mindenki döntse el maga, hogy tetszik-e, megérinti-e akár egy mondat vagy gondolat, tud-e azonosulni vele, vagy sem, mindegy minek hívjuk a stílust. Tőlem lehet akár szittyametál is!

Rockbook: - 2013 májusában debütált első albumotok „2012” címmel. Miért 2012 lett a lemez címe, ha 2013-ban jelent meg?

Tóth Józsi: - Mert akkor csináltuk, csak kissé eltolódott a vége.

Füsti Molnár Lajos: - 2012-re egyébként mindenkinek világvége érzése volt és ezzel a lemezzel számunkra is véget ért egy korszak. Új erők, gondolatok, vannak bennünk.

Rockbook: Milyen lett az album fogadtatása? Mik a reakciók?

Tóth Józsi: - Az album megjelenése óta nem történt túl nagy promóciós hadjárat.  A feleségemnek, a srácoknak, Anyukámnak tetszik!

Füsti Molnár István: - Csak pozitív visszajelzésem van. Külsőre, hangminőségre, tartalmát tekintve is elismerve nyilatkozott több sokat megélt zenész és barát egyaránt. Reméljük egyszer eljut annyi emberhez amennyiből statisztikailag is érdemes lesz következtetést levonni.

 

SicamBRia - Csak a lelkem

 


Rockbook: - Idáig két klip, a „Csak a lelkem” és a ”Szabad szép”, valamint egy dalszöveges videó, az „Örök törvény” jelent meg az albumról. Terveztek még videót erről a korongról?

Füsti Molnár Lajos: - A klipek születésére nálunk mindig akkor van idő, energia, amikor valamit befejeztünk és még várat magára az új. Egyszóval egyfajta űrben, üresjáratban.  Most nincs ilyen nálunk, így most nem tervezünk klipeket, de lehet, holnap úgy ébredünk, hogy csinálni kellene egyet és akkor csinálunk.

Rockbook: Amikor legutóbb lenn voltam nálatok a próbateremben – még a 2012 megjelenése előtt – szinte már majdnem kész volt a következő album is. Mikorra várható ennek megjelenése?

Tóth Józsi: - Nem nagyon sietünk sehova. Az túlzás, hogy egy lemezre való nóta lenne, én úgy fogalmaznék, hogy a magok elkezdtek kikelni, de még nekünk is meglepetés lesz, hogy milyen virágok lesznek majd belőlük.

Rockbook: - Mennyiben lesz ez más, mint a debüt albumotok?

Füsti Molnár Lajos: -Teljesen és semmiben… Új idők, másként hatnak ránk, ezért más a hangulatunk is, de ettől még ugyanazok vagyunk.

Rockbook: - Vannak komolyabb terveitek, vagy amolyan hobbizenekarként működtök?

Tóth Józsi: - Szeretnék túllépni a hobbyzenekar megfogalmazáson. A 2013-as év mindenkinek sok munkával és magánéleti elfoglaltsággal telt el. Mint minden az életünkben, a Sicambria is szilárd elhatározással született meg, és hosszú kitartó munkával lesz egyre ismertebb. A lemez és a videó anyagok elkészültek, 2014-ben pedig indul a szervezés, hogy találkozhassunk minél több zenekedvelővel.

 

SicamBRia - Szabad szép

 


Rockbook: - És van-e már koreográfia a 2014-es évre? Lesz turné, esetleg fesztiválok?

Tóth Józsi: - Januárban elkezdjük a szervezést. A koncepció az, hogy inkább kisebb klubokban, ha van lehetőség nálunk ismertebb zenekarokkal közös estéken részt venni, mert a fesztiválokon jó esetben is nyitó, délutános zenekarként léphetnénk fel, az pedig nem annyira szerencsés.

Rockbook: - Ha jók az információim, akkor mindegyikőtöknek vannak zenei „mellékprojetktjei”. Mesélnétek erről?

Tóth Józsi: - A Sicambria, az én életemben a legfontosabb zenei pálya. Mellette valóban van más is, de ezt nem tartom ebben az interjúban helyénvalónak megemlíteni, más fórumon szívesen beszélek róla.

Füsti Molnár István: - Amellett, hogy a saját zenekarban elfoglalt helyemet és szerepemet gyakorlom a leginkább, ha időm, energiám engedi szívesen nézegetek 80-as évek körüli zenék basszus szólamait, különösen glam-metál stílusban. (((Kedves birspálinka kedvelő barátom kezdeményezésére már létezett is egy ilyen stílusú zenét játszó zenekar, magánéleti okokból azonban most éppen énekes, és billentyűs hiányunk van.))) Nem titkolt vágyam basszusgitárosként bulizni egy Glam-metal koncerten mindenkivel aki ezt a stílust kedveli. Szerintem sokan vagyunk így ezzel!

Rockbook: Köztudott, hogy a Sicambria zenekar három hangszeres tagja, a „Füstik” cukrászként tevékenykednek Szentesen. A Lajos által üzemeltetett cukrászdában már Sicambria fagyi is kapható. Erről mit kell tudnunk? Hogy ízlik a vendégeknek?

Füsti Molnár Lajos: - Ha kimondom ezt a szót és egyben fogalmat: ” SicamBRia” ezek az ízek, érzetek jelennek meg bennem:a kávé( föld) illata, a bor tüze, a citrom üdesége, a csokoládé lágysága, és a mogyoró nemessége. Ezeket raktam bele.

Rockbook: - Köszi a beszélgetést! Várjuk az új albumot!

 

A zenekar tagjai:

 

Tóth József - ének
Füsti Molnár Lajos - szólógitár
Füsti Molnár István - basszusgitár
Füsti Molnár Gergely - dobok

 

A Sicambria zenekar elérhetőségei: https://www.facebook.com/SicamBRia?fref=ts

 

http://www.sicambria.com

 

SicamBRia - Örök törvény

 

 

 

Balogh Péter

 

 

 


 

Címkék: 
SicamBRia