Bejelentkezés

x
Search & Filters

„Sötét dimenziók kapujában” – Andartar: Hamvakból/From The Ashes lemezkritika

A debreceni csapat mondhatni friss hajtás a black/death metal zenei erdejében, a „Hamvakból/From The Ashes” pedig a bemutatkozó EP-jük. A tagok már elég régóta űzik ezt a műfajt, ugyanis az Andartar-ból anno mindannyian a (szintén) debreceni Angerseed-ben zenéltek. Hogy mi lehetett a kiválás oka, illetve mi inspirálhatta Őket, hogy egy teljesen eltérő profilú és merőben más image-dzsel rendelkező bandát manifesztáljanak, egy interjúból talán könnyebb lenne kideríteni.

A rendkívül impozáns digipak csomagolású dupla (!) koronghoz egyik koncertjükön jutottam hozzá. Az akkor trióban fellépő formáció (dob, gitár, basszeres/énekes plusz volt egy sampler) annyira meggyőző és erejében teli produkciót tett le az asztalra, hogy néhol az volt az érzésem, hogy az Andartar egy külföldi zenekar. Mind kiállásban és előadásmódban a profi jelzővel tudnám illetni Őket, de erre még visszatérünk később.

 

 

A hárompaneles papírtokot kihajtogatva, két korong (angol és magyar nyelvű énekkel, azonos zenével) és egy szép booklet (szövegekkel és infókkal) foglal helyet. Automatikusan a „Hamvakból” CD-t kipattintva, kíváncsian helyeztem be a lejátszóba és nyomtam meg a play gombot. A fényképek/design alapján, egy ebben a zenében jártas személy simán rámondhatta volna a srácokra, hogy „na, van már Dimmu Borgir/Old Man’s Child klónunk is” de végighallgatva a lemezeket, bizton állíthatom, hogy ez egy elég felszínes kijelentés. Black metal-nak black metal, de az Andartar zenéje valahol a klasszikus (első 3-4 albumos) Marduk és a „Rebel Extravaganza” előtti Satyricon keresztmetszete, némi dallamos éllel megspékelve. Az EP nyitó „Érzelmek nélkül”-ben például van egy fogós rész, ami miatt azonnal megjegyezhetővé válik. Mind a négy szám elég hosszú, átlagban 6-7 percesek, van bennük téma és blastbeat rendesen, szinte végig sodró tempón pörög a lemez. A gyorsaság mellett a változatosságra is törekedtek, pl.: a „Folyók útján”-ban olyan deja vu érzésem támadt, hogy én már hallottam ezt valahol, de aztán rájöttem, felesleges bármihez is hasonlítanom, mert ez úgy tökéletes, ahogy van. Később aztán beugrott, hogy bizony Svédország egyik halhatatlan istene, a Dissection köszön vissza a dal hangulatában. Hangzásban (és feeling-ben) pedig valahol a Dark Funeral-hoz és talán az Emperor-hoz érzem őket közel, kimunkált anyag, hallatszódik, hogy a tagok mestereik a hangszereiknek. A másik, „From The Ashes” CD, mint már említettem, ugyanazokat a nótákat tartalmazza, méghozzá angolul előadva, ráadásul a booklet szintén kétnyelvű, így bárki szabadon választhat, melyik verzió tetszik neki jobban. Ügyes elképzelés.

 

 

Az élő fellépésükről még annyit hogy az Andartar lemezre préselt energiája hatványozottan érvényesül koncerten, amihez egy eléggé látványos és hangulatában abszolút hozzáillő black metal image társul, szóval, aki teheti, az nézze meg őket, nem fog csalódni.

A „Hamvakból” egy minőségi bemutatkozás egy feltörekvő csapattól, a kilátásba helyezett irányvonal is szimpatikus, ezért csak bíztatni tudom őket. A kislemez elkészült 100, kézzel sorszámozott példányban és a zenekar facebook oldaláról beszerezhető.

 

Az album itt teljes egészében meghallgatható:

 

 

Az Andartar Facebook elérhetősége.

Lupus Canis