Bejelentkezés

x
Search & Filters

"A sörfarkas teliholdkor támad" - Türböwitch interjúAki nem ivott még együtt a Türböwitch legénységéből valakivel, az nem is volt még igazán underground bulin! A fővárosi sörfarkas brigád rövid pályafutása alatt gyorsan beleírta magát az extrém zenét szerető emberek szívébe úgy itthon, mint külföldön. Nemrég pedig az amcsi death metal intézmény, a Nunslaughter előtt léptek fel, illetve pár hete kihozták új lemezüket, a Fullmoon Liquorthropy-t! Ennek apropóján beszélgettünk KommandanteKlit-el és a bárpulttól néha oda-oda vetődő Hellcummer-rel.
 
 
Rockbook: A 2017-es Napalm to Posers nagylemezetek után idén kijött a kettes számú full album. Az első lemeznek milyen volt a fogadtatása?
 
KommandanteKlit: Fasza volt a fogadtatás szerencsére, bejött a népnek ez a mocsok, amit csinálnunk.
 
Rockbook: Beváltotta a hozzá fűzött reményeket?
 
K.K.:  Én nem hittem volna, hogy ekkorát fog menni a dolog, szóval bőven többet hozott, mint amit gondoltam volna.
 
Rockbook: Szerencsére a Covid lezárások előtt azért sikerült egy erősebb nevet felépítenetek. Hogyan vészeltétek át ezt az időszakot?
 
K.K.: Igazából a kettes albummal foglalkoztunk, illetve ha volt lehetőség valamilyen koncertre, akár illegálisan, akkor éltünk vele. 
 
Rockbook: Az új lemez dalai is ez idő alatt születtek?
 
K.K.: Volt egy-két riff, ami már előtte készen volt, de a lemez 95%-a az a covid alatt született.
 
Rockbook: A nagylemez előtt megjelent két kedvcsináló dal is róla, az Infernal Beer Demons és a SxPxTx. Fontosnak tartjátok az ilyen beharangozó megjelenéseket? 
 
K.K.: Az Infernallal úgy voltunk, hogy menjen ki a Covid alatt, legalább látják az emberek, hogy még létezünk. A SxPxTx után még kijött a Fuck Off in Hell szintén singleként. Szerintem fontosak ezek a kedvcsináló cuccok. Ma már nem „divat” egy albumot egészben végighallgatni, inkább daraboban fogyasztja az emberek nagy része a zenéket, legalábbis szerintem. Ezért csinálja a legtöbb zenekar, hogy akár 3-4 darabban adja ki a teljes albumot.
 
 
Rockbook: Mennyi idő alatt állt össze a Fullmoon Liquorthropy anyaga? 
 
K.K.: Másfél év max., de igazából nem emlékszem, elég sok mindent fogyasztottunk. laugh
 
Rockbook: Ki volt a zenei és a szövegíró agytröszt?
 
K.K.: Főleg Zslöd és én, de pl. Mr. Fireball is hozott fasza témákat.
 
Rockbook: Hol készültek a felvételek? Milyen volt a hangulat?
 
K.K.: Gitárok nálunk készültek, jó volt a buli mint mindig.
 
 
Rockbook: Jelenleg session dobossal dolgoztok? A booklet legalábbis erre enged következtetni...
 
K.K.: A felvételeket Alex Gardener ütötte fel, viszont élőben fix dobosunk van. 
 
Hellcummer: Mikor én bekerültem, akkor a felvételek már készen voltak, nekem már csak annyi dolgom volt, hogy megtanuljam ezeket a témákat is. Ezekben helyenként volt egy kis kihívás, mert néhány fillhez más technika kell, mint ami nekem amúgy a játékstílusom, vagy mint ami addig megszokott volt a korábbi/további zenekaraimban, szóval kellett egy kis átképzés. Mindenestre respect Alex Gardenernek, kiváló munkát végzett a stúdióban!
 
Rockbook: Voltak még közreműködők a lemezen?
 
K.K.: Holló Szabolcs barátunk működött még közre, kettő számban hozta a szinti témákat.
 
Rockbook: Ki volt a grafikai felelős?
 
K.K.: Szelei Csilla csinálta a front covert, a hátsó boritó pedig Boda Péter munkája.
 
 
Rockbook: A lemez végül a Metal.hu gondozásában jelent meg. Hogyan találtatok egymásra? Más kiadó szóba sem jött?
 
K.K.: Főleg külföldön kerestünk, aztán a Wacken Metal Battle-ön dumáltunk Forray Tomival, aztán végül is ez lett a legjobb lehetőség, amit innen is köszönünk! (CD vásárlás itt)
 
Rockbook: Végül kilenc dal került fel az albumra. Van, ami lemaradt róla? Maradt még friss dal a raktárban?
 
K.K.: Egyelőre nincs friss dal. Van pár riff meg ötlet, de ezeket majd idővel.
 
Rockbook: A Fullmoon lemez megjelenését rendhagyó módon nem koncerttel, hanem egy nyilvánosra meghirdetett máj kivégzéssel ünnepeltétek meg második (vagy inkább első?) otthonotokban, a BlastBeat Barban. Hogy sikerült az esemény? Sikerült szárazra inni a kocsmát?
 
K.K.: Semmi extra nem volt, lepörgött a lemez, meg ittunk, mint az öngyilkos. Vettek sokan CD-t pólót, szóval amúgy jól sikerült. Koncert is lesz majd, de erről még nem mondhatunk semmit. 
 
Rockbook: A Türböwitch mellett számtalan más zenekarokban is felbukkantok. Hogy tudjátok összeegyeztetni ezt a sok zenekart a magánélettel?
 
K.K.: Én simán. Bár most már csak a Türbő ami tényleg aktív, mellette szervezzük a bulikat az Insane Hellride Entertainmenttel, szóval van dolog bőven. Mondjuk az is lehet, hogy lassan egy másik formációban is megtalálható leszek, de erről se mondhatok még túl sokat. Mellesleg ez az életem, szóval semmi gond nincs ebből a magánéletben. Szerencsére támogatva vagyok ebben is.
 
H.: Nálam már problémásabb egy kicsit a helyzet, benne vagyok néhány aktív zenekarban, meg még néhányban érintett vagyok, mint live session, de megpróbálok mindent egyensúlyban tartani és mindent a lehető legmagasabb szinten csinálni. Ennek sokszor az a vége, hogy versenyt futok az idővel, de egyébként rendkívül élvezem a dobolást meg a zenekarozást, és szerencsére barátnőm is támogat ebben, plusz az egyéb zenekaraim tagjai sem adták még tudtomra, hogy problémájuk lenne azzal, ha esetleg nem érek rá, szóval innen is köszi! laugh
 
Rockbook: Az italon kívül kik/mik a fő inspirációitok?
 
K.K.: Bármi lehet inspiráció, de amúgy csak a tiszta kokain meg a pia. 
 
Rockbook: Mit gondoltok, hol tart most a zenekar?
 
K.K.: Lassan az év végén.
 
H.: És a második lemeznél. Na de komolyra fordítva a szót, még sok van ebben a zenekarban, szóval mondhatjuk, hogy az elején, de már értünk el sikereket, a Wacken Metal Battle 3. helyezést is egy komoly visszaigazolásként könyveltük el, plusz kijött a második lemez is, ami egyértelműen egy fejlettebb Türböwitchet mutat, kurva nagyokat mennek a koncertjeink is, szóval örülünk, Vincent. A későbbiekben meg majd emeljük a tétet újabb lemezekkel és több itthoni és külföldi fellépéssel.
 
Rockbook: Idei évre vannak még terveitek?
 
K.K.: December 22-én nyomunk egy évzáró bulit a Dürerben (Facebook esemény itt), és ennyi. Pihenünk a jövő évig.
 
 
Rockbook: Jövőre körvonalazódnak már a koncertek?
 
K.K.: Vannak tervek, nyomni kéne pl. egy EU turnét. Meglátjuk, minden folyamatban van jelen pillanatban.
 
Rockbook: Mit vártok a 2023-as évtől?
 
K.K.: Fasza bulikat, ingyen sör, 200 forintos euró.
 
Rockbook: Köszönöm az interjút! Drink or Die!
 
K.K.: Mi köszönjük a fasza kérdéseket! 
 
Elérhetőségek: Facebook, Bandcamp, YouTube
 
 
Bakos Zoli